Ezerszínű Világ

Arról már sokan és sokat cikkeztek, hogy Rhédey Claudia II. Erzsébet királynő, így György herceg magyar őse is, de azt kevesen tudják, hogy a Windsor-házba született valamennyi hercegnek és hercegnőnek az ereiben Szent István vére is ott csörgedezik.

Benczúr Gyula 1875-ös Vajk megkeresztelése című munkája, amely verzió szerint Adalbert keresztelte meg

Szent István királyunknak és feleségének, Boldog Gizella királynénknak feltehetően öt gyermeke született, két fiú és három lány. Az idősebb fiúgyermek Ottó volt, a másik Henrik, aki később, szentté avatása után, Imre hercegként vonult be a történelembe. Ottó kisbaba korában meghalt, így Imre maradt apja örököse. Hogy mi történt vele, sajnos, ismerjük a történelemórákról...

A hercegnőkről már kevesebb információ maradt fent, egyikükről, Ágotáról azonban tudjuk, hogy ő lett minden angol-brit uralkodó, így a mai királynő, s Károly, Vilmos és a kis György hercegek ősanyja is. Ez egyben azt is jelenti, hogy minden brit uralkodó egyben Szent István király leszármazottja. Magyarországra menekültek a brit király gyermekei. Hogy ez miként lehetséges, ahhoz ugorjunk vissza majd ezer évet, méghozzá a brit szigetekre.

Nagy Alfréd király egyesítette a sziget kis királyságait, miután elfoglalta Londont. Leszármazottai közül az akkori trónörökösök, Edmund és Edward a dánok betörésekor elmenekültek az országból, és egy kalandos út végén I. István országában, Magyarországon kötöttek ki. Edmund itt halt meg, Edward pedig feleségül vette Szent István királyunk leányát, Ágotát. Ebből a házasságból három gyermek született: Margit, aki Reskán (ma Mecseknádasd) jött a világra, Krisztina és Edgar. Angliában eközben, 1042 után a királyválasztásra egyedül jogosult „bölcsek tanácsa” kikényszerítette, hogy Alfréd utolsó még élő leszármazottját, Edwardot Magyarországról visszahívják Angliába. Vele ment Ágota, és három gyermekük is.

Edwardot hazatérte után megtették királynak, de néhány év múlva meghalt. Az ezt követő trónviszályban rövid ideig igen fiatal fia, Edgár uralkodott, de Hódító Vilmos hadai elől a gyermek királynak anyjával és testvéreivel együtt menekülnie kellett Skóciába. Hódító Vilmosból pedig angol király lett 1066-ban.

A skót király is Szent István unokáját vette el Skóciában Véreskezű Malcolm uralkodott ebben az időben, aki megkérte a trónfosztott Edgar testvérének, Margitnak a kezét. Margitból Skócia királynéja lett és megváltoztatta az udvar durva szokásait. Ő hívatta össze a skót egyház zsinatát, ahol teológiai kérdésekhez is hozzászólt. Sok templomot és kolostort emeltetett, s nevéhez számos jótékonysági tevékenység fűződik, nem hiába avatták később szenté.

Margit (aki ne felejtsük, hogy Szent István unokája volt) nyolc gyermeket szült, egyik lánya, Matild feleségül ment Hódító Vilmos fiához, I. Henrik angol uralkodóhoz. I. Henriket unokája, II Henrik követte a trónon, majd évszázadokkal később 1952-ben Hódító Vilmos óta a negyvenedik angol-brit uralkodóként II. Erzsébet, Szent István kései leszármazottja lépett ősei trónjára.

Íme a bizonyíték, hogy II. Erzsébet Szent István királyunk leszármazottja2017. október 22.
írta: Enci 2017-05-29
forrás: facebook.com/saved/?cref=53