Tanulmánykötet jelent meg az Óbudai Szent Péter és Pál Főplébánia történetéből

„Ezer éve Óbudán” címmel jelent meg tanulmánykötet, amely az Óbudai Szent Péter és Pál Főplébánia történetét mutatja be.


A kiadvány május 20-i budapesti bemutatóján Tarlós István főpolgármester elmondta: Óbuda Budapest legrégebbi városrésze és a korai kereszténység egyik központja is volt. Az óbudai kereszténység egyidős a magyar kereszténységgel – jelentette ki.

Tarlós István rámutatott: a tanulmányok pontosan, történelmi tényeket bemutatva, mégis olvasmányosan tárják az olvasó elé az óbudai kereszténység történetét. Kiderül belőle, hogy a város a tatárjárásig Magyarország egyik legfontosabb települése volt.

A kiadvány méltó emléket állít a Zichy-családnak is, amely a török kor után birtokba vette a települést – mondta.

Tercsi Zoltán plébános felidézte, hogy az Óbudai Szent Péter és Pál Főplébánia 2015-ben ünnepelte alapításának ezredik évfordulóját. A kiadvány a jubileumi évben rendezett előadásokat tartalmazza.

Az emlékkönyv arra figyelmeztet, hogy „kereszténységünk és magyarságunk nemcsak egyéni boldogulásunkat szolgálja, hanem értékeinket ma is vállaljuk és elhatározásunk, hogy ezt tovább is adjuk” – fogalmazott.

A Képes Krónika szerint Szent István király 1015-ben alapította meg az Óbudai Társkáptalant és a Szent Péter-templomot. A több mint száz oldalas kiadványban a tanulmányok történeti sorrendben követik egymást és mutatják be Óbuda katolikus múltját és emlékeit.
Lásd még: EZER ÉV

2016. május 21.
MTI
fotó: Óbuda.hu
forrás: magyarkurir.hu/hirek/tanulmanykotet-jelent-meg-az-obudai-szent-peter-es-pal-foplebania-tortenetebol