Leveteti a trianoni emléktáblát a mogyoródi templom faláról a váci megyéspüspök

Méltatlan, kínos és az egyház történelemszemléletét megkérdőjelező ügy borzolja a kedélyeket Mogyoródon. A PestiSrácok.hu megtudta, Beer Miklós váci megyéspüspök nem sokkal a trianoni emléknap előtt levélben értesítette Paulovics Géza mogyoródi polgármestert, hogy a település templomának faláról távolítsák el a 2007-ben felavatott trianoni emléktáblát, mert az egyház nem járult hozzá a tábla elhelyezéséhez.


A püspök az eredeti állapot helyreállítását kéri Paulovics Gézától, de a polgármester leforrázva érzi magát, mert a trianoni emléktábla avató ünnepségén mindhárom történelmi egyház képviselője jelen volt és a település akkori plébánosa fel is szentelte az emléktáblát.

2007-ben, majdnem egy évtizeddel korábban avatta fel az önkormányzat a helyi templom támfalában elhelyezett trianoni emléktáblát. Nem sokkal a trianoni emléknap előtt a váci püspök levélben értesíti Paulovics Géza mogyoródi polgármestert, hogy a tábla állításához nem járultak hozzá, ezért kéri, hogy az önkormányzat azt távolítsa el.

Vajon ki hívta fel erre az egyházmegye figyelmét majdnem tíz év után? Babitz László volt polgármester szerint egész biztosan a település egyik lakója lehet az, aki megszabadulna az emléktáblától.

Nagyon méltatlan dolognak tartom, hogy közel tíz év után ez így kerül elő” – mondta a PestiSrácok.hu-nak Babitz László. „Annak idején, amikor én, mint polgármester ezt kezdeményeztem, akkor ezt minden képviselő támogatta.

A jelenlegi polgármester, mint képviselő ezt megszavazta, teljes egység volt ebben.”
Az ünnepségen mindhárom történelmi egyház képviselője jelen volt, a település akkori plébánosa fel is szentelte az emléktáblát.

„Az tény, hogy annak idején nem gondoltunk arra, hogy valamiféle engedély is szükséges ehhez az egyház részéről, hiszen teljes volt az egység.”

Ha csak engedélyt kell kérni, akkor miért kell áthelyezni? Erről a képviselő testület fog dönteni, és információink szerint négyen a helyén hagynák a táblát, négyen pedig eltávolítanák – ezért előreláthatólag a polgármester, Paulovics Géza szava lesz a döntő.
„Hogyan került volna a püspökatya figyelme arra, hogy itt bármiféle kérdés merülne fel ezzel a táblával, ami itt van tíz éve. Valószínű, hogy a településről lehet valaki, akire magam is kíváncsi lennék, hogy ki lehet.”
– vélekedik Babitz László.

A püspök levelének szövegezése arra utal, hogy valaki valóban rákérdezett a hozzájárulás meglétére.

Paulovics Géza mogyoródi polgármester azt mondta, ő kezdeményezte az egyházmegye vizsgálatát a műszaki irodával együtt: „Írtunk az egyházmegyei főépítésznek egy levelet, hogy nézzen utána, hogy ennek a táblának bármilyen dokumentumát, engedélyét megtalálja-e az irattárában.”

Ez egy hatósági ügy, – mondta a PestiSrácok.hu-nak a polgármester – építésről van szó. „Ez nem úgy van, hogy csak úgy fogunk aztán valahova elhelyezünk valamit.”

Paulovics Géza megerősítette, hogy valóban a képviselő testületé a döntés, mielőtt azonban arra sor kerül, néhány részletet még tisztázni kell, ezért a következő ülésen megvitatják, hogyan tovább. Az ügyet júniusban fogja a testület elé terjeszteni.
„Senki nem vesz el semmit A trianoni emléktábla marad ott, ahol van, de ki kell derüljön, hogy most kell-e kérni rá fennmaradási engedélyt, vagy mit kell csinálni.”
A június 4-i trianoni megemlékezést a korábbi évekhez hasonlóan megtartják.

Érdekesség, hogy tavaly is volt már kavarodás a trianoni emléktábla körül. Az emlékművet övező tér Falka József népszerű szalézi atya, Mogyoród egykori kántorának nevét viseli. 2015-ben, az Úrnapi körmenet idején a trianoni táblát letakarták egy Falka József emléktáblával, mely mindössze néhány napig volt ott, majd eltávolították. A polgármester azt mondta, nem az önkormányzat kezdeményezése volt, nem tudtak róla, mivel a támfal nem az ő tulajdonuk, hanem magántulajdon, az egyházé. A tábla ugyan önkormányzati tulajdon, de a támfal nem. Babitz László volt polgármester szerint az eset „nagyon kínos dolog volt”.
2016. május 28.
Magyar Ugar Tihanyi Rita
fotó: Mogyoródi Hírek/dkvk.hu
forrás: pestisracok.hu/leveteti-trianoni-emlektablat-mogyorodi-templom-falarol-vaci-megyespuspok/