Szentté avatták Teréz anyát

Vatikánváros | Ferenc pápa szentté avatta vasárnap a vatikáni Szent Péter téren Boldog Kalkuttai Teréz anyát, Nobel-békedíjas apácát, a Szeretet Misszionáriusai rend alapítóját.


A Szeretet Misszionáriusai irgalmasrend nővérei Szent Teréz
földi maradványaival

A ceremóniára - amely az irgalmasság rendkívüli szentévének egyik legnagyobb tömegeseménye - több mint százezren érkeztek a világ minden tájáról. A rendezvényt, amelyet több mint száz országban élőben közvetített a televízió, háromezer olasz rendőr és biztonsági ember felügyelte, a Vatikán feletti légteret pedig lezárták.

A szabadtéri szentmisén megjelent több állam- és kormányfő, köztük Narendra Modi indiai miniszterelnök, valamint az a férfi is, aki 2008-ban feleségének a Teréz anyához intézett imádsága hatására gyógyult meg addigi bénulásos és az orvosok által halálosnak nyilvánított betegségéből.

Ez a csoda eredményezte az 1997. szeptember 5-én elhunyt
Teréz anya szentté avatását

A „szegények angyalaként” is emlegetett Teréz anyát már életében sokan szentként tisztelték. Egy másik csodáért - egy bengáli asszony rákbetegségből való felgyógyulásáért - 2003. október 19-én az apácát már boldoggá avatta II. János Pál pápa.

A PÁPÁTÓL KAPOTT AUTÓT IS ELÁRVEREZTETTE, HOGY A PÉNZT A SZEGÉNYEK JAVÁRA FORDÍTHASSA

Ferenc pápa elismerte a Teréz anya szentté avatásához szükséges csodát

Ferenc pápa szentbeszédében az „isteni irgalmasság nagylelkű szétosztójának” nevezte Teréz anyát, aki "odahajolt a kimerült emberek felé", elismerve Isten adta méltóságukat. Felemelte hangját a világ hatalmasságai előtt, hogy ismerjék be a szegényekkel szemben elkövetett vétkeiket. „Számára az irgalmasság az a só volt, amely megízesítette minden tettét” - fogalmazott a katolikus egyházfő.


Megtelt a Szent Péter tér

„Az irgalmasság fáradhatatlan munkatársa segítsen abban, hogy cselekedeteink egyetlen kritériuma az ingyenes szeretet legyen, amely nem ismer semmiféle ideológiát” - hangsúlyozta Ferenc pápa. „Hordozzuk szívünkben Teréz anya nevetését, és ajándékozzuk oda mindenkinek, akivel találkozunk utunk során, különös tekintettel a szenvedőkre” - kérte az egyházfő.

Kritikus hangok is voltak azonban Teréz anya szentté avatásával kapcsolatban. A bírálók szerint ugyanis a Nobel-békedíjas apáca csak a szegénység tünetei, nem pedig okai ellen vette fel a harcot, és egyeseknek szúrta a szemét az abortusszal és a fogamzásgátlással kapcsolatos álláspontja is. Ráadásul halála után előkerültek olyan levelek, amelyekből kiderül, hogy Teréz anya nemegyszer kételkedett Istenben.

Ferenc pápa a szentté avatási szertartás után vendégül lát ebédre - egy közös pizzázásra - 1500 hajléktalant és rászorulót szerte Olaszországból. A Vatikáni Rádió jelentése szerint az ételt egy nápolyi pizzasütőcsapat készíti, és a Szeretet Misszionáriusai rend mintegy 250 apácája és további önkéntesek szolgálják fel.2016. szeptember 4.
(MTI)
fotók: TASR/AP
forrás: ujszo.com/online/panorama/2016/09/04/szentte-avattak-terez-anyat