Ötszáz év után újra felnyitották Jézus sírját

Lassan ötszáz éve nem mozdították el azt a márvány lapot, ami Jézus sírját fedi. Most a feltételezett temetkezési helyen dolgozó régészek újra felnyitották a sírt, ahol Krisztus három napig feküdt a keresztre feszítés után, aztán feltámadt.

Nagyszabású restaurálási munkák folynak a jeruzsálemi Szent Sír-templomban, ahol a kereszténység legszentebb helye, Jézus Krisztus vélt temetkezési helye található. A sírt írásos emlékek szerint legalább 1555 óta nem nyitották fel, úgy tartják, hogy Nagy Konstantin császár édesanyja találta meg 326-ban.


A tudósok azért nyitották fel a sírt, hogy még többet megtudhassanak Jézus temetésének körülményeiről. A fél évezrede pihenő márványlap alatt egy terméskővel feltöltött üreget találtak, ami egy szürke, eddig ismeretlen eredetű kőfelületet rejtett, amit már elkezdtek elemezni. A hagyomány szerint ezen feküdt Krisztus teste, míg harmadnapon fel nem támadt.

A restaurálási munkálatokat részben a Jordán király finanszírozza, a költségek elérik a négymillió dollárt. A restaurálást az a csapat végzi, amelyik korábban az athéni Akropolisz és az isztambuli Hagia Szophia restaurálását is végezték.

A munkafolyamatokat a National Geographic rögzíti, és nemsokára a nézők is úgy láthatják majd az eseményeket, mintha ők is Jézus sírjában lettek volna akkor.2016. október 28.
National Geographic
forrás: nlcafe.hu/utazas/20161028/jezus-krisztus-jeruzsalem-sir-felnyitas/

Évszázadok óta most először nyitották fel a Szent Sírt Jeruzsálemben

Évszázadok óta először vizsgálják majd tudósok a Jézus nyughelyeként tisztelt Szent Sír eredeti rétegét – számolt be a jeruzsálemi görög ortodox pátriárka és más egyházi vezetők által jóváhagyott kutatásról a National Geographic tudományos folyóirat.


A Szent Sír-bazilikában legalább 1555, de valószínűleg még régebb óta márványlap fedi a sírhelyet, ahová a hagyomány szerint Jézus Krisztust eltemették. „Elhúztuk a márványlapot, és nagyon meglepett bennünket az anyag, amely a sírhely belsejét kitöltötte – számolt be Fredrik Hiebert, a National Geographic Society régésze, a kutatást és felújítást végző csoport munkatársa. – Hosszú tudományos munka lesz, de végül meg fogjuk látni az eredeti kőzetréteget, amelyre a hagyomány szerint Krisztus testét fektették.”


A bazilikán belül a Jézus sírjaként tisztelt szentélyt legutóbb 1808 és 1810 között állították helyre, miután egy véletlenül kialakult tűzben leégett. A szentély és a Szent Sír mostani felújítását az athéni Nemzeti Műszaki Egyetem szakemberei végzik Antonia Moropoulou professzor asszony vezetésével.

A sír helyreállítása példátlan alkalom arra, hogy a tudósok megvizsgálhassák a legnagyobb tisztelettel övezett keresztény emlékhelyen az eredeti sziklaréteget. Az elemzés lehetővé teszi, hogy jobban megismerjék nemcsak a sziklasír eredeti formáját, hanem azt is, hogyan alakult a szent hely azóta, hogy 326-ban Szent Ilona rátalált Jézus keresztre feszítésének és a feltámadásának helyszínére.2016. október 28.
Aleteia.org
fotó: Aleteia.org; Theorthodoxchurch.info
forrás: magyarkurir.hu/hirek/evszazadok-ota-most-eloszor-nyitottak-fel-szent-sirt-jeruzsalemben

Felnyitották Jézus sírját: valami fontosat találtak benne?

A kutatók egyelőre nem hozzák nyilvánosságra, hogy mi volt Jézus sírjában.


Több száz év után először felnyitották a Jézus sírja fölött elhelyezett márványlapot a sír fölé emelt szentély restaurálása során - közölte a Háárec című izraeli újság honlapja. A 16. században márványlapokkal fedték le azokat a köveket, amelyekre a hagyomány szerint keresztre feszítése után Jézus Krisztus testét egy sziklasírban elhelyezték, majd ezen márványkő köré a 19. század elején több méter magas márványból szentélyt építettek.

