Betörtek a Tábor-hegyi bazilikába

Október 24-ére virradó éjjel betörtek az izraeli Tábor-hegyi Színeváltozás-bazilikába. Reggel hét órakor a templom kinyitására érkező ferencesek vették észre, mi történt.


Az épület ajtaját és ablakait is felfeszítették. A szerzetesek azonnal értesítették a szentföldi ferences kusztos helyettesét, Dobromir Jasztalt, aki a helyszínre ment, hogy kifejezze szolidaritását és támogatást nyújtson.

A betörők a bazilikában eltörték a tabernákulumot, és az átváltoztatott szentostyát a földre szórták. Az Oltáriszentséget őrző cibóriumot ellopták. A szentségi oltáron álló Szűzanya-szobor eltűnt, de később megtalálták a templom és a sekrestye között. Az elkövetők egy másik Szűz Mária-szobrot is, ami a sekrestyében volt, a földre dobtak, de nem sérült meg. Feltörték a perselyeket is. A térfigyelő kamerák felvételei eltűntek.


Dobromir Jasztal elmondta: „A legsúlyosabb kár a szentségi oltárt érte. Az Oltáriszentséget eldobták, és a tabernákulum ajtaját teljesen tönkretették. A templomon belül mást nem rongáltak meg.”


A rendőrség gyorsan kiérkezett a helyszínre, hogy elkezdje a nyomozást. Egyelőre nem tudni, kik követék el a bűncselekményt, illetve milyen indíték vezérelte őket.


Képgaléria:2016. ortóber 28.
fotó: Custodia.org
forrás: magyarkurir.hu/hirek/betortek-tabor-hegyi-bazilikaba