Minden emberben űr van...

Ma a kereszténység azért haldoklik nyugaton, mert az emberek nem látják értelmét.


Mert ahogy sokan ezt elgondolják, úgy valóban nincs is semmi értelme. Krisztus követése nem azt jelenti, hogy szokásból megkeresztelteted a gyerekedet, miközben nem is tudsz erről semmit. Nem azt jelenti, hogy egyházi esküvőt akarsz mert az szép, miközben nem is veszed komolyan. Pláne nem azt jelenti, hogy miközben életed során egyszer sem fordultál Krisztus felé, de azért szép keresztény temetést akarsz, olyanokat, amiken te is részt vettél, de egy percet sem imádkoztál másokért. Mert nem láttad értelmét.

Emellett pedig kenetteljesen biztos vagy abban, ha van is túlvilág, biztos bekerülsz a tutiba, üdvözülsz, mert ugye nem is vagy te rossz ember annyira. Meg úgy aki meghal az mindenki ott lehet csak a tutiban, márha van valami a halál után. Amit hiszel is meg nem is, meg egyébként is majd meglátjuk. Ennek így valóban semmi értelme nincsen. Viszont ha kérdezi valaki mi a vallásod, mit mondasz. Katolikus vagyok. Valaki büszkén feszítve, valaki szégyelve halkan. Ami általában közös, hogy alapvetően egyikük sem katolikus túl azon, hogy a fenti példákban bohóckodott. De mondjuk a 10 parancsolatot már nem tudja elmondani ha megszakadna se.

De akkor mi Krisztus tanításának lényege, és értelme? Az, hogy felismerd, hogy az életed nem jó. Tele vagy haraggal, függőségekkel, lelki problémák, félelmek kínoznak. Ahogy távolodsz el is Istentől, annál inkább zavarodik meg az életed. Ma már mindennapi, hogy valaki pszichológushoz jár, mert akkora a belső vívódás mindenkiben.

Ennek folyományaként aztán mindenki menekül mindenbe. Alkoholba, pornográfiába, munkamániába, drogokba, vásárlási lázba. Minden olyanba, ami picit is elfeledteti vele azt a hulladékot ami az élete. Csak egyedül ne kelljen lenni minden kütyü nélkül, mert akkor feltör a sok probléma. Attól futni kell.... Krisztus örömhíre az, hogy ő ezt egy pillanat alatt megtudja változtatni.

Minden emberben űr van. Ez az űr, vagyis hiány kerül betöltésre. És ezzel minden bennünk lévő rossz gyökerében gyógyul meg. Letudod rakni a terhedet. Harag helyett együttérzés és szeretet tör fel belőled, minden nélkül az egyedüllétben boldog örömmel időzöl. Jókat alszol, élvezed a mindennapi életedet. RENDBE kerülsz. Így magad körül is rendet teremtesz. Így változik meg kicsiből minden. De ugye ez csak a jéghegy csúcsa.

Krisztusban elmélyülve rálelsz valódi önmagadra, és önmagad forrására a Szentháromságos Istenre. Itt rálátsz arra, hogy lényegedben a testedtől és a világ dolgaitól szabad vagy. Nem bánthat semmi és senki, nem adhat hozzád senki és semmi. És mindezt nem önerőből éred el, mert az lehetetlen. Sárral nem lehet sarat lemosni.

Ha Krisztushoz fordulsz, és használod azokat az eszközöket amiken keresztül munkálkodni tud benned, így változol meg. Ezt teszi veled a bűneidtől megszabadító Krisztus. Érdemes döntést hozni, hogy akarod e ezt, vagy nem. Ha nem hozol döntést, az még a nemnél is rosszabb. Légy őszinte önmagaddal és ne bohóckodj. Vagy csináld, vagy ne csináld. Ha csinálod, csináld rendesen.

Tanuld meg a hited, kezdj el gyónni, áldozni, alakítsd ki az imaéletet, tanulj meg imádkozni, járj szentmisére, olvasd a Szentírást, időzz a csöndben Istennel, és igyekezz odaadni magad mindenben neki. A hatás nem marad el. Ahhoz, hogy ingyen megkapd a változásokat az életedben, engedned kell hogy megtegye benned az Isten. Ennyi múlik rajtad. Más semmi.

Amúgy ha ez számodra érdektelen, ne fáraszd magad. Mert minek? Még egy felesleges „csinálnikellvalamit” az életedben. Én személyszerint a templomba is csak a gyerekeket engedném be, és azokat, akik az ajtóban hangosan megvallják, hogy hinni akarnak Krisztusban, Krisztusnak, és meg akarnak változni. Mert ezzel a lelkülettel van értelme bemenni. Unatkozni, ásítozni, kritizálni, bohóckodni minek? Nem kötelező, mégis sokan úgy tesznek mintha az lenne.

A kereszténység éppen most tisztul meg. Amikor már nem kulturális megfelelés, vagy hagyománytisztelet miatt vall meg egy címkét valaki. Hanem éli!


2023. január 30.
Máté Gondos
Magyar Római Katolikusok
forrás: facebook.com/groups/466512313366461/