AZ EURÓPAI LOBOGÓ 12 CSILLAGA

Ismeretes, hogy az Egyesült Európa alapítója három katolikus politikus: a német Adenauer, a francia Schuman és az olasz De Gasperi.


De azt már kevesebben tudják, hogy az európai lobogó eszméje – 12 arany csillag kék alapon – szintén egy katolikustól, pontosabban egy katolikus hitre tért zsidó politikustól, a belga Paul Lévytől ered, akit a Szeplőtelen Szűz 12 csillagú koronája ihletett. A történet a következő:

A második világháború alatt, amikor a nácik deportálták a zsidókat, Paul Lévy Leuvenben nézte, amint a zsidókat szállító tehervonatok kelet felé tartanak. Ekkor fogadalmat tett: ha megmenekül a hitleri deportálástól, és túléli a háborút, katolikus hitre tér át. Túlélte a háborút, megmenekült, és katolikus keresztségben részesült.

– 1949. május 5-én Londonban megalapították az Európa Tanácsot, és Paul Lévyt kinevezték kulturális részlege felelősének. Hat évvel később az Európa Tanácshoz tartozó nemzetek közös lobogót terveztek. Egyesek a skandináv zászló mintájára azt javasolták, hogy egy keresztet tűzzenek földrészünk lobogójára. De ezt a szociálkommunisták elvetették, mert túlságosan vallásosnak tartották.

Akkor Paul Léviy állt elő ötletével, aki látva egy Mária-szobrot – a Szeplőtelen szobrát a 12 csillagú koronával – azt gondolta: a kék alapú (a kék eget jelképező) lobogóra 12 arany csillagot kellene helyezni. Ezzel az ötletével felkereste az Európa Tanács akkori főtitkárát, Benvenuti grófot, velencei politikust, és előadta javaslatát, amit aztán elfogadtak.

Ismeretes, hogy a Szeplőtelen 12 csillagú koronája az Apokalipszis látomásától ered: „Az égen nagy jel tűnt föl: egy asszony, kinek öltözete a nap volt, lába alatt a hold, fején tizenkét csillagból korona.”

A keresztény értelmezés szerint az asszony a lelki Izrael, tizenkét törzsét a 12 csillag jelképezi, de átvitt értelemben Jézus anyja, aki a Megváltót szülte. A 12 csillag jelképezheti a 12 apostolt is és az Apokalipszis által leírt mennyei Jeruzsálem 12 kapuját. – A laikus Európa harcosai, akik nem akarnak hallani Európa keresztény gyökereiről, talán nem sejtik, hogy még az Egyesült Európa lobogója is zsidó–keresztény jelképekre utal.
Szabó Ferenc SJ
forrás: talita.hu/photos/a.400931539938116/