Ferenc pápa az energetikai átmenetről és a közös ház védelméről: Utolsó pillanat!

A vatikáni kertekben fekvő IV. Piusz házban fogadta Ferenc pápa pénteken délben annak a konferenciának a résztvevőit, mely az Átfogó Emberi Fejlődés Dikasztériuma kezdeményezésére a napokban tanácskozik a világ kőolajtermelő nagyvállalatai csúcsértekezlete tagjaival.

Ferenc pápa
A gazdag kitermelők közt a szegényekről volt szó (Vatican Media)

A tanácskozás témája: „Az energetikai átmenet és a közös ház védelme”. Ferenc pápa beszédében három pontot ajánlott megfontolásra, melyek: a korrekt átmenet, a szén szabályozott árpolitikája és végül nyilvánosság a környezeti kockázat viselésében.

P. Vértesaljai László SJ – Vatikán

Ferenc pápa beszéde köszöntő részében a világ kőolajtermelő nagyvállalatai vezetőihez, beruházóihoz és szakembereihez fordulva a konferencia célját abban jelölte meg, hogy konkrét lépéseket tegyenek földünk megóvása érdekében. Az utolsó pillanatban vagyunk – szögezte le –, mert a jelenlegi környezeti válság az emberi család jövőjét fenyegeti. Sokáig nem vettük kellőképpen figyelembe a rendelkezésre álló tudományos kutatásokat és most szembe kell nézni az átlaghőmérséklet másfél Celsius fokkal emelkedése katasztrofális következményeivel. Ezzel a fenyegető veszéllyel szemben megfelelő intézkedéseket kell hozni – sürgette a pápa.

A környezeti válság elsődleges kárvallottjai a szegények és a jövő nemzedék

A környezeti válság első kárvallottjai a szegények, amit abból is lehet látni, hogy a hurrikánok, a szárazság, az áradások és egyéb szélsőséges időjárási jelenségek döntő mértékben a szegényeket sújtják. Éppen ezért kell odafigyelni egyre erősödő kiáltásaikra. A veszély másodsorban a jövendő nemzedékeket érinti majd, akiknek nem kellene a mi nemzedékünk okozta károkat megfizetni.

Az energiahordozók váltásának korrekt átmenetére van szükség

Ferenc pápa az energetikai szektor képviselőihez intézett beszédében három szempontot ajánlott megfontolásra. Elsőként az energiahordozók váltásának korrekt átmenetére van szükség, melyet már a Párizsi Egyezmény is sürgetett. Figyelembe kell venni a változás társadalmi és foglalkoztatási következményeit, mely változás az alacsony szénfelhasználású társadalom felé tart, ami azt jelenti, hogy csökkenteni kell a társadalmi egyenlőtlenségeket és növelni kell azok életminőségét, akiket leginkább sújt a klímaváltozás.

Az erőforrások közös használata: nyilvánosság és a felhasználók kötelessége

A szén árának a politikája döntő jelentőségű annak a tudatosításában, hogy az emberiség ésszerűen használja a természeti erőforrásokat. A felelőtlen széndioxid kibocsátás óriási terhet rak az utánunk jövő nemzedékre. Ennek megfelelően az erőforrások közös használata vegye figyelembe a társadalmi költségek nyilvánosságát és terhelje elsősorban a felhasználókat.

Nyitott, átlátszó, tudományosan megalapozott és szabályozott kommunikáció

Harmadik szempontként Ferenc pápa a nyilvánosság alapvető szerepét hangsúlyozta, mert így lehet remélni, hogy a gazdasági erőforrásokat ott hasznosítsák, ahol a legnagyobb hasznot lehet elvárni tőlük. A nyitott, átlátszó, tudományosan megalapozott és szabályozott kommunikáció mindnyájunk érdeke, mert ez lehetővé teszi a tőkebefektetést olyan régiókban, mely a legtágabb lehetőségét kínálja az emberi teremtő és megújító szellem javára, miközben védelmezi a környezetet és újabb munkahelyeket teremt.

Tovább nem várakozhatunk, a klímaváltozás eltökéltséget igényel tőlünk

Beszéde záró részében Ferenc pápa az idő sürgető erejére utalt: Itt az ideje annak, hogy meglépjük a szükségeset! Tovább nem várakozhatunk, a klímaváltozás eltökélt magatartást igényel tőlünk és az egyház teljes mértékben elkötelezett abban, hogy megtegye ebben a saját részét.

„A civilizáció ugyan energiát igényel, de az energia használata ne tegye tönkre a civilizációt” – utalt a Laudato si kezdetű enciklikájára.


2019. június 14.
forrás: vaticannews.va/hu/papa/news/2019-06/