Donald Trump vs The Establishment

Tisztelt olvasóim!

Az alábbiakban megtekinthetik eredetiben Donald Trump - szerintem - legfontosabb politikai beszédét, amelyet a kampány alatt elmondott.Jó, ha tudjuk, volt már amerikai elnök, akit ennél kevesebbért lelőttek. A szöveg angol eredetijét és az általam készített gyorsfordítást is elolvashatják:


Donald Trump: The Establishment Our movement is about replacing a failed and corrupt, political establishment with a new government controlled by you, the American people. The Washington establishment, and the financial and media corporations that fund it, exists for only one reason: to protect and enrich itself.

The establishment has trillions of dollars at stake in this election. For those who control the levers of power in Washington, and for the global special interests, they partner with these people that don’t have your good in mind.

Our campaign represents a true existential threat like they haven’t seen before.

This is not simply another four-year election. This is a crossroads in the history of our civilization that will determine whether or not we the people reclaim control over our government. The political establishment that is trying to stop us is the same group responsible for our disastrous trade deals, massive illegal immigration and economic and foreign policies that have bled our country dry. The political establishment has brought about the destruction of our factories, and our jobs, as they flee to Mexico, China and other countries all around the world.

It’s a global power structure that is responsible for the economic decisions that have robbed our working class, stripped our country of its wealth and put that money into the pockets of a handful of large corporations and political entities. This is a struggle for the survival of our nation. And this will be our last chance to save it.This election will determine whether we are a free nation or whether we have only the illusion of democracy, but are in fact controlled by a small handful of global special interests rigging the system, and our system is rigged. This is reality, you know it, they know it, I know it, and pretty much the whole world knows it.


The Clinton machine is at the center of this power structure. We’ve seen this first hand in the WikiLeaks documents, in which Hillary Clinton meets in secret with international banks to plot the destruction of U.S. sovereignty in order to enrich these global financial powers, her special interest friends and her donors. Honestly, she should be locked up. The most powerful weapon deployed by the Clintons is the corporate media, the press. Let’s be clear on one thing, the corporate media in our country is no longer involved in journalism. They’re a political special interest no different than any lobbyist or other financial entity with a total political agenda, and the agenda is not for you, it’s for themselves. Anyone who challenges their control is deemed a sexist, a racist, a xenophobe. They will lie, lie, lie, and then again they will do worse than that. They will do whatever is necessary. The Clintons are criminals, remember that.

This is well documented, and the establishment that protects them has engaged in a massive cover-up of widespread criminal activity at the State Department and the Clinton Foundation in order to keep the Clintons in power. They knew they would grow every lie they could at me, and my family and my loved ones. They knew they would stop at nothing, to try to stop me. Nevertheless, I take all of these slings and arrows, gladly for you. I take them for our movement, so that we can have our country back.I knew this day would arrive, it’s only a question of when. And I knew the American people would rise above it and vote for the future they deserve.The only thing that can stop this corrupt machine is you. The only force strong enough to save our country is us. The only people brave enough to vote out this corrupt establishment is you, the American People.Our great civilization has come upon a moment of reckoning. I didn’t need to do this, folks, believe me. I built a great company and I had a wonderful life. I could have enjoyed the fruits and benefits of years of successful business deals and businesses for myself and my family. Instead of going through this absolute horror show of lies, deceptions, malicious attacks, who would have thought?

I’m doing it because this country has given me so much, and I feel so strongly that it’s my turn to give back to the country that I love.I’m doing this for the people and for the movement, and we will take back this country for you and we will make America great again.

Hevenyészett fordításomban:

Mozgalmunk lényege, hogy lecseréljük a tönkrement és korrupt politikai intézményrendszert egy új kormányra, amelyet önök, az amerikai nép ellenőriz. A washingtoni intézmények, a pénzügyi- és médiavállalatok, melyek finanszírozzák ezeket, egyetlen okból léteznek: hogy megvédjék és tovább gazdagítsák önmagukat. Ez az intézményrendszer dollármilliárdokat tesz kockára ezen a választáson. Azok, akik a hatalmi ágakat ellenőrzik Washingtonban, és azok, akik a különleges globális érdekeket, partnerek abban, hogy ne legyenek szem előtt. (Ne legyenek ellenőrzés alatt.)Nekik a mi kampányunk jelent igazi egzisztenciális fenyegetést, olyat, amilyet eddig még soha nem láttak.Ez nem csak egy egyszerű, négyévenkénti választás.

