XVI. Benedek pápa – kis csodák

XVI. Benedek pápa éléte során „kis csodákat” élhetett át, amelyeket szívesen tulajdonított őrangyalának. Erről a spanyol angyalszakértő, Fernando Cárdenas atya számolt be.


„Ezeknek az áldott szellemeknek a láthatatlan jelenléte nagy segítség és vigasz: mellettünk járnak, megvédenek minket minden körülmények között, megvédenek minket a veszélyekben, és bármikor folyamodhatunk hozzájuk.” – mondta XVI. Benedek 2008. szeptember 29-én. Jóindulatú jelenlét, amelyről a 2022. december 31-én elhunyt emeritus pápa mélyen meg volt győződve. Talán azért, mert ő maga is megtapasztalta ezt gyerekként. Fernando Cárdenas spanyol pap, egy angyalokról szóló könyv szerzője szerint XVI. Benedeket négyszer mentette volna meg őrangyala.

A pápa gyermekkorában látta először őrangyalát. Súlyos diftériában szenvedett és az orvosok úgy vélték, hogy nem fogja túlélni. Ám a fiatal Joseph Ratzinger „csodálatos módon” felépült. Később ezt a gyógyulást az őrangyalának tulajdonította.

Egy másik alkalommal az otthonuk közelében lévő víztartályba esett és őrangyala segítségével sikerült kiszabadulnia.

A második világháború alatt 16 évesen egy Légvédelmi egységbe mozgósították. Az háború utolsó hónapjában egységét Bajorországba irányították, ahonnan sikerült dezertálnia. Szökése során azonban katonák felfedezték, s mivel a hadsereg elhagyása árulásnak minősül, ez súlyos következményekkel járt volna. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy a fiatal Joseph Ratzinger szepszisben szenvedett és egészségi állapotára tekintettel a katonák végül hazaengedték. A pápa visszaemlékezésében azt mondja életének erről az epizódjáról, hogy úgy tűnt, egy angyal védi őt.

Végül 2009 nyarán, miután négy éve Péter trónján ült, Castel Gandolfóba ment nyaralni azzal a szándékkal, hogy folytassa a Názáreti Jézus című munkáját. Tartózkodása alatt elesett és eltörte a csuklóját. Néhány nappal később visszatérve ehhez a balesethez, XVI. Benedek elárulta, hogy őrangyala minden bizonnyal „magasabb parancsot” követett: „Talán az Úr figyelmeztetni akart, hogy legyek türelmesebb, alázatosabb, hogy szánjak több időt az imára és az elmélkedésre.”

1985-ben Vittorio Messori újságíró megkérdezte XVI. Benedeket, látta-e valaha őrangyalát. Joseph Ratzinger, a Hittani Kongregáció akkori prefektusa azt válaszolta, hogy neki soha nem volt ilyen öröme, és ez a kapcsolat az ember temperamentumától függ.

XVI. Benedek egy szép összehasonlítással magyarázta az olasz újságírónak e láthatatlan világ jelenlétét:

„Ha egy ember szemébe nézel, láthatod, mi van benne, akár szomorú, akár boldog és valami láthatatlant látsz benne.”

XVI. Benedek pápa úgy vélte, hogy az angyalok éppen Isten-közelségük miatt lehetnek közel az emberhez. Az emeritus pápa azt tanácsolta a fiataloknak, hogy próbálják megérezni az angyalok részvételét, és hagyják magukat irányításuk alatt. Házaspároknak azt javasolta, hogy gyakran kérjék őrangyalok segítséget, hogy növekedjenek a hiteles szerelem állandó bizonyságtételében. Az emeritus pápa azonban figyelmeztetett, hogy semmi esetre se álljunk meg az angyallal való kapcsolatnál, hanem mindenekelőtt Istennel kommunikáljunk.
forrás: Aleteia