Boldog Jerzy Popiełuszko ereklyéit adta át a varsói érsek egy budapesti egyházközségnek

Boldog Jerzy Popiełuszko, a lengyel Szolidaritás mozgalom papja ereklyéit adta át a Kövi Szűz Mária óbudai egyházközségnek a lengyel főváros érseki palotájában rendezett ünnepségen Kazimierz Nycz bíboros, varsói érsek.

Boldog Jerzy Popiełuszko
Jerzy Popiełuszko

A Kiss László Óbuda-Békásmegyer polgármestere, valamint Urszula Kierzkowska, a varsói Bemowo kerület polgármestere részvételével megtartott keddi ünnepségen Kovács Orsolya Zsuzsanna nagykövet a mai nemzedékek számára fontosnak nevezte a közép-európai közös mártírok és szentek példáját.

Boldog Jerzy Popiełuszko mellett kiemelte Mindszenty József hercegprímás, Boldog Stefan Wyszynski lengyel bíboros és prímás, Esterházy János és Szent II. János Pál pápa szerepét. A nagykövet megrendítőnek nevezte, hogy az ő generációja már élt, amikor Popiełuszko atyát 1984-ben brutálisan meggyilkolták. Emlékeztetett Popiełuszko jelképes szerepére is Lengyelország történetében.

„Győzd le a rosszat a jóval” – idézte fel a bíboros azokat a szavakat, amelyekre Jerzy Popiełuszko a lelkipásztori szolgálatát alapozta. Reményének adott hangot, hogy a mártír paphoz a budapesti hívek „imádkozni fognak azon nehéz időkben, amelyeket ma Európa átél”. Szili András, a Budapest-Szentendrei úti Kövi Szűz Mária-templom plébánosa elmondta: az egyházközsége hívei gyakran kérték tőle a mártír ereklyéjének elhelyezését, a plébániánál már korábban létrehozták az ő életét és homíliáit felidéző emlékhelyet.

Popiełuszko Popiełuszko idén éppen hetvenöt éve, 1947. szeptember 14-én született. Papként 1980-tól szoros kapcsolatban állt a Szolidaritás mozgalommal, a hadiállapot 1981-es kihirdetése után nagy tömegeket vonzó, úgynevezett hazafias miséket tartott a varsói Kosztka Szent Szaniszló-templomban. 1984. október 19-én a kommunista titkosszolgál at a 37 éves lelkészt elrabolta és meggyilkolta. 2010. június 6-án avatták boldoggá, jelenleg van folyamatban szentté avatási ügye.

A Kosztka Szent Szaniszló-templom kertjében található sírja zarándokhellyé vált, amelyhez varsói útjai során George Bush amerikai elnök, Margaret Thatcher brit kormányfő, Václav Havel cseh elnök, valamint Orbán Viktor magyar miniszterelnök is ellátogatott. A templomban 2018-ban avatták fel Popiełuszko magyar-lengyel nyelvű felirattal ellátott emléktábláját.2022. szeptember 16.
MTI
fotó: Wikimedia
forrás: romkat.ro/2022/09/16/boldog-jerzy-popieluszko-ereklyeit-adta-at-a-varsoi-ersek-egy-budapesti-egyhazkozsegnek/