„Gyakran a katolikus pap a legmagányosabb ember a közösségben”

– írás a papok védelmében

Szenvedélyes hangvételű írás jelent meg az egyik legnépszerűbb ausztrál katolikus Facebook-oldalon, amelynek célja, hogy támogatásárol biztosítsa a papokat. Tény, hogy óriási elvárásokat és súlyt teszünk a papok vállára, szolgálatukat gyakran természetesnek vesszük, nagyon ritkán eszmélünk rá, hogy akár 4-5 ember munkáját is végzik.

Általános társadalmi elvárás, hogy egy római katolikus pap egyszerre legyen:

  • prédikátor, példamutató ember, tanácsadó, közösségformáló erő, tervező, szolga, igazgató, mentor, barát, békítő, házassági tanácsadó, ifjúsági vezető, Biblia oktató, pszichológus, közbenjáró, stb.
Mindemellett:
  • templomszolga, hivatali adminisztrátor, mérnök, kőműves, reklámarc a különböző programokhoz, mediátor konfliktushelyzetben, mediátor Isten és ember között, ember, aki elsőnek érkezik, de utoljára távozik...
És mindezek után ezekkel a kritikákkal kell megküzdenie:

„Engem nem töltött fel ez a mise.”
„Túlságosan hosszú a prédikáció!”
„Az egyháznak csak a pénzem kell.”
„Minek az állandó adománygyűjtés?”


Egy római katolikus pap életében talán mégis az a legnehezebb, hogy akikért feláldozza az életét, néha azok árulják el őt. Gyakran a katolikus pap a legmagányosabb ember a közösségben: sokan veszik körül őket, de kevesen vannak körülöttük, akiket érdekel a problémájuk, szükségleteik, vagy hogy a közösség elvárásáinak teljesítéséhez, esetleg a mindennapi élethez megvan-e minden segítségük.

Ha vannak római katolikus pap barátaidd, ne hagyd cserben őket, védd meg őket a világ támadásaitól, imádkozz értük! Próbáld meg beleképzelni magad a helyükbe, és támogasd, szeresd őket! Ne felejtsd el, amit maga Krisztus mondott:

Adok majd nektek szívem szerint való pásztorokat, akik hozzáértéssel és okosan legeltetnek benneteket.” (Jer 3:15)

Gondoskodjatok róluk, hiszen „ők vigyáznak rátok, abban a tudatban, hogy számot adnak lelketekről.” (Zsid13:17)

Emlékezzünk meg imáinkban Isten azon embereiről, akik annyi mindent feláldoztak, (többek között saját álmaikat, családjuk elképzeléseit), hogy igent tudjanak mondani Isten hívó szavára, az élethosszig tartó szolgálatra!

Becsüld meg az időt, amit egy római katolikus pap rád szán!

Papnak lenni hivatás, nem pedig foglalkozás.

Isten áldjon Téged is, amikor imádkozol Értük!


fordította: Judákné Orsolya
fotó: Dreamstime
The Australian Catholics Page
közzétéve: 2022. 06. 09.
forrás: metropol.hu/aktualis/maltai-szeretetszolgalat-kozma-atya-seo-720645/