Egy ritkán látható teplom

Előbukkant a vízből egy XVI. századi templom Mexikó déli részén.

Az elmúlt csaknem ötven évben most másodszor vált láthatóvá Mexikó déli részén, Chiapas államban egy XVI. században épült templom – számolt be az AP News. A Nezahualcoyotl víztározó megépítésével 1966-ban elárasztották a területet, ám idén olyan szárazság volt a Grijalva folyó vízgyűjtő területén, hogy huszonöt métert csökkent a vízszint a tározóban.


Legutóbb, 2002-ben olyan alacsony volt a vízszint, hogy gyalog meg lehetett közelíteni a templomot – most hajókkal mennek az emberek, hogy közelebbről is megnézzék a gyönyörű épületet. „Az emberek ünnepeltek. Körmenetet is rendeztek a templom körül” – mondta egy helyi halász, Leonel Mendoza.

A területre a XVI. század közepén érkeztek szerzetesek, a híres domonkos, Bartolomé de la Casas vezetésével. A közeli Tecpatanban 1564-ben alapítottak kolostort, és a szakemberek úgy vélik, ez a templom is akkor épülhetett a konkvisztádorok által használt út mentén.

A templom hatvanegy méter hosszú és tizennégy méter széles, a harangtorony elérte a tizenhat métert.


Valószínűleg egy nagyobb közösség lelki központjának szánták, de úgy tűnik, soha nem volt önálló plébánosa. Egy nagy csapás – talán pestis – miatt elnéptelenedett a terület, és az egyház 1773-1776 körül elhagyta a környéket.2015. október 20.
szerző: Szalontai Anikó
forrás: ujember.hu/egy-ritkan-lathato-teplom/