Az utolsó három pápa meglepő hasonlósága

Az utolsó három pápa, Ferenc, XVI. Benedek és II. János Pál mindnyájan elképesztően többnyelvűek voltak. De az egyikük különösen tehetséges volt.


Egy pápa egyik legfontosabb feladata az, hogy Isten igéjét hordozza, ami kissé könnyebb számára, ha beszél néhány nyelven. Általában nem tudunk arról, hogy számos pápa, több nyelv ismeretével, lenyűgözően sokoldalú volt. Figyelmesen megnézve az utolsó három pápa esetét – Ferencet, XVI. Benedeket és II. Szent János Pált –, felfedezzük mindegyikükben ezt a közös vonást. De van közöttük egy, akinek nyelvtudása lehetővé tette számára a kommunikációt világ katolikusainak zömével.

Ferenc pápa körülbelül nyolc nyelven beszél

Az argentin születésű pápa Olaszországból származó apjától és apai nagyszüleitől tanulta gyermekkorában az olasz nyelvet. Édesanyja nyelveként, anyanyelvként megtanulta a spanyolt is. Sikerült megtanulnia németül, franciául és ukránul is (ifjúkorában az ukrán püspök, Stepan Chmil környezetében), valamint a portugált és az Észak-Olaszország egyik vidékén beszélt piemonti nyelvjárást is.

Természetesen a pápa beszéli a Vatikánban hivatalos latin nyelvet, és egyaránt ismeri az ógörögöt és a hébert is. Az egyetlen nyelv azonban, amelyet a fonetikája miatt bonyolultnak talál, az angol. Valójában 44 évesen, amikor még csak pap volt, nyolc hétre Dublinba utazott a jezsuitákhoz angol tudása gyakorlására. A brit INews hírügynökségnek Donal Neary jezsuita atya megjegyezte, hogy az az ember, aki Róma püspöke lett, úgy hagyta el végül Írországot, hogy nem igazán javult a nyelvtudása. Mivel Ferenc pápa sokkal könnyebben fejezi ki magát spanyolul és olaszul, annak biztosítására, hogy szavai hallgatói számára korrekt fordítást nyerjenek, gyakran látni őt olyan tolmáccsal, amely nyelveket ő maga is beszél.

XVI. Benedek pápa körülbelÜl hat nyelven beszél

Az emeritus pápa hasonlóan jól kezeli a nyelveket. Bajor eredetű lévén, XVI. Benedek természetesen beszél németül, de folyékonyan beszéli az angolt, a spanyolt, az olaszt és a franciát is, és portugálul is ki tudja kissé fejezni magát. A nyugalmazott pápa úgyszintén beszéli a klasszikus ókori nyelveket is.

II. János Pál túl sok nyelven beszélt ahhoz, hogy felsoroljuk

A többnyelvűség aranypálma díját azonban II. János Pál viszi el. A 2014-ben szentté avatott pápa több nyelven beszélt lengyel anyanyelvén kívül, úgymint portugálul, olaszul, franciául, spanyolul, németül és angolul. Bírta a latin nyelvet, és írt bibliai héber nyelven is.

Bár nem beszélte folyékonyan a következő a nyelveket, II. János Pál képes volt elbeszélgetni szlovákul, oroszul, ukránul, japánul és (a Fülöp-szigeteken beszélt) tagalog nyelven is. Mindezek megkoronázásaképpen, némi előkészület után gyakran tett kísérletet arra, hogy más dialektusokban is megszólaljon. Így aztán 1997-ben egy húsvéti mise alkalmából 57 nyelven üdvözölte a híveket. Hat évvel később pedig megdöntötte a rekordját, amikor egy karácsonyi mise alkalmával 62 nyelven üdvözölte az egybegyűlteket.közzétéve: 2022-07-14
fordította: Bárdi Zoltán
fotó: Shutterstock
Aleteia
forrás: katolikus.ma/az-utolso-harom-papa-meglepo-hasonlosaga/