Kalkutta Teréz anya szentté avatására készül

Jóllehet Kalkuttai Teréz anyát a Vatikánban fogják szentté avatni szeptember 4-én, Kalkuttában is készülnek a nagy ünnepre, melynek alkalmából szentmiséket és imaalkalmakat szerveznek a Szeretet Misszionáriusai.

Boldog Kalkuttai Teréz anyát szeptember 4-én fogja szentté avatni
Ferenc pápa

Teológusok, papok, diákok és művészek közreműködésével előadásokat, műhelyeket, kiállításokat és imaalkalmakat tartanak a város több pontján, hogy jobban megismertessék az embereket Teréz anya szellemiségével; emellett pedig a Sainthood Projectben („Szentség projekt”) részt vevő fiatal fotósok járják majd a várost: az ott készült fotókat Róma különböző pontjain állítják majd ki szeptember elején, a szentté avatás idején.

A projektben részt vevő fotósok önkéntesek; a fiatal Teréz anya egy-egy vonását szeretnék megvilágítani, a Szeretet Misszionáriusai alapítóját, aki a szegények közt is legszegényebbeket akarta szolgálni Indiában. A fiatal fotósok saját költségükön utaznak Rómába a szentté avatásra és a kiállításra. „Így fejezzük ki tiszteletünket Teréz anya előtt – mondta a 25 éves Srijita Deb Burman, aki az üzleti életben dolgozik. – A képek megmutatják majd, mi vonzotta Teréz anyát ebbe a városba.”

Szunita Kumar szikh festőművész szintén önkéntes a Szeretet Misszionáriusai mellett; Teréz anya lelkiségét kifejező festményeit a kalkuttai Szent Xavier-iskolában állítják ki szeptemberben.

A fiatalok egyik kedvenc találkozóhelye, a Park Street már a Mother Teresa Sarani nevet viseli; itt egész karácsonyig tartanak majd az ünnepi programok.

Teréz anya hajdani otthonának, a Szeretet Misszionáriusai épületének ajtaja mindig nyitva áll mindenki előtt; követők és tisztelők érkeznek nap mint nap, felkeresik a hamarosan szent Teréz anya sírját, s imádkoznak mellette. Sokan régóta kérik közbenjárását, és úgy érzik, imáik meghallgatásra találtak. Van, aki csak azért ugrik be, mert a nővérektől remél tanácsot vagy vigaszt, mások gyógyszerért jönnek.

Hálaadó szentmisével ünnepelnek a Szeretet Misszionáriusai augusztus 26-án, alapítójuk születésnapján; szeptember 4-én pedig élő adás segítségével követik majd a nővérek, novíciák és barátaik a Szent Péter téri kanonizációt. „Így mi is részt veszünk a szertartásban. Ez nagy áldás, így senki sem marad ki belőle” – mondta az egyik nővér.

A Szeretet Misszionáriusai közül mintegy harminc szerzetesnővér utazik a Vatikánba a szentté avatásra. A német származású Mary Prema Prierick nővér, a jelenlegi rendi elöljáró már Rómában tartózkodik, ahol részt vesz az előkészületekben, és készül a vendégek fogadására.

Szeptember folyamán ünnepségek zajlanak szerte Kalkuttában, ahol sokan már régóta szentként tisztelik Teréz anyát mindazért, amit tett.

2016. augusztus 13.
fotó: Catholic Herald
forrás: magyarkurir.hu/hirek/kalkutta-terez-anya-szentte-avatasara-keszul