Marini érsek, a vatikáni bizottság elnöke a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus elhalasztásáról

A szentszéki sajtóközpont április 23-án bejelentette, hogy egy évvel elhalasztják a budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust a jelenlegi egészségügyi vészhelyzetre való tekintettel.


A hír kapcsán Piero Marini érseket, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusok Pápai Bizottságának elnökét kérdezte a Vatikáni Rádió olasz szerkesztősége.

A vírusjárvány miatt kialakult helyzetben az Egyháznak is számos rendezvényét későbbi időpontra kellett halasztania. Ezek közé tartozik a 2022-ről 2023-ra elhalasztott lisszaboni ifjúsági világtalálkozó vagy a római helyszínű családok világtalálkozója, amelyet 2021 helyett 2022-ben tartanak meg, és immár az idén szeptemberre tervezett budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus is. A Vatikáni Rádióban a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusok Pápai Bizottságának elnöke számolt be a döntés hátteréről.

Milyen szempontok érvényesültek a döntés meghozatalában?

– Figyelembe vettük a vatikáni és a nemzetközi egyészségügyi hatóságok álláspontját. Szerintük nem biztos, hogy szeptemberre minden visszatér a megszokott rendbe, beleértve a repülőjáratokat és a kommunikációt is. Eddig már több mint 60 ezren jelentkeztek a budapesti rendezvényre, tehát nem ünnepelhettük volna meg az eucharisztikus kongresszust abban a bizonytalanságban, hogy országainkban talán nem ér véget addigra a járvány. Ezért döntöttünk úgy, hogy egy évvel elhalasztjuk a rendezvény megtartását – fogalmazott Marini érsek.

Már számos eucharisztikus kongresszuson részt vett, amelyeket több éves előkészítés előzött meg. Mit jelent ez a felfüggesztés?

– Ez egyrészt nehézséget jelent a helyi szervezőbizottságnak, mert például újra fel kell venniük a kapcsolatot mindenkivel, aki már jelentkezett az Eucharisztikus Kongresszusra, illetve akiket már meghívtak a teológiai szimpóziumra, valamint a többi programra. Ugyanakkor a felkészüléshez kapott újabb év lehetőséget is jelent, hogy a helyi szervezőbizottság még jobban elmélyítse a kongresszus előkészítését és témáját, valamint arra, hogy a nemzetközi közösség még inkább tudomást szerezzen az eseményről. Remélem tehát, hogy 2021-ben még magasabb lesz a részvételi arány, mint amire 2020 szeptemberében számítottunk. Részt vettem már néhány eucharisztikus kongresszuson Québectől kezdve (2008-ban rendezék ott a világeseményt – a szerk.), de még sosem tapasztaltam ilyen széleskörű érdeklődést egy eucharisztikus kongresszus iránt és ilyen nagy számú jelentkezőt, mint a budapesti esetében.

„Minden forrásom belőled fakad” a rendezvény mottója, ami meghívás, hogy figyeljünk arra, ami a legfontosabb ebben a bizonytalanság és félelem jellemzte időszakban.

– Az idézet egy zsoltárból származik, ami Jeruzsálemre vonatkozik, de természetesen Istenre és mindenekelőtt az Eucharisztiára is értelmezhető.

Mit üzen az eucharisztikus kongresszusok résztvevőinek és a magyar egyháznak?

– A magyar egyháznak azt mondanám: ez megfelelő alkalom arra, hogy még jobban felkészüljön a 2021-es kongresszusra. Nemzetközi szinten az egyes helyi egyházak pedig még jobban megszervezhetik a részvételüket, mert ez egy fontos eucharisztikus kongresszus egyrészt Magyarország földrajzi fekvése miatt, másrészt Európa számára: elgondolkodhat saját gyökereiről. Remélem, hogy a jövő évi eucharisztikus kongresszus valóban nemzetközi jellegű lesz, amely elmélkedésre készteti az Egyházat és a társadalmat arról, hogy minden az Eucharisztiától függ – legalábbis a katolikusok, a hívők számára. Jézus szavai az evangéliumunkká, gesztusai pedig szentségeinkké váltak. Számunkra alapvetően fontos ezt meglátni az eucharisztikus kongresszus ünneplésekor.


2020. március 23.
Vatikáni Rádió
fotó(archív): Merényi Zita
forrás: www.magyarkurir.hu/hirek/marini-ersek-vatikani-bizottsag-elnoke-

Erdő Péter bíboros a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus halasztásáról nyilatkozott

Ferenc pápa a kongresszus pápai bizottságával, valamint a katolikus világesemény szervezőivel egyeztetve – tekintettel az egészségügyi krízisre és annak következményeire – úgy döntött, hogy egy évvel elhalasztja a 2020 szeptemberére tervezett budapesti 52. NemzetköziEucharisztikus Kongresszust. A döntés bejelentését követően Erdő Péter bíboros a köztévének nyilatkozott.


Erdő Péter az M1 közszolgálati csatornának elmondta, hogy 2020 szeptemberéről 2021 szeptemberére helyezték át a világesemény időpontját,

a helyszín változatlanul Budapest lesz. A szeptemberi hónap megmarad, a pontos dátumot néhány nap múlva rögzítik.
A főpásztor hozzátette, a Szentszék körültekintően mérlegelte a kongresszus elhalasztását, a saját egészségügyi szervezetével tanulmányozta a nemzetközi járványügyi prognózist. A Vatikán ezután hozta meg a döntést, hogy a következő két-három év nemzetközi eseményeit úgy helyezik át, hogy azok ne kerüljenek egymással átfedésbe. A sorban az elsőt, a budapesti kongresszust 2021-re halasztották, a jövő évre tervezett Családok Világtalálkozóját 2022-re, míg az évre meghirdetett Ifjúsági világtalálkozót 2023-ra helyezték át.

A bíboros bizakodását fejezte ki, hogy jövő ősszel már nem jelent egészségügyi kockázatot az utazás és a közlekedés is helyreáll.

A főpásztor végül úgy fogalmazott: „Reménykedünk, hogy addig helyreáll a lelkekben is az optimizmus és az egyensúly.”2020. március 23.
fotó: NEK
forrás: magyarkurir.hu/hirek/erdo-peter-biboros-nemzetkozi-eucharisztikus-kongresszus-