Szentek emléknapja, és népi időjóslás

Egyre többet hallhatunk és olvashatunk természeti katasztrófákról, szélsőséges időjárásról. Ezekben legtöbbször a víz, az eső és a jég a főszereplő. Régen az egyszerű ember megfigyeléseiből meg tudta jósolni, mikor milyen idő várható.

Balla Lóránt Tanár
Római katolikus teológia,
Magyar nyelv és irodalom
„Vasile Lucaciu” Általános
Iskola, Nagykároly
Ezekből a régi tapasztalatokból alakult ki a népi kalendárium, amely az időjárás, illetve és a várható termés alakulását jövendölte meg. A megfigyeléseket általában jeles napokhoz, szentek emléknapjához kötötték. Hogy jobban megjegyezzék és megőrizzék, könnyen továbbadják a következő generációk számára, verses formába öntötték. Vajon ma is működőképes a népi időjárásjóslás? Egy kis megfigyelés-játék nyárra az olvasónak. Érdemes kipróbálni.

A népi időjóslásban a májust tavaszutónak, ígéret havának tartották. A hűvös, esős május sok szénát, sok szalmát; a száraz május száraz esztendőt jelez; a májusi eső aranyat ér. Esős májust száraz június követ. Fülöp és Jakab napi jó idő bő termést jelez. Pongrác napi esős idő nem tesz jót a gabonaföldeknek. Nándor napi (május 27.) eső folytán a fű nagyra nő.

Júniust nyárelőhónak, a napisten havának tartották: „Margit napi esőcseppek/ Tizennégy napig leperegnek./ János napi zivatar/ Negyven napig elvakar.” Derűs, meleg június az évben bőséget hoz, a júniusi sár következtében szükség lesz: „Júniusi derült ég bőség, júniusi sár szükség.”

Ha Medárd püspök napján (június 8.) esik az eső, akkor negyven napig esni fog, ha szép idő van, akkor negyven napig nem fog esni. Ha harmatos a Borbála napja (június 11.), akkor száraz lesz az aratás ideje. Szent Iván napján (június 24.) szakad meg a gabona gyökere, többet nem növekszik, ezután már csak érik. Ha kakukk szól Szent Ivánkor, akkor jég verheti el a vetést. Péter és Pál napján kezdődik az aratás. Nagy meleg nyár nagy hideg telet hoz.

Júliust nyárhónak, áldás havának nevezték: „Erős Illés rossz,/ Mert áldást nem hoz./ Jakab napja vihart szül,/ Magdolna sárba csücsül./ Anna asszony reggele/ már hűvös, ne játssz vele./ Mihelyt a pók széttépi hálóját,/ Jön a felhő, s rögtön tartós esőt ád.” Ha júliusban sok a köd, utána szép idő lesz. Ha Sarlós Boldogasszony napján (július 2.) esik, akkor az eső sokáig tart. Ha Sarolta napján (július 5.) esik, akkor rossz dió- és mogyorótermés lesz.

Ha Margit napján (július 13.) esik, akkor hosszas esőzésre lehet számítani. Illés és Margaréta napja (július 20.) körül zivatar és jégeső várható. Ha Szent Jakab napján (július 25.) fénylik a Nap, az hideget hoz; ha száraz lesz, akkor karácsonykor fagyni fog; ha a hangyák menetelnek, nagy hideg lesz a téli hónapokban. Illés, Magdolna és Jakab „esője kiluggatja a diót meg a mogyorót”.

Augusztus a nyárutó, az újkenyér hava: „Ha Domonkos forró,/ Kemény tél várható./ Lőrinc napja, ha szép,/ Sok a gyümölcs és szép./ Bertalan a szép idővel,/ Az ősz is nekünk kedvez./ Sűrű eső augusztusban/ Jó mustot ád a hordókba.”Az augusztusi sok harmat jó időt jelent. Ha szép az idő Lőrinc napján (augusztus 10.), szép lesz az ősz és jó zamatos a bor. Boldogasszony napján ültetett tyúk kikölti az összes tojást és felneveli a csibéket. Szent Istvánkor elmennek a gólyák. Ha szeles Klára napja (augusztus 22.), ősz lesz nemsokára. Amilyen volt Szent Bertalan napja (augusztus 24.), olyan lesz az ősz.

Szeptember az őszelőhó, földanya hava: „Amilyen az Egyed nap,/ Olyan az egész hónap./ Az időt Kisasszony napja/ Négy hétre előre szabja./ Mihálykor az észak és keleti szél/ Sok havat és kemény telet ígér.” A szeptemberi esőnek a gazda örül, meleg őszre hosszú tél jön. Ha a vándormadarak hamar elmennek, hamarosan itt lesz a tél. Ha mennykövet szór Egyed napja (szeptember 1.), lesz a jövőben amit enned, tele az éléskamra és minden napra lesz kenyered.

Amilyen lesz Kisasszony napja, olyan lesz a következő negyven nap időjárása. Ha Szent Vencel napján (szeptember 28.) esik, akkor a jövőben szép tavasz lesz. Ahányszor fagy e nap előtt, annyiszor fog fagyni majd a jövő évben Jakab napja után. Szent Mihály napján, ha megdörren az ég, szép lesz az ősz, de nagyon hideg a tél. Amennyi makk Mihálykor, annyi hó lesz karácsonykor. E napon ha fecskét látunk, karácsonyig enyhe tél lesz. Ha a tavaszi virágok újra nyílnak, hosszú őszre számít a gazda. Meleg őszre hosszú tél jön. „Szent Mihálykor keleti szél, nagyon kemény telet ígér.”2016. május 16.
Balla Lóránt
forrás: vasarnap.katolikhos.ro/2394-panorama/4426-szentek-emleknapja-es-nepi-idojoslas