Jövőre derül ki, mi volt a sírban

A sírhelyet fedő márványlapokat a múlt szerdán elmozdították, hogy felnyissák és megvizsgálják a kereszténység legszentebb helyét, valamint felújítsák Jeruzsálem óvárosában a Szent Sír-bazilikának ezt a részét, a mintegy kétszáz éves, és már összeomlás fenyegette építményt. Az elmozdítás után a márványlap alatt régi kötőanyagokat találtak, valamint egy régebbi, a keresztesek idejéből származó, 12. századi márványlapot a kereszt jelével.

Csütörtökön a görög szakemberek eljutottak a szikla szintjéig, amelyen a hagyomány szerint Jézus Krisztus teste volt. A feltárást dokumentálják, és eredményeiről a közeljövőben beszámolnak majd.

A restaurálási munkálatok május végén kezdődtek meg, miután történelmi egyezség született a görög ortodoxok, az örmény egyház, és a római katolikus ferences rend között a közösen elvégzendő helyreállításról, amelyet a görög kormány és magánadományozók, köztük Jordánia királya is pénzzel támogatott.


Földrengés tette veszélyessé

A márványszentélyt legutóbb 1947-ben erősítették meg kívülről vasgerendákkal, mert több kisebb földrengés nyomán már akkor olyan rossz állapotban volt, hogy összedőlésétől tartottak, de a belsejében akkor nem végeztek felújítást.

A szentély mostanára annyira veszélyessé vált, hogy másfél évvel ezelőtt a rendőrség néhány órára lezárta a zarándokok elől, ami hatalmas felháborodást okozott a keresztény egyházak körében, mert a rendőrség előzetes értesítés és tanácskozás nélkül döntött a szerinte látogathatatlanná vált építmény lezárása mellett. Azonban ez az esemény fél évvel ezelőtt létrehozta az összefogást a felújításról a különböző keresztény egyházak között.

Az egyezmény értelmében az athéni Nemzeti Műszaki Egyetem felelős a munkálatokért, amelyeket a görög ortodox pátriárka és a római katolikus egyházhoz tartozó Szentföld őrzői rend képviselői felügyelnek.

A restaurálás során felújítanak minden vascsövet, titánrudakat helyeznek a kövekbe és különleges anyagokat fecskendeznek a sziklába megerősítése érdekében. A szentély egyes részeit elszállítják, majd felújítva építik vissza.2016. november 2.
forrás: femina.hu/terasz/jezus-sirja-jeruzsalem

Örökre visszazárták a Szent Sírt

Évszázadokig, ezredekig, de akár az idők végéig is kitart a jeruzsálemi Szent Sír új burkolata. Jézus feltételezett temetkezési helyét a fölé emelt szentély renoválása alkalmából tárták fel.

Felújítják Jeruzsálemben a Jézus sírhelye fölé emelt szentélyt.
(Fotó: MTI/EPA/Atef Safadi)

Nagyszabású restaurálási munkák folynak a jeruzsálemi Szent Sír-templomban, ahol a kereszténység legszentebb helye, Jézus Krisztus vélt temetkezési helye található. A sírt írásos emlékek szerint legalább 1555 óta nem nyitották fel.

A munka a templom kupolás szárnyában, a Rotundában álló kis szentélyre összpontosul, melyet közvetlenül a Szent Sír fölé emeltek. A 19. századi épületet több földrengés reszkette meg, és a látogatók tömege, a szüntelenül égő gyertyák is gyengítik.

A felújítás alkalmával nagyjából 60 órára kinyitott sírt már vissza is fedték, de a régészek és egyházi felügyelők szerint amit benne láttak, nem kérdőjelezi meg a hely hitelességét.

A mészkősziklába vájt eredeti sírt a 16. században márványlapokkal fedték le, azóta csak a korabeli leírások alapján tudták, hogy mi van a burkolat alatt.


A görög tudósok vezette kutatócsoport a súlyos márványlap alatt meglepően vastag töltőréteget, az alatt pedig egy egyenlő szárú görög kereszttel díszített kőlapot talált, amit feltehetően a keresztes lovagok helyezhettek el a 12. században, a Szent Sír-templom építésekor.

