A csodatevő kereszt a Szent Péter-téren

A csodatevő kereszt, amelynél Ferenc pápa vasárnap (2020.03.22.) a járvány befejezéséért imádkozott, ott lesz holnap a Szent Péter-téren pénteken, miközben a pápa Urbi et Orbi áldást ad.


A keresztet, amely a San Marcello al Corso templomban található, a vatikáni személyzet szerda este levette a helyéről, és csütörtökön ideiglenesen a Szent Péter-téren helyezik el, adta hírül Francesco Antonio Grana vatikáni újságíró.


A keresztet azért tartják csodásnak a rómaiak, mert ez volt az egyetlen vallásos ábrázolás, amely sértetlenül élte túl az 1519. május 23-i tüzet, amely teljesen tönkretette a templomot. Nem egészen három évvel később Rómában a pestis pusztított. A rómaiak kérésére ezt a keresztet körmenetben vitték a Via del Corsotól a Szent Péter-térig, Róma minden negyedében megállván.

A körmenet tizenhat napig tartott, 1522. augusztus 4. és 20. között. Miután ezt követően a keresztet visszavitték a San Marcello-templomba, a pestis teljesen eltűnt Rómából. Azóta is tartanak körmenetet a kereszttel, minden római szentévben elviszik a Szent Péter-térre, azaz körülbelül ötven évenként, a kereszt hátára bevésik annak a pápának a nevét, aki a körmeneten részt vett.

Az utolsó bevésett pápa-név Szent II. János Pál pápáé, aki a 2000. jubileumi év során, a megbocsátás napján átölelte a keresztet.


2020. március 26.
A CNA nyomán
fordította: Bodó Márta
fotó: CNA
forrás: vasarnap.hu/2020/03/25/kerenyi-lajos-koronavirus-batoritas-idosek-hit/


Urbi et Orbi áldás