Hét bibliai tanács a gyerekneveléshez

A református óvodában, ahová a kislányom jár, megkértek, hogy egy csoportbeszélgetést vezessek a keresztény gyermeknevelés témájában. Hét szempontot fogalmaztam meg, amit tapasztalataim és bibliaismeretem alapján fontosnak tartok.

 1. Tekints a gyermekedre úgy, mint Istentől kapott ajándékra, ne pedig úgy, mint saját tulajdonodra.

 2. Ha úgy látod gyermekedet, mint Isten ajándékát, érezni fogod a felelősséged, hogy jól sáfárkodj vele. „Bizony, az Úr ajándéka a gyermek, az anyaméh gyümölcse jutalom” (Zsolt 127:3).

 3. Ahelyett, hogy a legmodernebb nevelési tanácsokra hallgatnál, a saját fejed után mennél, vagy követnéd azt a mintát, amelyet otthon a szüleidtől láttál, támaszkodj inkább Istenre.

 4. Kérj tőle segítséget gyermeked neveléséhez, és bízz benne, hogy az ő Igéje, a Biblia jó szülővé tesz téged. „Bízzál az Úrban teljes szívből, és ne a magad eszére támaszkodj! Minden utadon gondolj rá, és ő egyengetni fogja ösvényeidet” (Péld 3:5-6).

 5. Ügyelj arra, hogy ne a gyermek legyen a családfő. A szülők feladata az, hogy vezessék a gyermeket.

 6. Nem egészséges családmodell, amelyben a gyermek „kiskirályként” uralkodik, és kénye-kedve szerint irányítja a szülőket. „Ti gyermekek, engedelmeskedjetek szüleiteknek minden tekintetben, mert ez kedves az Úrban” (Kol 3:20).

 7. Apák, fogadjátok el, hogy a Szentírás szerint a gyermek nevelése elsősorban a ti feladatotok. Ne a munka, a hobbi és a haverok foglalják le minden időtöket – figyeljetek inkább gyermeketek és családotok vezetésére.

 8. Szülők, az óvoda nem pótolja azt, amit ti otthon elmulasztotok a gyermeknevelésben, csak kiegészíti a ti munkátokat! „Szeresd azért az Urat, a te Istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből és teljes erődből! Maradjanak a szívedben azok az igék, amelyeket ma parancsolok neked. Ismételgesd azokat fiaid előtt, és beszélj azokról, akár a házadban vagy, akár úton jársz, akár lefekszel, akár fölkelsz!” (5Móz 6:5-7).

 9. A fegyelmezés a gyermeknevelés fontos és hatékony eszköze – amennyiben a szülő jól él vele.

 10. Célja soha nem az, hogy az ingerült szülő levezesse a gyermekén a feszültséget, hanem az, hogy a megjobbítás szándékával nevelje őt a jó jellemvonásokra. „Fenyítsd meg fiadat, míg van remény, de ne vigyen odáig indulatod, hogy kárát okozd” (Péld 19:18). A fegyelmezés nem az „elverést” jelenti. Találjátok meg, hogy a ti gyermeketeknél mi működik!

 11. A következetesség a szülők részéről nélkülözhetetlen a gyermeknevelésben. Ne legyen közöttetek „jó zsaru” és „rossz zsaru” – a gyermek ne tudjon titeket kijátszani egymás ellen!

 12. Ha valamit elhatároztatok, tartsatok ki abban, legyetek következetesek, különben gyermeketek összezavarodik, és nem fogja tudni, mit vegyen komolyan részetekről! „…legyen a ti igenetek igen, és a ti nemetek nem…” (Jak 5:12).

 13. Ne sablonokat keress és alkalmazz, hanem ismerd meg gyermeked. Ami más szülőnél működik, amit egy gyermeknevelési tanácsadó könyvben olvasol, nem biztos, hogy a te gyermeked esetében is működni fog.

 14. Találd meg a nálatok leginkább működő módszereket a helyes bibliai alapelvek alkalmazásához. „Ismerd meg juhaidat egyenként, törődj gondosan a nyájakkal” (Péld 27:23).

Talita Admin
Tóth-Simon Károly
a szerző blogja: infaustus 2.0
foto: Alex Bocharov on Unsplash
forrás: talita.hu/magazin/het-bibliai-tanacs-a-gyerekneveleshez/