A kőlap a tényleges sziklasírt fedte, ami ma élő ember még nem látott. A szakemberek szerint annyit biztosan állíthatunk, hogy a szentélyt csakugyan egy hagyományos zsidó sírkamrára építették, de ez természetesen nem bizonyítja, hogy Jézus feküdt benne.

Mivel a keresztre feszítés helyszínét, a Golgotát is lefedő Szent Sír-templom alatt tucatnyi hasonló sír található, a mészkő felszínt különféle berendezésekkel fényképezték, pásztázták, hogy az utólagos elemzésekből kiderülhessen, van-e rajta valamilyen Jézusra utaló véset vagy felirat.

A felújításról dokumentumfilmet készítő National Geographic a Szent Sír szakértőjét Martin Biddle-t kérdezte meg, aki elmondta: évekig, évtizedekig is eltarthat a most nyert adatok feldolgozása.

A szentély helyét Euszébiosz (kb. Kr. u. 260–340), Caesarea püspöke jelölte ki, aki igaz nem írta le, hogy minek alapján hozta meg döntését, de biztosan nem véletlenszerűen választott – hangsúlyozta a szakértő.

A helyszínen már a második században szentély állt, igaz ezt Hadrianus császár emelte Aphrodité tiszteletére, éppen azért, hogy Jézus sírját elfedje.2016. november 2.
M1, National Gographic
forrás: hirado.hu/2016/11/02/orokre-visszazartak-a-szent-sirt/#

Megkezdték a Jézus sírjaként tisztelt szentély felújítását Jeruzsálemben

Megkezdődtek a Jézus sírjaként tisztelt szentély felújítási munkálatai a jeruzsálemi Szent Sír-bazilikában. Állványzatot és egy fémszerkezetet emeltek a hely köré. A ferences rendi Szentföld őrzője kolostor márciusban jelentette be, hogy meg kell menteni a sír fölötti kápolnát az összeomlástól.


A sírhely szerkezete és márványtömbjei alaposan tönkrementek az idők során, már évtizedek óta egy vasból készült támasztószerkezet tartja meg a bazilika belsejében lévő, több méter magas márványból épített szentélyt, amelyet azon hely fölé emeltek, ahol a hagyomány szerint keresztre feszítése után Jézus Krisztus testét egy sziklasírban elhelyezték.

A ferences rend, az örmény egyház és a görög ortodoxok közösen végzik el a helyreállítást, amelyet a görög kormány és magánadományok is segítenek. Március elején Athénban konferenciát rendeztek a felújításról, ahol a szentélyt felmérő több görög tudós is ismertette véleményét az építmény állapotáról. Szerintük a márványépület romlásához legnagyobb mértékben a nedvesség, a nagyszámú látogató járult hozzá, de káros hatása van az égő gyertyáknak is, amelyek olaj- és faggyúlerakódásokat okoznak. A helyreállítás várhatóan 2017 elején fejeződik be. A munkálatok idején folyamatosan nyitva lesz és látogatható marad a kereszténység egyik legfontosabb zarándokhelye.

Az első templomot Jézus sírhelye fölé I. (Nagy) Konstantin császár emeltette a negyedik század elején. Ezt az évezredek során többször lerombolták majd újjáépítették. A jelenlegi márvány szentélyt 1809 és 1810 között húzták fel török-barokk stílusban a bazilika hatalmas kupolája alá egy tűzvészt követően, amely az egész hatalmas épületnek súlyos károkat okozott.

Noha a bazilika belsejében lévő szentély az építészek szerint statikailag eleve sérülékeny volt, mégis kiállta az idők próbáját, és még az 1927-es Richter-skála szerinti 6,2-es erejű földrengésben sem omlott össze.2016. június 1.
MTI
fotó: Pinterest.com
forrás: magyarkurir.hu/hirek/megkezdtek-jezus-sirjakent
-

Bezárták a Szent Sír-bazilikát
Az egyházak tiltakoztak a jeruzsálemi városvezetés döntései ellen


A Szent Sír-bazilikát felügyelő római katolikus, görög ortodox és örmény egyház február 25-i közös közleményében kifejezte, „aggodalommal figyelik az egyházak és a szentföldi keresztény közösség ellen folytatott módszeres kampányt, mellyel a jeruzsálemi városháza súlyosan megsérti a status quót”.Az Istentiszteleti Kongregáció prefektusa szerint a Sátán célpontja ma az Oltáriszentségben jelenvaló Krisztus és a szentmise áldozata.


