Ferenc pápa megszünteti a hagyományos római miserítust?

A hagyományos római miserítus kedvelői számára aggasztó információkat közölt a francia katolikus La Croix magazinnal Andrea Grillo, a Ferenc pápához közel álló, modernista szellemű liturgiaszakértő.

Ferenc pápa megszünteti a hagyományos római miserítust?

Grillo szerint Ferenc pápa vissza kívánja vonni XVI. Benedek pápa Summorum Pontificum motu propriojában közölt intézkedéseit a hagyományos miserítus szabad gyakorlásáról - a szakértő szerint a pápa ugyanis helyteleníti, hogy a latin egyházban "kétféle" legitim rítus is létezzen egymás mellett.

Grillo azt mondja, a hagyományos rítus megszüntetését Ferenc pápa két dologhoz köti: a küszöbön álló megegyezéshez a Szent X. Piusz Társasággal (SSPX), valamint Grillo szerint Ferenc pápa "nem fogja megtenni ezt, amíg XVI. Benedek pápa még él".

A Vatikán előrehaladott tárgyalásokat folytat az SSPX-szel, a tervek szerint a papi társaság személyi prelatúrává válik. A megegyezéshez erről már csak az SSPX vezetőjének, Bernard Fellay-nak az aláírása szükséges. Szakértők szerint az aláírás még 2018 nyara előtt megtörténhet: ekkor kellene ugyanis az SSPX-ben szavazni Fellay elöljárói tisztségének meghosszabbításáról. Ha az SSPX személyi prelatúrává válik, Ferenc pápa Fellayt az új személyi prelatúra élére teheti, élethosszig tartó kinevezéssel.

Grillo azt állítja, Ferenc pápa tervezett intézkedése szerint:

amikor az SSPX személyi prelatúrává válik, a hagyományos római miserítus ünneplésére kizárólag ez a közösség lesz majd jogosult. A hagyományos rítus azután más templomokban és közösségekben nem lesz ünnepelhető

- vagyis a Summorum Pontificum nyitása ezzel valóban eltörlésre kerül. Az intézkedés súlyossága alapján nem meglepő, hogy Grillo azt állítja, a konfliktusokat elkerülendő, mindez Benedek pápa haláláig nem történik majd meg.

Grillo arról is beszámolt a La Croix magazinnak, hogy Ferenc pápa hamarosan egy elmélkedéssorozatot indít a szerdai audienciáin a liturgiáról - azért, hogy a Szentatya ezeken a saját liturgikus elképzeléseit népszerűsítse, és előkészítse a liturgia tervezett változtatásait.

Ferenc pápa elítélő hozzáállása a hagyományos miserítushoz és kedvelőihez sajnos ismert már egy ideje. A Szentatya 2016 november elején egy interjújában úgy nyilatkozott, hogy a latin misére járó fiatalok „merevek”, akik merevsége „álcáz valamit”: „bizonytalanságot, vagy akár még valami mást is”. A pápa szerint a merevség „védekező”, „az igaz szeretet viszont nem merev”. Ugyanitt Ferenc pápa azt is elmondta, hogy XVI. Benedek pápa a Summorum Pontificum motu propriojával csupán „korrekt és nagylelkű gesztust tett, hogy alkalmazkodjon néhány csoport és ember egy bizonyos mentalitásához, akik nosztalgiáztak... De ez csupán kivétel.”

2016. november 25-én a pápa megerősítette negatív hozzáállását az Egyház és liturgikus hagyományaihoz ragaszkodó egyházi közösségekkel szemben. A Szentatya egy zártajtós találkozón, amelyen 140 férfi szerzetesrend és vallásos közösség vezetője vett részt, „aggodalmát” fejezte ki ezen új vallásos intézmények növekvő száma miatt, amelyek rendkívüli számban vonzzák a fiatalokat és az egyházi hivatásokat. Ferenc pápa szerint ezek a közösségek gyakran "merevséget" népszerűsítenek és pelagianisták, akik vissza akarnak térni az aszketizmushoz és vezekléshez. A pápa szavainak leiratát teljes terjedelmében az olasz Corriere della Sera hírlap 2017. februárjában hozta le, a lap cikkéből akkor a Katolikus Válasz is közölt összefoglalót.

2016. szeptember 1.
forrás: katolikusvalasz.blog.hu/2017/07/11/