Pio atya kitűnt a szilárd istenhitben,
a mennyei hatalmakba vetett erős reményben...

odaadóan szolgálta az embereket, hűséges volt az Egyházhoz, amelyet minden problémája és baja dacára szeretett – emelte ki a pápa. Pio atya szerette az Egyházat, sok gondjával, bajával, bűnös tagjaival együtt.


Mert az Egyház szent, Krisztus jegyese; de mi, az Egyház gyermekei, mind bűnösök vagyunk. Van, aki nagyon is. Pio atya azonban úgy szerette az Egyházat, ahogy volt, nem pusztította a nyelvével, ahogy manapság divatos. Nem! Szerette. Aki szereti az Egyházat, meg tud bocsátani, mert ő maga is bűnös, és szüksége van Isten megbocsátására; el tudja rendezni a dolgokat, mert az Úr jól akarja elrendezni a dolgokat, de ezt mindig a megbocsátással teszi.

jobb Nem lehet úgy leélni egy életet, hogy folyton csak vádaskodunk, vádoljuk az Egyházat. Kié a vád hivatala? Ki az, akit a Bibliában a nagy vádlónak neveznek? – tette fel a kérdést Ferenc pápa. – Az ördög! S azok, akik az életüket vádaskodva töltik, az ördög barátai, rokonai.
Az észlelt hibákat jelezni kell, hogy ki lehessen javítani őket, de szeretettel. Ha szeretet nélkül teszik, az az ördögtől való – figyelmeztetett a pápa.

– Szent Pio atya szerette az Egyházat minden gondjával, bajával együtt, gyermekei bűnével együtt. Soha ne feledjétek ezt!

Igyekezzünk egyre jobban megérteni és befogadni Isten szeretetét, aki örömünk forrása és oka. A mi hivatásunk az, hogy odaajándékozzuk ezt a szeretetet, ami megváltoztatja az életet: főként a gyengébb és rászoruló embereknek. Az isteni szeretet terjesztésével hozzájárulunk egy igazságosabb és szolidárisabb világ építéséhez. Pio atya példáját követve bízzuk Krisztusra magunkat, életünkkel hirdessük jóságát és irgalmát!

Ezt várják tőlünk az emberek – emelte ki a pápa.
Szent Ferenc tanítására emlékeztetve – aki így buzdította tanítványait: „Menjetek, tegyetek tanúságot, nincs szükség szavakra!” – Ferenc pápa a beneventói zarándokokhoz intézett beszédében arra szólított: a keresztények tegyenek tanúságot életükkel arról, hogy a szeretet szebb a gyűlöletnél, a barátság szebb az ellenségeskedésnél, és a testvériség szebb a háborúnál.

Ferenc pápa 2018. március 17-én járt Pietrelcinában, Szent Pio atya stigmái megjelenésének századik, halálának ötvenedik évfordulója alkalmából.Magyar Kurír
fotó: Vatican News
forrás: Vatikáni Rádió