Töredékek az 1938-as Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus történetéből

A 19. század második felétől az európai országokban rendkívüli fejlődésnek indultak azok a kezdeményezések, melyek az eucharisztia tiszteletét akarták előmozdítani.


Az eucharisztikus kongresszusok műve az 1870-es évek után születik meg. A cél az volt, hogy az oltáriszentség tiszteletét egyesítsék nagy létszámú eseményekkel, s ezáltal érzékennyé tegyék az embereket az eucharisztikus „jelenlét” iránt. Az első eucharisztikus kongresszust a francia Lille városában tartották meg. A kongresszust követően a szervezők szerették volna, ha az esemény időközönként megismétlődik.

Jövő szeptember 13-20. között Budapest ad otthont az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusnak. A teljes magyar fővárost behálózó eseményre azonban nem csak Budapest, de az erdélyi egyházmegyék is készülnek. A pontos programokig kis történelmi visszatekintéssel hangolódhatunk a nagy eseményre.

Miben volt nagy és kivételes az 1938-as Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus Budapesten? A két világháború közötti Magyarország legnagyobb egyházi, de egyben társadalmi eseménye is volt az eucharisztia ünnepe Budapesten. Azt írják az eseményről, hogy több országból érkeztek a résztvevők, természetesen Erdélyből is. Az 1938-as emlékkönyv szerint csak fiatalok 150 ezren voltak, külön rendkívüli eseménynek számított a férfiak éjszakai szentségimádása, de érdekessége, hogy 14 bíboros, 48 érsek és 97 püspök is jelen volt az ünnepségen.

A gyulafehérvári érseki levéltár szerint az akkori püspök Vorbuchner Adolf az Erdélyi Római Katolikus Népszövetséget bízta meg a Kongresszuson való részvétel előkészítésével Erdélyben. A levelezésekből kiderül, hogy az ügy fő mozgatója Gyárfás Elemér, aki Alexandru Theodor Cisar (1924–1954) bukaresti érsekkel tárgyalt elsőként az előkészület lehetőségeiről, ugyanis az érsek tudott segíteni abban, hogy a román kormány engedélyezze a részvételt, az útlevelek és vízum kibocsátását. Külön engedélyre volt szükség az állami cenzúra részéről, hogy a nagy nemzetközi eseményre kiadott Bangha Béla SJ által készített latin nyelvű füzetet Budapestről behozhassák és terjeszthessék.

A levelezésekből az is kiderült, hogy az eseményre Erdélyből a bukaresti Wagon Lits utazási iroda szolgáltatását vették igénybe, hogy eljussanak Budapestre, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra. A készület érdekessége, hogy a három erdélyi latin szertartású egyházmegye mellett részt vett a bukaresti és a jászvásári egyházmegye is, a görögkatolikusok viszont sérelmeikre hivatkozva távol maradtak az eseménytől.

Pacelli bíboros a magyar fővárost a béke és a szeretet városának nevezte, miközben a szomszédos határokon forrt a békétlenség és alakult az újabb háborús gócpontok lávája. Az erdélyi résztvevők igazi áldozatokat hoztak, hogy a Kongresszuson részt vegyenek! Ez jövőre sem lesz másként, hiszen tudjuk kegyelmi időket élünk, a lényeg a miénk! Előbb Ferenc pápa Csíksomlyón, aztán az Oltáriszentség ünnepe Budapesten. Legyen a jelen kor kihívásai közepette lelki-egészségünkre a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK), ahol életadó Istenünkkel találkozhatunk és lelkiekben növekedhetünk.


Csíki Szabolcs
forrás: romkat.ro/2019/06/20/toredekek-az-1938-as-nemzetkozi-eucharisztikus-kongresszus-tortenetebol/