Bill Gates + génmanipuláció = mind meghalunk!

Régi közhely, hogy egy-egy járvány esetében magánál a vírusnál csak a háttérben gonosz hatalmakat sejtő összeesküvés-elméletek terjednek gyorsabban. Szinte természetes, hogy ez most sincs másképp, amikor épp a zikavírus okoz egyre nagyobb pánikot a világban.

A Nagy Leleplezők megint megpörgették a konteók állandó elemeit tartalmazó masinát, és a gép ezúttal olyan klasszikusokat dobott ki, mint a génmanipuláció és Bill Gates. Ezúttal tehát arra jöttek rá mindig éber polgártársaink, hogy a zika-járványt a génmódosított szúnyogokkal terjeszti a világelit, mégpedig azért, hogy feltűnésmentesen csapolhassák meg a túlnépesedett emberiséget, járványnak álcázva a népirtást. Az ügyet az is bonyolítja, hogy a szúnyogok génmanipulálásával foglalkozó Oxitec cég egyik befektetője Bill Gates, ami "sose jó jel", ahogy azt a konteóműfaj egyik nagyágyúja, az Infowars nevű oldal se mulasztotta el megjegyezni. A Business Insider összeszedte, hogy miért butaság az egész teória.

Megtizedelni, csak nem az emberiséget

A zika-, dengue- és hasonló vírusokat az egyiptomi csípőszúnyog (Aedes aegypti) terjeszti. A tudósok éppen azért kezdtek el a szúnyogok génjeivel babrálni, hogy az ilyen fertőzéseket a szúnyogpopuláció megtizedelésével szorítsák vissza. Ezt azzal próbálják elérni, hogy steril hímszúnyogokat engednek vissza a populációba, így a velük párosodó nőstények nem tudnak szaporodni. Korábban sugárzással próbálták a hímeket sterilizálni, de ez nemcsak nemzésképtelenné tette őket, hanem túl gyengévé is ahhoz, hogy a természetbe visszaengedve életképesek legyenek.

Az Oxitec nevű cég ezért kifinomultabb módszerrel próbálkozik: úgy módosította a hímszúnyogok génjeit, hogy azok vígan párosodjanak, de utódnemzésre már alkalmatlannak bizonyuljanak. A cég Brazília Piracicaba nevű régiójában teszteli a módszerét, mert itt különösen súlyos problémát okoznak a – teljesen érintetlen génállományú – szúnyogok által terjesztett vírusok. Jelenleg viszont az Oxitec-féle sterilizált hímek csak egy nagyjából 5 ezer fős kerületet tudnak lefedni. A cég tervezi, hogy hamarosan 60 ezer főig tornássza fel a hatókört, hosszú távon pedig 300 ezerig mennének el, hogy nagyobb városokban is bevethető legyen a módszer.

Na de akkor miért gondolják néhányan, hogy ezeknek a szúnyogoknak köszönhető a zika-járvány? Hát mert a fenti szövegben is benne volt, hogy GÉN-MÓ-DO-SÍ-TOTT! Ez nyilván felér egy lebukással, hiszen mindenki, aki gének manipulálásával foglalkozik, rosszban sántikál. Kérdezzék csak meg a genetikát épp forradalmasító CRISPR-CAS9 módszerrel világszerte kísérletező több száz tudóst!

Ha nem is őket, de Alex Perkinst, az amerikai Notre Dame egyetem biológusát a Business Insider is megkérdezte. Nyilván ő is nyakig benne van a dologban, de azért idézzük mi is:

Könnyen lehet, hogy a génmódosított szúnyogok lesznek a zika elleni harc egyik legfontosabb eszköze. Inkább azon kéne dolgoznunk, hogy többet használjuk őket.

Ráadásul maga a zikavírus sokkal régebbi, mint a mutáns szúnyogok. A zikát először 1947-ben azonosították Ugandában, az Oxitec projektje pedig 2015-ben kezdődött. A jó öreg egyiptomi csípőszúnyog pedig – sajnos – a génmódosított kollégák segítsége nélkül is elég hatékonyan terjeszti a járványt, olyan területeken is, amelyek még csak természetes szúnyogokat láttak, manipuláltat soha.

A szúnyogok génjeinek manipulációja persze jár bizonyos kockázatokkal, amelyekkel a tudósoknak foglalkozniuk kell az éles bevetések előtt. Ezekről ebben a cikkben is írtunk. A zikavírus elterjedése viszont nincs a reális veszélyek között.2016. február 3.
írta: Bolcsó Dániel / INDEX
fotó: Mariana Bazo / Reuters
forrás: http://index.hu/tech/hoax/2016/02/03/