Hol van Jézus sírja és mit fedeztek fel benne a tudósok?

Hol van Jézus sírja és mit fedeztek fel benne a tudósok? Jézus Krisztus sírja a Megváltó létezésének és feltámadásának legfontosabb bizonyítéka a hívők számára. Néhány évvel ezelőtt a szent helyet 500 év után először nyitották fel a kutatók a sír fölé emelt szentély restaurálása során, és váratlan dolgokra bukkantak.


Jézus eltemetésének és feltámadásának helyszíne mindig is vita tárgyát képezte. Néhányan azt mondták, hogy a jeruzsálemi sírkertben található, mások meg vannak győződve arról, hogy a jeruzsálemi Szent Sír-templom a keresztre feszítés és a feltámadás helye. De vajon mi lehet az igazság?

Egyesek úgy vélik, hogy Jézus sírja az Olajfák hegyének déli részében helyet foglaló zsidó temetőben található. Ezt a kertet Arimathiai József kertjének is nevezik. A feltételezések szerint ez az a hely, ahol Isten fia meghalt, itt temették el, és itt támadt fel a halálból. Ezt a helyet 1867-ben fedezték fel, és nagyon népszerű a protestánsok körében. A kert a béke és a pihenés oázisa majdnem egy hektárnyi területen.

De miért gondolják úgy egyesek, hogy itt lehet Jézus sírja? Nos, a fő ok az, hogy a helyet az ókortól kezdve csendesnek írták le, a város falai mögött, míg a Szent Sír-templom, Jézus másik lehetséges nyughelye, a városban található. Ezen a helyen a sírt többnyelvű táblákkal és egy fából készült ajtóval jelölték meg: „Nincs itt – mert feltámadt.” A sír belsejében két oldalsó szoba található, és az előcsarnokból be lehet lépni a sírkamrába.


Nem tudjuk biztosan, mi az igazság, de a világ legnagyobb része úgy gondolja, hogy a sír valójában a jeruzsálemi Szent Sír-templomban található. A templom építését Nagy Konstantin császár uralkodása alatt kezdték meg 326-ban, de állítólag Hadrianus római császár már a 2. században templomot épített a helyszínen, mivel a helyi keresztények Golgotaként imádták a helyet.

De az Arimathiai József kertje mellett szóló bizonyítékok is meggyőzőek lehetnek. János evangéliuma azt mondja: „Azon a helyen, ahol keresztre feszítették, volt egy kert, a kertben pedig új sírbolt, amelybe még senkit sem temettek.” A kertben található sírt egy sziklába vájták, és megfelel a bibliai leírásnak.

Ennek ellenére a Szent Sír-templom a kereszténység egyik legfontosabb szentélye, amihez jelenleg hat különböző egyház is kötődik. Ezek közül a görög ortodox, a római katolikus egyház és az örmény ortodox egyház rendelkeznek a legnagyobb befolyással.


Mit fedeztek fel a tudósok, amikor 500 év után először nyitották fel a sírt?

A Szent Sír-templomot 2015-ben állították helyre, amikor a kutatók mintákat vettek a sír felületéről és a kőágyból. A tudósok felfedeztek a márványlap alatt egy mészkőágyat, amelyre állítólag a Megváltó testét helyezték. E tábla alatt található egy második, szintén márványból készült tábla, egy bevésett kereszttel.

Miután a tudósok mintákat vettek, azt mondták, még több éves elemzésre lesz szükség a leletek megvizsgálásához. De azt mindenesetre elmondták, hogy több furcsa dolgot is észrevettek.

Voltak olyan jelenségek, amiket nem tudunk megmagyarázni. Amikor megpróbáltuk feltárni a szent kő üregét, az elektromágneses rezonanciát érzékelő eszközök meghibásodtak. Krisztus sírja élő sír. Vannak olyan természeti jelenségek, amelyek megzavarhatják az elektromágneses mezőket.” – mondta az athéni Nemzeti Műszaki Egyetem professzora.2021. május 11.
forrás: filantropikum.com/hol-van-jezus-sirja-es-mit-fedeztek-fel-benne-a-tudosok/