Újabb elektromos tetoválás bankoláshoz és orvosi megfigyeléshez

A Chaotic Moon nevű cég a tetoválások növekvő népszerűségét kihasználva próbálja terjeszteni találmányát. Ez körülbelül a lakosság 20 százalékát fedi, a többiek számára pedig marad a jó öreg propaganda: egészség és biztonság.

Az elektromos tinta, különböző érzékelők és mikrochipek felhasználásával készült, hártyavékony ragtapaszra hasonlító tetoválásokat így népszerűsíti egyik fejlesztője:

„A pénztárcánkat folyton magunknál hordjuk és ezek nagyon sebezhetőek. [Sebezhetőbbek, mint amikor több millió ember fiókját hekkelik meg egyszerre?] A Tech Tat tetoválással minden információt a bőrünkön hordhatunk, és amikor szükségünk van a bankkártya vagy személyi adatainkra, egyszerűen lehívjuk a rendszerből,”

mondja Eric Schneider.

Az orvosi célú felhasználásról pedig ezt gondolja:

„Ahelyett, hogy az ember évente elmenne kivizsgálásra, csak magára rakja ezt a tetoválást egy évben egyszer, és ez magától ellenőriz mindent, amit egy kivizsgáláson megnéznének és az információt továbbítja a háziorvosnak, aki szükség esetén felveszi velünk a kapcsolatot.

A Tech Tat tetoválások így mindent magukban foglalnak. Észreveszi a láz korai jeleit, ellenőrzi a legfontosabb életjeleket, a pulzust, egyszóval mindent és szól, ha azt érzékeli, hogy betegek leszünk vagy a gyerekünk meg fog betegedni.”

Egy egész hadseregnyi új biometrikus biztonsági intézkedés és kütyü ígéri, hogy megvédi biztonságunkat és pénztárcánkat, csakhogy ezek mindennek elmondhatók, csak éppen biztonságosnak nem.

Aki pedig azt gondolja, hogy a prediktív orvoslás vagy bűnmegelőzés csak a technika megszállottjait érinti és soha nem lesz egyéb érdekességnél, jobb, ha tudja, hogy a Barack Obama nevével fémjelzett egészségbiztosítási program leírása szerint ez akár kötelezővé is válhat a jövőben azok számára, akik az állami egészségbiztosítást választják.

A hatóság a költségmegtakarítással érvel, illetve azzal, hogy így nyomonkövetheti a biztosítottakat, a legapróbb részletekig felügyelve az egészségükkel (és életükkel) kapcsolatos kérdéseket.

Technológiaközpontú világunkban sokan a kényelem érdekében szemet hunynak a kockázatok felett, pedig szinte naponta hallunk új történeteket a személyazonosság lopásokról és a különböző szoftverek és hardverek feltöréséről, illetve arról, hogy miként fér hozzá az állam hozzáférhetetlennek ígért adatainkhoz.

Sokakkal azt is sikerült elhitetni, hogy a nyomonkövetés egyenlő a biztonsággal, így chipet ültetünk házi kedvenceinkbe, nyomkövetőt teszünk a gyerekeinkre és saját teljesítményünket is fitness kütyükkel figyeljük.

Csakhogy ezzel egy mindennél csúszósabb lejtőre lépünk, ami olyan szakadékok felé vezet, ahonnan már nem lehet visszamászni. Itt már nem arról van szó, hogy miként használjuk ki a technológia újításait saját és családunk életében, hanem arról, hogy az állam veszi át a szülő szerepét egy olyan rendszerben, amiben mi, a nép vagyunk a gyerek.

A Chaotic Moon promóciós videója (magyar felirattal):
2016. február 4.
Közzétette: Thea
forrás: Activist Post
idokjelei.hu/2016/02/zika-jarvany-vagy-paranoia-eltulzott-szamok-es-elhallgatott-okok/#comments