Helló biometria: arcfelismerés, írisz és ujjlenyomat
leolvasás a Windows 10-ben

A sokak által kritizált 8-as verzió után a Windows hamarosan piacra kerülő legújabb operációs rendszere igen sok figyelmet kapott mostanában.

Számunkra az egyik legérdekesebb fejlemény, hogy a felhasználóbarátnak szánt funkciók között egy egész sor biometrikus azonosítás is szerepel, amelyek Windows Helló és Microsoft Útlevél néven futnak majd.


„Megbizonyosodunk róla, hogy te vagy az. Biztonsági okból
a Kiadások alkalmazás ellenőrzi a személyazonosságod – Keresünk téged” (Windows 10 képernyőkép)

A sokak által kritizált 8-as verzió után a Windows hamarosan piacra kerülő legújabb operációs rendszere igen sok figyelmet kapott mostanában.

Számunkra az egyik legérdekesebb fejlemény, hogy a felhasználóbarátnak szánt funkciók között egy egész sor biometrikus azonosítás is szerepel, amelyek Windows Helló és Microsoft Útlevél néven futnak majd.

Az új operációs rendszer Helló szolgáltatásával a felhasználók akár biometrikus adataikkal is kiválthatják jelszavaikat, azaz a rendszer üzleti szintű arcfelismerő funkciót, ujjlenyomat-olvasó funkciót és írisz-szkenner funkciót is támogat. Az azonosítás után az adatokkal nem csak a Windowsba jelentkezhetünk be, hála a Microsoft Passport, azaz Útlevél névre hallgató rendszernek, hanem különböző személyes alkalmazásainkba, illetve a különböző online szolgáltatásokba is – és ehhez semmiféle jelszót sem kell majd megadni.

Az újítások tökéletesen illeszkednek egy olyan, ironikus módon „okos” jelzővel illetett világ létrehozását célzó törekvésbe, amelyben mi magunk leszünk a jelszó, nemcsak a weben, de a való világban is.

Nem meglepő, hogy a terület népszerűsítésére használt fogások a személyazonosság lopások és egyéb kiber visszaélések miatti félelemre játszanak rá. A kényelmi szempontok mellett ezt használta ki az Apple Touch ID is, ami az iPhone 5 óta lehetővé teszi a felhasználóknak, hogy jelszó helyett az ujjlenyomatukkal oldják fel telefonjukat vagy engedélyezzék a vásárlásokat.

Mint tudjuk, nem kellett túl sokáig várni a szuper biztonságosnak beharangozott funkció feltöréséig.

A Chaos Computer Club az iPhone 5 megjelenése után szinte azonnal bejelentette a Touch ID feltörését, mégpedig rendkívül egyszerű, hétköznapi eszközök segítségével. Egyszerűen lefényképezték a felhasználó ujjlenyomatát, amit egy üveg felületen hagyott, ami elegendő volt a telefon feltöréséhez.

„Csupán javítanunk kellett a korábbi feltöréshez használt kép felbontásán,” írta a Starbug néven tevékenykedő hekker. „Több mint egy éve mondjuk, és az újabb kísérlet is bizonyítja, hogy az ujjlenyomatot nem szabad titkosításhoz használni.”

A 2012-es Black Hat hekker konferencián pedig azt is demonstrálták, hogy miként lehet becsapni az íriszleolvasáson alapuló biztonsági rendszereket, a létező írisz adatbázisokban tárolt képek segítségével.

A feltörés kockázatát már bemutatták az okos autók, sőt még az okos fegyverek esetében is. Természetesen a hekkertámadások jelentette veszély mellett ott van maga az állam is, amelyik kapva kap minden új megfigyelési lehetőségen.

A fejlesztők szerint az új Windows funkciók hekker biztosak, ahogyan azt az alábbi videóban is kifejtik, és úgy gondolják, hogy feltörésük csak egészen extrém eszközökkel lehetséges. Kíváncsian várjuk a másik oldal véleményét… Pont a Windows szolgáltatásai bizonyulnának az első feltörhetetlen biometrikus applikációnak?

A lényeg, hogy a webes biometrika egy igazi teljhatalmi álom, hiszen minden anonimitást megszüntet a hétköznapi tevékenységekben és kommunikációban. Ma már azon sem lepődünk meg, hogy a Samsung által gyártott okos tévék használati utasításában arra intenek, hogy ne a tévé előtt beszéljük meg magánügyeinket, mert az ily módon illetéktelen „fülekbe” jutó információkért a gyártó nem vállal felelősséget. Mire számíthatunk, miután minden egyes tárgy ilyen „okos” része lesz a központi hálózatnak, a jelszóként is funkcionáló emberi testen keresztül pedig minden ember, aki a rendszer része akar maradni, megszakítás nélküli összeköttetésben lesz a mátrixszal?

Az alábbi promóciós videó bemutatja a Windows Helló működését:
2015. március 25.
forrás: Activist Post
— idokjelei.hu/2015/03/hello-biometria-arcfelismeres-irisz-es-ujjlenyomat-leolvasas-a-windows-10-ben/