Katolikus részről Francesco Patton szentföldi kusztos, görög ortodox részről III. Theophilos pátriárka, örmény részről Nourhan Manougian pátriárka írta alá a közleményt, melyben bejelentik döntésüket, hogy tiltakozásul bizonytalan időre bezárják a Szent Sír-bazilikát, a Jézus kereszthalála és feltámadása helyszínét is magába foglaló épületegyüttest.

A Szent Sír és más keresztény emlékhelyek felügyeletével megbízott egyházi vezetők arról írnak, „nagy aggodalommal figyelik az egyházak és a szentföldi keresztény közösség ellen folytatott módszeres kampányt, mellyel a jeruzsálemi városháza súlyosan megsérti a status quót. Ez a szisztematikus és támadó kampány eddig nem látott léptéket ért el a közelmúltban – írják a közleményben –, amikor a jeruzsálemi önkormányzat felháborító felszólításokat adott ki, inkasszóval és lefoglalással fenyegetett egyházi ingatlanokat és bankszámlákat a települési adókkal való állítólagos elmaradásra hivatkozva.”

A városháza mostani lépéseivel érvényben lévő megállapodásokat rúg fel, melyek az egyházak jogait és privilégiumait biztosítják, s ezzel mintha a keresztény jelenlétet kívánnák gyengíteni Jeruzsálemben – sérelmezik a főpásztorok, s rámutatnak: a helyzet legfőbb vesztesei azok a nehéz körülmények között élő családok, akik így élelem és lakhatás, gyermekeik pedig oktatás nélkül maradnak.

A keresztény egyházak vezetői felszólaltak a diszkriminatív törvényjavaslat ellen is, amely kifejezetten a szentföldi keresztény közösség és annak ingatlanjai ellen irányul, s ha törvénybe iktatják, lehetővé teszi egyházi tulajdonok kisajátítását; „ez mindannyiunkat azokra a hasonló természetű törvényekre emlékeztet, amelyeket a zsidó származású emberek ellen hoztak Európa sötét korszakaiban”.

A főpásztorok közleménye szerint a jeruzsálemi keresztény egyházak elleni mostani támadás alapvető, ab antiquo fennálló szuverenitásukat sérti, és „összetapossa a keresztény közösség és a helyi hatóságok közti kapcsolat kényes szövetét”.

Az egyházi vezetők közleményük végén felidézik, hogy a hónapok óta húzódó vitás ügyek vezettek mostani döntésükhöz, a Szent Sír-bazilika bezárásához. Hangsúlyozzák, a többi keresztény egyházzal együtt szilárdan fogják védelmezni jogaikat és tulajdonaikat, végül pedig a Szentlélek segítségét kérik: „A Szentlélek hallgassa meg imáinkat, és hozzon megoldást a Szent Város történelmi válságában.”

A bazilikát egyes források szerint 1948, a függetlenségi háború, más források szerint 1990, egy illegális házfoglalási ügy óta nem zárták be politikai okokból, a tiltakozás jeléül.


A költségvetési hiánnyal és súlyos adósságokkal küszködő jeruzsálemi városháza február elején közölte, hogy hatalmas összegű (186 millió dollár) ingatlanadót kíván behajtani az egyházakon. Az arnona nevű ingatlanadóval a történelmi egyházakhoz tartozó vállalkozásokat és intézményeket akarnak sújtani; a templomokat mindez nem érintené, azonban minden más egyházi tulajdont igen.

Az arnona alól eddig mentes volt minden egyházi tulajdon, akár kereskedelmi tevékenységet űztek benne, akár nem; az elmúlt évszázadokban sosem fizettek hasonló jellegű adókat a jeruzsálemi egyházak, sem az oszmán birodalom, sem a brit, sem a jordániai uralom alatt. A Haaretz izraeli lap információi szerint az anglikán egyház jeruzsálemi bankszámláit már befagyasztatta a városvezetés.2018. február 26.
Custodia.org; ChristianityToday.com; MTI
fotó: Custodia.org
forrás: magyarkurir.hu/hirek/bezartak-szent-sir-bazilika