Ki az ördögűző?

Az ördögűző a katolikus egyház papja, akinek az a dolga, hogy kivizsgálja az esetleges démoni befolyásokat.


Az ördögűzők a katolikus egyház legismertebb és egyben legfélreértettebb papjai. Filmek készülnek róluk, amelyekben „démonvadászoknak” tűnnek, akik az egyéneket kínzó gonosz szellemeket kutatják.

A valóságban a katolikus egyházon belül nem nagyon ismerik az ördögűzőket, és meglehetősen rejtett életet élnek.

Általánosságban azt lehet mondani, hogy az ördögűző egy pap a katolikus egyházon belül, akinek az a feladata, hogy kivizsgálja az esetleges démoni befolyás egyes eseteit.

Az ördögűző papot a helyi püspök nevezi ki, de nem minden egyházmegyében van hivatalosan nyilvántartott ördögűző. Egyes jelentések szerint a speciálisan kinevezett ördögűzők száma az Egyesült Államok teljes területén csupán 50 körül van.

Vannak közöttük közönséges plébánosok, akiknek megvannak a saját lelkipásztori teendőik, de bizonyos időt töltenek azzal is, amikor kihívják őket az esetleges démoni megszállottság eseteihez.

A démoni megszállottság egy becsapós probléma, mivel egy furcsa cselekedetnek mentális betegség is lehet az elsődleges oka, nem pedig egy gonosz szellem.

A teljes démoni megszállottság esetei ritkák, de az ördögűzők a démoni elnyomás eseteivel, valamint a „kísértetektől megszállottnak” tűnő helyszínekkel kapcsolatos hívásokra is válaszolnak.

Az ördögűző gyakran találkozik az egyes emberekkel, az Egyház által megfogalmazott hivatalos ördögűző imákat mondja, és Isten hatalmát hívja segítségül, hogy kiűzze a démoni befolyást az egyénből.


Valójában nem az ördögűző az, aki kiűzi a démont. Ő Isten eszközeként lép fel, közbenjár valakiért, és kéri Istent, hogy mutassa meg hatalmát.

Az ördögűzővé vált papok mindenekelőtt szent emberek, akik nem hatalomvágyból vagy önös érdekből keresik maguknak ezt a szolgálatot, hanem Isten hívta el őket erre a feladatra. Sok évnyi alapos tanulásra van szükség ahhoz, hogy a pap megfelelően felkészüljön egy ilyen vállalkozásra, és a szolgálatot nem veszik félvállról.

Az ördögűzők szerint a sátán háromféleképpen szereti megosztani a férjeket és a feleségeket.

Egy ördögűzés során a sátán bevallotta, hogy utálja, ha a férj és a feleség szeretik egymást.

Ambrogio Villa atya, a milánói egyházmegye papja és ördögűzője egyik katekézisében elmagyarázta, hogy az ördög milyen konkrét kísértéseket használ arra, hogy megtámadja a házaspárokat. Tulajdonképpen az „az első és legfontosabb módja annak, ahogyan a Sátán megosztja a családokat, a bűnökön keresztül vezet” – mondja Villa atya.

Hogyan támadja a sátán a házaspárokat?

Villa felsorol három módszert, hogyan osztja meg a sátán a családokat a mulasztás és a bűnelkövetés által: elvonja az ember figyelmét az imától; felszítja az individualizmus érzését; és eltorzítja a szexualitás megélésének módjait.

Eltántorít minket az imától

A sátán elsősorban azzal osztja meg a családot, hogy eltántorítja az embert az imától, különösen a családi imádkozástól. Sok család már nem imádkozik együtt úgy, mint régen. Például korábban meglehetősen gyakori volt, hogy a családok együtt imádkozták a rózsafüzért; ma ez a hagyomány elhalványult – magyarázza Villa atya.

Az individualizmus felmagasztalása

Az ördög második támadása a család ellen az individualizmus felmagasztalása. Az ilyen magatartást a sátán többféle módon is előmozdítja. Például vitákat szít, melyekben a férjek és feleségek kemény és bántó szavakat mondanak egymásnak. Elhiteti a házastársakkal, hogy a másik fél bevonása nélkül dönthetnek pénzügyeikről. Ösztönözheti őket, hogy vehemensen védjék saját jogaikat anélkül, hogy figyelembe vennék a másik jogait.

 „A Sátán olyannyira képes felmagasztalni az individualizmust, hogy az a család pusztulásához vezet” – mondta Villa atya. Az individualizmus tönkreteszi „a családot, amelyet pedig a kölcsönös szeretet táplál”.

Kontroll nélküli vagy elfojtott szexualitás

Villa szerint a sátán megosztja a házastársakat azáltal is, hogy kizökkenti szexualitásukat – vagy túlzásokra és kihágásokra ösztönöz, beleértve a pornográfiát vagy a megcsalást, vagy éppen ellenkezőleg: teljesen elnyomja normális szexuális kapcsolatukat.

Elmondása szerint a gonosz úgy kerül be a családokba, hogy cselesen ráveszi a házastársakat, hogy tagadják meg egymástól a szexuális együttlétet. „Egy család elsősorban nem a szexualitás miatt bomlik fel, hiszen nem a szexualitás az elsődleges dolog a házasságban – viszont nem is az utolsó” – mondja Villa atya.  „A Sátán mindenben megosztja a házastársakat, de különösen az ágyban. Ilyen a bibliában is van, Tóbiás története. Asmodeus démon – a tisztátalanság démona – megakadályozta Sárát abban, hogy házastársi kapcsolatot létesítsen a férjeivel (…) Az Egyház olyan fontosnak tartja a szexuális aktust, hogy az a házasság szentségének alkotóeleme.”

Egy ördögűzés során megszólalt a sátán

Katekézisének végén Villa atya megosztott egy nagyon „ütős” történetet, melyet egy másik ördögűzőtől, Sante Babolin atyától hallott. „Egy ördögűzés során egy nő esetében, aki gátolt volt a férjével való szexuálisan együttlétben, az ördögűző megkérdezte az ördögtől: ’Miért akadályozod meg ezt a nőt abban, hogy megélje a házasság szentségét?’ (…) Erre az ördög lélegzetelállító választ adott neki: ’Gyűlölöm, amikor férj és feleség szeretik egymást.’”2022. november 14.
Aleteia
fordította: Kántorné Polonyi Anna
fotók: Shutterstock
forrás: katolikus.ma/ki-az-ordoguzo/