Ez egy útelágazás civilizációnk történelmében, most eldől, visszaszerezzük-e az ellenőrzést kormányunk felett. A politikai establishment, amely megpróbál megállítani bennünket, ugyanaz a csoport, amely felelős a katasztrofális kereskedelmi szerződésekért, a masszív illegális bevándorlásért, és azért a gazdaság- és külpolitikáért, amely kivéreztette hazánkat. Ez a politikai rendszer semmisítette meg a gyárainkat, szüntette meg a munkahelyeinket, mert elszöktek Mexikóba, Kínába, vagy a világ bármelyik országába.Ez a globális hatalmi struktúra felelős azokért a gazdasági döntésekért, amelyek kirabolták a munkásosztályt és eltüntették a jólétet ebből az országból, a pénzt egy maroknyi nagyvállalat és politikai szereplő zsebébe téve.Ez egy harc, mely nemzetünk túléléséért folyik. És ez az utolsó esély, hogy megmentsük a nemzetet.

Ez a választás fogja meghatározni, hogy szabad nemzet vagyunk-e, vagy ez már csak a demokrácia illúziója. Valójában a rendszer egy maroknyi globális érdek által ellenőrzött, gúzsba kötött. A rendszerünk manipulált. Ez a valóság, te is tudod, én is tudom, nagyjából az egész világ tudja.

A Clinton-gépezet áll ennek a hatalmi struktúrának a közepén. Első kézből láttuk ezt a WikiLeaks dokumentumokból, amelyekben Hillary Clinton titokban találkozik nemzetközi bankokkal, hogy összeesküdjenek az Egyesült Államok tönkretételére annak érdekében, hogy tovább gazdagítsa ezeket a globális pénzügyi köröket, a különleges érdeklődésre számot tartó barátait és adományozóit. Őszintén szólva be kellene zárni. Legerősebb Clinton által telepített fegyver a vállalati média (?), a sajtó.

Tisztázzunk egy dolgot: ez a média hazánkban már nem vesz részt az újságírásban. Ezek a politika különleges befolyásolói, nem különböznek bármelyik lobbistától vagy pénzügyi entitástól a teljes politikai napirendről, és ez a politikai napirend nem önökért van, hanem saját magukért.

Bárki, aki ellenáll az ellenőrzésüknek, azt szexistának, rasszistának vagy idegengyűlölőnek tekintik. Hazudni fognak, hazudni, hazudni,és megteszik újra, és tesznek még rosszabbat is. Bármit megtesznek, ami szükséges. Clinton egy bűnöző. Emlékezzenek erre. Ez jól dokumentálható, és az intézményrendszer, amely védi őket, megkezdte a masszív álcázását annak a kiterjedt bűnügyi tevékenységnek, amelyet Clinton folytatott a Külügyminisztériumban és az Alapítványánál, annak érdekében, hogy benntartsák a hatalomban.

Tudták, minden hazugság nőni fog, melyet rám, a családomra és a szeretteimre szórnak. Tudták, bármire hajlandók, hogy megállítsanak engem. Ennek ellenére én örömmel veszem magamra ezeket a béklyókat és nyilakat, önökért. Magamra veszem ezeket a mozgalmunkért, s hogy visszakaphassuk a hazánkat.Tudtam, hogy ez a nap el fog jönni, csak az volt a kérdés, hogy mikor. S tudtam, hogy az amerikai nép felülemelkedik, és arra a jövőre fog szavazni, amelyet megérdemel.Az egyetlen, aki képes megállítani ezt a korrupciós gépezetet, az ön.

Az egyetlen erő, amely elég erős megvédeni a hazánkat, az egyetlen nép, mely elég bátor kiszavazni a hatalomból ezt a korrupt establishmentet, te vagy, amerikai nép.Nagy civilizációnk elérkezett a számvetés pillanatához. Nekem nem volt rá szükségem, hogy beleálljak ebbe, emberek, higgyétek el. Én építettem egy hatalmas vállalatot, és csodálatos életem volt. Élvezhetném gyümölcseit és előnyeit egy sikeres üzleti élet és vállalkozás esztendeinek, élvezhetném én és a családom, ahelyett, hogy keresztül menjek ezen az abszolút horror show-n, a hazugságokon, a megtévesztéseken, a rosszindulatú támadásokon, ki gondolta volna?

Csak azért csinálom, mert rengeteget kaptam ettől az országtól, és oly’ erősen érzem, hogy vissza kell adjak valamit ennek az országnak, amelyet szeretek. Az emberekért teszem, visszaadjuk nektek ezt az országot, és újra naggyá tesszük Amerikát…

2016. november 14.
Írta: Bayer Zsolt
forrás: badog.blogstar.hu/2016/11/14/donald-trump-vs-the-establishment/31707/