A VÁROSLIGETI REGNUM MARIANUM TEMPLOM UTOLSÓ SZENTMISÉJÉNEK EMLÉKNAPJA

A Regnum Marianum Fogadalmi Templom alapkövét 1925-ben rakták le, benne a Tanácsköztársaság bukását is megemlítő dokumentumot elhelyezve. A tényleges munkálatok 1926 nyarán kezdődtek Kotsis Iván tervei alapján. A kupolás épület alapterülete 1820 négyzetméter volt, erősen emlékeztetett a jeruzsálemi Szent Sír templomra.


Az alapkőletétel pillanata méterre való kiszélesítésére hivatkozva elrendelte

A kommunista hatalom a Dózsa György út 90 méterre való kiszélesítésére hivatkozva elrendelte a (titulusa szerint) „Magna Domina Hungarorum” templom lebontását, hogy a moszkvai Vörös-tér mintájára, felvonulási teret képezzen ki.

1951. július 29-én, vasárnap volt az utolsó ünnepi mise. Este 6-kor már tömve volt a templom, pedig még egy óra volt a Szentmise kezdetéig. A hívek énekeltek, imádkoztak és sírtak.
Pontosan 7 órakor csendült meg utoljára a misét jelző csengő. Mintegy 25 ministráns kíséretében megjelent Dr. Tóth János plébános, hogy utoljára mutassa be a Szent Áldozatot. A zsúfolásig telt templomban felcsendült az ajkakon a „Boldogasszony édes'”, itt is ott is sírás hallatszott. Az evangélium olvasása után az egyik káplán felolvasta a szószékről a Fővárosi Tanács határozatát, azt, hogy az 1929. évi XXX. tc. 56.-a értelmében fellebbezésnek helye nincs.
A „népi demokráciában” senki nem mert fellebbezni. A záró áldás után szált az ének, szinte dörögve a „Christus vincit, Christus regnat, Christus imperat”, de mindenki arra gondolt, ami augusztus 1-én fog bekövetkezni, mégis énekeltek, mert Krisztus legyőzte a világot és többé nem lehet felette diadalmaskodni.


Tornyát egyedülálló módon a Szent Korona másolata díszítette

8 óra felé ért véget a mise, és utoljára hangzott fel a Pápai-, majd a Magyar Himnusz. És nemhogy kiürült volna a templom, de újabb és újabb emberek érkeztek és voltak, akik az egész éjszakát ott töltötték. Búcsúztak a Mária-templomtól.

És meg kellett élnie Budapestnek, megélnie a keresztény Magyarországnak, Európának, és az egész katolikus világnak, hogy egy virágzó katolikus templomot átkozott szándékok lerombolják!

Nem bomba vettette ki sarkából, nem az idő döntötte romba, hanem az az ateista-kommunizmus, melynek pusztító világuralmára a Fatimai Szűzanya oly nyomatékosan figyelmeztetett már 1917-ben.

És nem hallgattunk Rá! Talán most?

Mert akkor imádkozzuk a rózsafüzért Édes Magyar Hazánkért, végezzük az elsőszombatokat, és ajánljuk fel magunkat és szeretteinket Mária Szeplőtelen Szívének!A Regnum Marianum-templom története


2020 augusztus 1.
forrás: szeretetlang.blog.hu/2020/07/29/-a_varosligeti_regnum_marianum_templom