Pappá szentelték – fiának adta első áldását

Habár kétségtelenül ritka, mégsem egyedi esetről számolt be az Aleteia hírportál: egy amerikai pap a felszentelését követően szintén pap fiának adta élete első személyes áldását. Természetesen nem arról van szó, hogy a cölibátust eltörölték volna: Edmond Ilg felesége halálát követően döntött úgy, hogy pap lesz, nem sokkal apák napja után szentelték fel New Jersey-ben.


Történetében több érdekes csavar is van, például, hogy a 61 éves férfi felmenői protestánsok – akik teljes mértékben támogatták döntését. Szülei 45 évesek voltak, amikor Edmont megszületett, így ő maga csodaként tekint megszületésére is. Feleségével is különleges módon és helyen ismerkedett meg – egészen pontosan egy kocsmában: a katolikus Connie miatt kezdett el misére járni, végül pedig katolizált. A különleges házasságuk sok nehézségen ment keresztül, hiszen Connie-nál 2009-ben mellrákot diagnosztizáltak.
„Abban az időben, a közösségben, a reggeli imát imádkoztuk kemoterápia alatt. Kegyelemteljes pillanatok voltak azok. 2010-ben gyógyult ki hivatalosan a rákból, azt terveztük, hogy 2011-ben elmegyünk Madridba, az Ifjúsági Világtalálkozóra, de újra rákos lett, ezúttal csont- és tüdőrákos lett. Connie a húsvéti virrasztáskor halt meg 2011-ben” – elevenítette fel a nehézségeket az özvegy férfi.
Felesége halálát követően évekig nem is gondolt arra, hogy pap legyen. Azonban végül tisztán és egyértelműen meghallotta Isten hívását:
„Egy bizonyos ponton nagyon erősen imádkoztam, hogy tisztán lássak, és az Urunk nagyon érthető választ adott. Az ima utáni napon kaptam egy emailt egy missziós találkozóra. A rákövetkező héten otthagytam a munkám és elkezdtem a missziós szolgálatomat az egyházközségben. 2013-ban, az egyházközség elzarándokolt Kanadába, az észak-amerikai mártírok kegyhelyéhez. Számomra nagyon fontos volt ez az út, mert 2002-ben, még a családdal együtt tettük meg ezt a zarándokutat, amikor II. János Pál pápa ellátogatott az országba. A túra nagy hatással volt a fiamra, akkor kezdte el útját a papság felé.”

Edmond Ilg tehát ugyanazon a helyszínen érezte azt, hogy Isten papnak hívja, ahol fia 11 évvel korábban igent mondott a hivatására! A pappá szentelésre a múlt hónapban került sor, rajta kívül még másik kilenc emberrel együtt.
„Nem tudtam volna sikeresen elvégezni a rám bízott feladatokat a saját erőmre támaszkodva, azonban láttam, hogy Isten csodálatos dolgokat tud tenni azokkal az emberekkel, akik az Ő kezébe engedik magukat. Nem számít, hogy mennyi ideig élhetek még, csak az, hogy szolgálhassam Őt. Ez egy nagy áldása egy olyan életnek, amelyet Ő szentelt meg.”2020 július 30.
Aleteia
A cikk Sipka Gergő fordítása nyomán készült.
borítókép - fotó: Catholic News Agency
forrás: 777blog.hu/2020/07/28/pappa-szenteltek-fianak-adta-elso-aldasat/


A 777 örömmel készítene interjút olyan pappal, aki Edmond atyához hasonlóan özvegyként lett felszentelve. Ha ismersz olyan római katolikus atyát, aki szívesen beszélne hivatásáról, kérjük írd meg az info@777blog.hu címre. Köszönjük!