Ferenc pápa: Imádkozzunk Máriához,
hogy óvjon meg minket egy nukleáris háborútól!

A Pápai Tudományos Akadémia plenáris üléséhez intézett beszédében a Szentatya idézte Szent II. János Pál imáját, amellyel hálát adott Szűz Máriának, hogy a világ nem ismerte meg az atomháborút. Most is a Szűzanyához fohászkodunk, hogy őrizzen meg minket egy ilyen szörnyűségtől, amikor a harmadik világháború zajlik.


Ferenc pápa a Fatimai Szűzanya szobra előtt imádkozik az általános audiencián, a Szent Péter téren

Szombaton délelőtt fogadta a Pápai Tudományos Akadémia tagjait a pápa, jókívánságait fejezve ki Marcelo Sánchez Sorondo püspöknek 80. születésnapja alkalmából, aki 1988-tól idén áprilisig vezette a Pápai Tudományos Akadémiát. Megköszönte szolgálatát és szép nyugdíjas éveket kívánt neki. Peter Turkson bíboros az új kancellár, aki korábban az Átfogó Emberi Fejlődés Dikasztériumának prefektusa volt.

A plenáris ülés témája az emberiség aktuális kulcskérdését veti föl: „Az alaptudomány az emberi fejlődés, a béke és bolygónk egészsége érdekében”.

Ferenc pápa először arra a kérdésre válaszolt, hogy a pápák miért tartottak igényt már 1603-tól kezdve tudományos akadémiára? Egyetlen más vallás nem rendelkezik ilyen típusú akadémiával, és sok vallási vezető fejezte ki érdeklődését ez iránt. Az egyház támogatja a tudományos kutatást, mint az igazság, a világ, a mikro- és makrokozmosz megismerésének szeretetét. A szemlélődésből kiindulva az a feladatunk, hogy vigyázzunk a teremtett világra.

A Pápai Tudományos Akadémia az elmúlt években számos alkalommal adott ki nyilatkozatot az ENSZ élelmezési szervezetével együttműködve az éhezés felszámolásáért, az óceánok és tengerek egészségéért, valamint azért, hogy a szegények ellen tudjanak állni a klímaváltozás sokkoló hatásainak. Fontos volt tevékenységük az egyenlőség biztosítására a Covid-járvány okozta problémák megoldásában. A szervkereskedelem elleni küzdelem, az idősek és szegények orvosi rehabilitálására irányuló tudomány elősegítése, valamint a nukleáris háború és a civil lakosság elleni háborús bűncselekmények megelőzése is dicsérendő – mondta beszédében a pápa.


Ferenc pápa a Pápai Tudományos Akadémia ülésén

A Pápai Tudományos Akadémia célkitűzése, hogy összekösse az alaptudományt a jelenlegi kihívások megoldására a csillagászattal, fizikával, matematikával, biokémiával. A klímatudományokat a filozófiával, az emberi fejlődés, a béke és bolygónk egészsége szolgálatával. Ez a hozzáállás nagyon fontos, mint ahogy századunk tudományos vívmányainak is egyre inkább a testvériség, az igazságosság és a béke felé kell törekedniük, ezáltal válaszolva az emberiség és környezete nagy kihívásaira. Ebben pedig az új nemzedékek nevelése elsődleges szempont – mutatott rá a pápa.

A béke építésével kapcsolatban Ferenc pápa szólt a tragikus kimenetelű két világháborúról, amelyből az emberiség láthatóan nem tanult. Nemcsak, hogy erősödnek az idejétmúlt konfliktusok, de újra előtörnek a túlzott és agresszív nacionalista érzelmek, a mások leigázására indított háborúk, amelyek nem kímélik a civil lakosságot, időseket, gyermeket és betegeket, pusztítást hagyva mindenütt. A most zajló sok fegyveres konfliktus komoly aggodalmat jelent. Ferenc pápa darabokban zajló harmadik világháborúról szokott beszélni, de talán nevezhetjük ezt totális háborúnak, mert az emberek és a bolygó számára egyre nagyobb fenyegetéssel jár.

Szent II. János Pál pápa hálát adott Istennek, amiért Mária közbenjárására a világ megmenekült az atomháborútól. Sajnos továbbra is imádkoznunk kell e veszély ellen, amit már jó ideje le kellett volna küzdeni. A tudomány valamennyi ismeretét mozgósítani kell azért, hogy felszámoljuk a nyomort, a szegénységet, az új rabszolgaságot és hogy elkerüljük a háborúkat. A kutatásnak a békére és az egységre kell törekednie, hogy az emberiség betöltse Isten által rendelt sorsát a boldogságra. Ehhez pedig testvérként tanúságot kell tennünk a szabadság, igazságosság, párbeszéd, kölcsönös találkozás, szeretet és béke iránti elkötelezettségünkről.

Nem szabad erősítenünk a gyűlöletet, sértettséget, megosztottságot, erőszakot és háborút. Isten azért ajándékozta nekünk a bolygót, hogy vigyázzunk rá, fejlesszük. Ma ökológiai megtérésre van szükség, hogy megóvjuk közös otthonunkat és életünket a jövő nemzedékei számára ahelyett, hogy növelnénk az egyenlőtlenséget, a kizsákmányolást és a pusztítást – mondta végül a Pápai Tudományos Akadémia tagjainak Ferenc pápa.közzétéve: 2022-09-13
Vatican News
fotó: CNS / L'Osservatore Romano, és Vatican Media
forrás: katolikus.ma/ferenc-papa-imadkozzunk-mariahoz-hogy-ovjon-meg-minket-egy-nuklearis-haborutol/