Kilenc, misén elsajátítható (nem spirituális) készség, ami felkészíti a gyerekeket az iskolára

Természetesen senki nem vonja kétségbe, hogy a lelki haszon messze felülmúlja azokat a gyakorlati előnyöket, amelyek a gyermekek misére járásából származnak. Az sem kérdéses, hogy azért járunk misére, hogy együtt legyünk Urunkkal és imádjuk Őt.


Ma néhány olyan praktikus dologra fogok összpontosítani, amelyet a gyerekek akkor tanulnak meg, amikor részt vesznek a szentmisén. Óvónők gyakran osztanak ki egy listát arról, mi mindenre kell képesnek lenniük a gyerekeknek, mielőtt elkezdenék az iskolát.

A lista élén gyakran szerepel az utasításokra való odafigyelés és a néhány perces nyugodt ülés képessége. A szentmise csodálatos környezet arra, hogy elsajátítsanak néhányat ezekből a fontos képességekből, és a gyakorlatban is tudják őket alkalmazni.

Tudom, hogy nem könnyű feladat elvinni a gyerekeket, különösen az egészen kicsiket a szentmisére, de Isten annyi kegyelmet és áldást ad nekünk azért, hogy engedelmesen teljesítjük vasárnapi kötelezettségünket, hogy nagy hanyagság lenne részünkről távol tartani a családunkat. Ne feledjük, megéri a küzdelmet, hogy ott legyünk.

„Az örömteli családi élet fenntartása sokat követel mind a szülőktől, mind a gyermekektől. A család minden tagjának sajátos módon a többiek szolgájává kell válnia.”
II. Szent János Pál
  1. A gyerekek megtanulják, hogyan kell néhány percnél hosszabb ideig mozdulatlanul ülni.
  2. A gyerekek megtanulják, hogy milyen fontos csendben maradni, amikor valaki más beszél, és hogyan hallgassák aktívan az utasításokat.
  3. A gyermekek megtanulják követni az irányítást a leüléshez, felálláshoz, letérdeléshez.
  4. A gyermekek megismerik a zene szépségét, és sokféle hangszerrel és hanggal találkoznak a mise során.
  5. A gyermekek megtanulják, hogyan véssék emlékezetükbe a szavakat, imákat és énekeket. Ez a készség segítségükre lesz később az olvasásban.
  6. A gyerekek megtanulják, hogyan kell üdvözölni valakit, és hogyan fogunk kezet a másik emberrel, amikor a béke jelével köszöntjük egymást.
  7. A gyerekek megtanulják a tekintélytiszteletet abból, ahogyan mi példát mutatunk a pap tiszteletében.
  8. A gyermekek megtanulják, milyen fontos, hogy olyan közösségünk van, amely támogat minket és osztozik az értékeinkben.
  9. A gyerekek megtanulják, hogy milyen értéket jelent, ha félre tudják tenni a mobiltelefonokat, videojátékokat és a technológia minden formáját, hogy a valódi világ tevékenységeire koncentrálhassanak.
„Nagy dolgokra vágysz? Kezdd a kicsikkel.”
Szent Ágostonközzétéve: 2023-09-6
Catholic-link
fordította: Solymosi Judit
forrás: zarandok.ma/kilenc-misen-elsajatithato-nem-spiritualis-keszseg-ami-felkesziti-a-gyerekeket-az-iskolara/