Épül a Birodalom! Ferenc pápa hadat üzent Magyarországnak!

Ferenc pápa szokatlanul erős politikai üzenetet fogalmazott meg a pénteki római uniós csúcson. Hiába egyházfő, Jézustól és a kereszténységről egy árva mukkot sem szólt.


Nyílt hadüzenet a nemzetállamokkal szemben

A szolidaritás „a leghatékonyabb ellenszéruma a modern kori populizmusnak” – ezt üzente Ferenc pápa az EU vezetőinek. Politikai szózatában az egyházfő a nemzeti gondolkozásmódot az önzőség modern kori formájának nevezte.

A római csúcson az uniós tagállamok vezetői az EU megalakulását jelentő római szerződés aláírásának a 60. évfordulójára emlékeztek. Az eseményen a pápa hadat üzent az egyre népszerűbb populista mozgalmaknak.

Az egyházfő a beszédében szembeállította a szolidaritást és a populizmust. Ferenc pápa szerint az előbbi „közepebb hoz minket a szomszédainkhoz”, míg az utóbbi „az egoizmus gyümölcse, ami megakadályozza az embereket abban, hogy túltekintsenek a szűklátókörűségükön”.

Alakul az Európai Egyesült Államok

„Újra el kell kezdenünk európaiként gondolkoznunk. A politikusoknak úgy kell gondolkozniuk a vezetésről, hogy ne az érzelmek domináljanak. Az unió harmonikus fejlődéséhez a szolidaritás és szubszidiaritás szellemének kell dominálnia” – fogalmazott. Az egyházfő egyértelműen egy EU-centrikus jövőképet festett a kontinens számára.

Ferenc pápa szerint a tagállamok nem zárhatják be magukat a biztonság hamis formái mögé. Az egyházfő Európa történelmi identitását a dinamizmusban és a multikulturalizmusban látja. A kereszténységről itt sem ejtett szót. A szolidaritásról annál inkább.

„Fel kell ismerni, hogy az egész nagyobb, mint a rész, mint a részek halmaza” – vélekedett.

Nyilatkozat: az első szög a koporsóban

A csúcson az uniós vezetők elfogadtak egy közös nyilatkozatot is. Ez kimondja, hogy sokkal nagyobb egységet szeretnének szoviális, gazdasági és biztonsági szempontból is.

„Közösen fogunk fellépni, ha kell több sebességben, mélységben” – olvasható a nyilatkozatban. Ezzel kvázi megágyaztak az Európai Egyesült Államokat jelentő „többsebességes Európa” tervének.
2017. június 15.
forrás: a-znewsonline.com/epul-a-birodalom-ferenc-papa-hadat-uzent-magyarorszagnak/