Ferenc pápa megvédte az iszlámot

Helytelen az iszlámot a terrorizmussal azonosítani - jelentette ki Ferenc pápa újságíróknak vasárnap. A katolikus egyházfő Lengyelországból a Vatikánba utazva a repülőgépen elmondta:az iszlámot nem lehet az erőszakkal azonosítani.
Ez nem helyes, és nem igaz
- mondta.

Ferenc pápa beszél újságírókkal a lengyelországi látogatást követő repülőúton 2016. július 31-én.

A pápa akkor beszélt erről, amikor egy újságíró a Franciaországban július 26-án meggyilkolt 84 éves római katolikus papról kérdezte. A támadás elkövetését az Iszlám Állam dzsihadista szervezet vállalta.

Ferenc pápa szerint minden vallásban van egy kisebb fundamentalista csoport. Így van ez a katolikusoknál is - közölte. „Nem szeretek az iszlám erőszakról beszélni, mert az újságokból naponta értesülök az erőszakról Olaszországban, valaki megöli a barátnőjét, más az anyósát. Ezek mind megkeresztelt katolikusok” - mondta.

Ha szóvá teszem az iszlám erőszakot, akkor szóvá kell tenni a katolikus erőszakot is. Nem minden muzulmán erőszakos.

Szerinte a terrorizmusnak különböző okai vannak. Kifejtette: veszélyes kijelenteni, de a terrorizmus akkor fokozódik, ha nincs más lehetőség, és amikor a pénzt bálványozzák az ember helyett, amikor azt helyezik a világgazdaság középpontjába. „Ez a terrorizmus első megjelenési formája. Ez az alapvető terrorizmus az emberiség ellen. Beszéljünk inkább erről” - mondta.

„Megkérdeztem magamtól, hány munkanélküli fiatalt fosztottunk mi meg Európában eszményeitől. Ezután ők a kábítószerhez, az alkoholhoz fordulnak, vagy jelentkeznek az Iszlám Államba” - hangoztatta a katolikus egyházfő.2016. augusztus 1.
fotó: Pool
forrás: index.hu/kulfold/2016/08/01/ferenc_papa_megvedte_az_iszlamot/