Az első fennmaradt olasz film 1896.-ból

Az olasz filmművészet igazi gyöngyszeme, az első mozgókép amelyet megőriztek az archívumok mind a mai napig.

Ez a néhány képkocka 1896.-ban, a Vatikáni kertben készült XIII. Leó pápáról.A film azért is történelmi jelentőségű, mivel XIII. Leó pápa áldást oszt, és így ez az első pápai áldás amit sikerült megörökíteni az utókor számára.


XIII. Leó pápa 1810. március 2. — 1903. július 20.

Szent Péter 256. utódaként 1878–1903 között római pápa.

1878. február 20-án választották pápává, és 25 éven át kormányozta a katolikus egyházat, amellyel a negyedik leghosszabb ideig uralkodó pápa lett Szent Péter, IX. Piusz pápa és II. János Pál pápa után.

Nemzetiségét tekintve ő is olasz volt, mint az előtte lévő 37 pápa. Pápai tevékenységét végigkísérték a nagy tudományos felfedezések, a század végi háborúk sora és az emberek életszínvonalának növekedése is.

Legfontosabb célja az egyház és a kultúra összhangba hozása, valamint a modern társadalom megnyerése volt, amelyet azonban nem tudott elérni. A rendkívül szorgos pápa – ő írta a legtöbb, összesen 85 enciklikát a pápák között – a katolikus élet minden aspektusába beavatkozott, és foglalkozott minden nemzettel.

Erkölcsi tanításában a keresztény embereknek mutatott helyes utat a politikától kezdve a munkáig. Olyan nevekkel illették, mint a „munkások pápája” vagy „szociális pápa”; társadalmi kérdésekben a konzervativizmust és a szocializmust egyaránt kritizálta. A béke híve volt és többször felemelte szavát a háborúk ellen.

A Vatikánt alig hagyta el, de tevékenysége az egész világra kiterjedt. Ő volt az első modern pápa.források: az-izek-muveszete.blog.hu/page/32
wikipedia