Máris elbuktál? Tarts ki! Fontold meg ezt a 11 gondolatot

Goyo Hidalgo atya a Los Angelesi Érsekségből több Twitter üzenetben osztotta meg híveivel, hogy mi is a nagyböjti bűnbánat igazi értelme. Tette ezt azt követően, hogy több kritika is érte őt, amikor bevallotta, hogy ő bizony csak a csokievésről akart lemondani Nagyböjt idejére, de ezt nehezményezték azok, akik valami nagyobb áldozatot vártak volna.


Az első üzenete így hangzott:

„Úgy határoztam, nem eszem csokoládét Nagyböjt alatt. Ma reggel viszont az irodában megláttam egy darab csokit, és megettem. Nagyon jólesett, de aztán minden az eszembe jutott. Megrémültem. Kevesebb, mint 24 óráig tartottam ki. Most azt akarom elmondani nektek, hogy én ugyan elbuktam, de újra meg fogom próbálni. Ha ti is elbuktok a bűnbánó felajánlással, próbálkozzatok ti is újra.”

Hidalgo atya, aki a carsoni (Kalifornia) Szent Filoména templomban szolgál, ezt követően egy útmutatót kínált a híveknek, amellyel a bűnbánat igazi értelmére kívánt rámutatni.

 1. Ha bűnbánatot tartunk, attól még nem vagyunk jobbak másoknál.

  Ha ez így lenne, akkor nem bűnbánatról lenne szó, hanem egy versengő valóságshow-ról. Nem azon múlik a dolog, hogy ki miről mond le – miért, vajon szentebb dolog a sörről lemondani, mint a csokoládéról vagy a kenyérről?

 2. A lemondásból egyszerű diéta lesz, ha a szívünk nem változik vele együtt, ha nem formál bennünket jobbá.

  Ami egyeseknek nehéz, az másoknak könnyebb lehet. Mivel én beteg vagyok, nem iszom alkoholt, úgyhogy a sörről való lemondással nem hozok valamiféle áldozatot.

 3. Dönthettek úgy, hogy valami nagyon pontosan meghatározott dologról mondotok le…

  Mondjuk, egy desszertről, az üdítőitalokról vagy a kávéról (őértük külön imádkozom). A pontos meghatározás azért jó, mert könnyű észben tartani. De azért gondoljatok arra is, hogy mennyire járul hozzá a lelki növekedésetekhez, hogyan tudjátok majd tartóssá tenni, és …

 4. Adjatok hozzá valami lelkit is!

  Mondjatok le a pletykálkodásról, a hamis ítélkezésekről, a hirtelen haragról, a káromkodásról. És vegyetek fel valami másik szokást: imádkozzatok hosszabb ideig, néhány órán át ne vegyétek elő a telefonotokat, látogassatok meg valakit, aki beteg és magányos. Itt a jó szokásokról és a fegyelemről van szó.

 5. Az áldozathozatal nem könnyű, de azokért tesszük, akiket szeretünk.

  Odaadjuk az időnket, néha a pénzünket, a kényelmünket, és mindezt teljes természetességgel. Szeretetből. Ebben már van gyakorlatunk. Gondoljatok csak a szülőkre, akik annyi áldozatot hoznak a gyermekeikért, és ezt teszik egész nap, szeretetből.

 6. Az apám mindig azt mondta, hogy ő nem szereti a csokoládét, hogy az enyém maradhasson az utolsó darabka. Szeretetből.

  Soha nem jutott az eszembe, hogy azt mondjam neki: „Ugyan már, a te áldozatod semmiség. Csak a csokiról mondasz le. Adj valami nagyobb dolgot.” Nem. Neki ez hiteles lemondás volt, szeretetből.

 7. Tudjátok, a kis lemondások (kávé, üdítő stb.) nem arról szólnak, hogy mekkora a kitartásunk.

  Hanem arról, hogy hogyan alakul ki bennünk a fegyelem. Hogyan alakul ki annak a gyakorlata, hogy szabadok legyünk bizonyos dolgoktól, amelyek szükségesnek látszanak, de nem azok. Azt gyakoroljuk, hogy jobbak legyünk – hogy szentebbek legyünk.

 8. A lényeg az, hogy ha valamiről lemondunk, valamit feláldozunk, jobban tudatosodik bennünk Krisztus értünk vállalt áldozata.

  Erősödik fegyelmünk, hogy felhagyjunk rossz szokásainkkal és szentebb, jobb szokásokat vegyünk fel. Továbbá lehetőségünk lesz arra, hogy elgondolkodjunk bűneinken, és gyakoroljuk azt, hogy hogyan ne vétkezzünk.

 9. De eljöhet a pillanat, amikor esetleg elbukunk, (ezt az egész posztot ezért írtam).

  Nem amiatt a versengés miatt, hogy vajon ki vállal nagyobb áldozatot, hanem azért, hogy mindenkit bátorítsak, hogy ha elbukunk és kudarcot vallunk, akkor is megpróbálhatjuk újra és újra. A fegyelmet gyakoroljuk vele, hogy egyre jobbak legyünk.

 10. Még mást is mondhatnánk a bűnbánatról.

  Sok könyv született erről, de én azt remélem, hogy ha már kudarcot is vallottatok, újra fogtok próbálkozni, egészen amíg csak szent szokásotokká nem válik az egész év folyamán, függetlenül attól, hogy a csokoládéról, az alkoholról, a pletykáról, a hazudozásról mondtatok-e le, vagy éppen arról, hogy más vezetőkre ordibáltok az autópályán.

 11. A bűnbánó lemondás fegyelmezett gyakorlása segít majd erényeink kibontakoztatásában.

  Szánjatok több időt az imádkozásra. Legyetek türelmesek és szeretőszívűek. Olvassatok több spirituális könyvet. Járjatok naponta misére. Gyónjatok gyakrabban. Így kívánok mindannyiótoknak csodálatos utat a szentség felé ebben a nagyböjti időszakban és az egész évben.”


Solymosi Judit
fotó: Cathopic
katolikus.ma/maris-elbuktal-tarts-ki-fontold-meg-ezt-a-11-gondolatot