Hogyan legyünk jó keresztszülők
7 jó tanács

Amikor megkeresztelnek bennünket, a szüleinken kívül két felnőttet is kiválasztanak, hogy lelki vezetőink legyenek.


Ami engem illet, az én keresztszüleim igazán elkötelezettek, hogy ennek az igen fontos szerepnek megfeleljenek. Láttam, hogy feltétel nélküli tudnak szeretni, hogy tisztelettel bánnak másokkal, és nyíltan beszélnek velem a hitről. Viccesek, mindig őszinték, és sosem fogom tudni eléggé megköszönni nekik mindazt, amit értem és másokért tesznek.

Viszont sok barátommal beszéltem, akik még a keresztszüleik nevét sem ismerik. Nem biztosak benne, kik ők, vagy mikor beszéltek velük utoljára. Hát nem mindenkinek olyan fontosak a keresztszülők, mint nekem? Először megdöbbentett, hogy erre lenne, aki „bizony nem”-mel válaszol, de aztán rájöttem, hogy talán az emberek nem tudják, hogyan legyenek keresztszülők. A szentség vétele után véget ér a vállalásuk? Mit jelent jó keresztszülőként kísérni valakit egész életén keresztül?

Míg a gyermek elsődleges nevelői a szülők, a keresztszülőknek különleges spirituális feladatuk van. XI. Piusz pápa a keresztény házasságról kezdetű enciklikájában (Casti Connubii, Róma, 1930) így ír: „A gyermeknemzés egyedül nem meríti ki a házasság első javának fogalmát, hanem hozzá tartozik még a gyermeknevelés is.”

A szülők dolga a „gyermeknevelés” – a gyermek testi, lelki és értelmi nevelése -, a keresztszülők pedig azért vannak, hogy ebben segítségükre legyenek. Együtt segítik a gyermeket, hogy lelkileg közelebb kerüljön Istenhez. Ez a feladat nem fejeződik be a keresztelési szertartás végén. Ha az a megtiszteltetés ér, hogy keresztszülő lehetsz, mit kell tenned azért, hogy a lehető legjobb keresztszülő legyél?

Az alábbiakban adunk hét ötletet, hogyan legyél jó keresztszülő.

1. Imádkozz keresztgyermekedért!

Szüntelenül imádkozz érte, és kérd Isten iránymutatását, hogyan támogasd, hogyan mutass utat neki. Az imádság megvilágosítja, hogy keresztszülőként hogyan felelj meg a lelki anyaság, apaság feladatának. Bár joggal gondoljuk, hogy a szülei imádkoznak érte, a keresztgyermeknek minden imára szüksége van, épp úgy, mint mindnyájunknak.
Ne légy bátortalan, imádkozz érte olyan gyakran, ahogy a saját gyermekedért tennéd.
2. Ne légy idegen!

Ha a keresztelő után eltűnsz az életéből, nem csak az ő életéből maradsz ki, de keresztszülőként is veszítesz. Lehet, hogy az a szókimondó keresztanya leszel, aki kerek perec kimondja, amit gondol, vagy a nyájas keresztapa, aki sosem felejt el üdvözlő lapot küldeni. Bármilyen keresztszülő leszel, hatással vagy keresztgyereked életére.

Nincs két egyforma keresztszülő, ezért ha erre a szép feladatra felkérnek, csak légy önmagad, és legyél mellette. Ha mást nem teszel is, hallgasd meg őt. Sosem tudhatod, lehet, hogy úgy gondolja, hogy te vagy az egyetlen, akivel az adott pillanatban beszélni tud. Ha meghívnak egy születésnapra, ballagásra, vagy esküvőre, tégy meg mindent, hogy ott legyél.
Ne mulaszd el a lehetőséget, hogy igazi keresztszülőként a gyermek egész életében jelen legyél, nem pedig csak a keresztelőkor.
3. Legyél példakép!

Mutasd meg neki, hogy bármi történik az életedben, bármilyen nehézséggel kell megküzdened, nem adod fel, hogy Isten tervét beteljesítsd. Mutass példát, hogy ő se adja fel. Énekeljetek dicséretet, imádkozzátok együtt a rózsafüzért, vidd el vacsorázni és kérd meg, hogy ő mondja az asztali áldást, vagy menj vele misére.
Mindig van arra lehetőség, hogy az istenes életről tanúságot tégy keresztgyermeked előtt.
4. A kis dolgok is számítanak

A keresztszülők nem csak azért vannak, hogy ajándékot adjanak, még akkor sem, ha tudjuk, mennyire nagylelkűek. Lehet, hogy nem vagy olyan gazdag, mint Mario Puzo filmjében a Keresztapa – és remélhetőleg nem vagy annyira hajlamos az erőszakra – de mindig adhatsz valami apróságot (egy szentképet, egy kis üzenetet, hogy gondolsz a keresztgyerekedre, bármit, ami Istenre emlékezteti őt, és hogy mellette állsz).
A keresztszülők azért vannak, hogy lelki ajándékot adjanak, és ez bármilyen formában megtörténhet: lehet egy telefonhívás, egy ölelés, közös séta, vacsora vagy sportolás
Egy egyszerű vasárnapi telefonhívás is segít. Nem kell mindig teológiai eszmecserét folytatni. Ha szereti a focit, arról kérdezd őt, vagy mesélj arról, te mit sportoltál, amikor iskolás voltál. Az apró dolgok szépen összeadódnak.

5. A fontos dolgokért dicsérd őt!

Amikor a külvilág a gyermek külsejére, meg az osztályzataira figyel, dicsérd a mosolyáért vagy a kedvességéért.
Mutass rá az értékeire. Beszélj arról, ami leginkább érdekli őt, és dicsérd meg a lelkesedését.
Ha a keresztgyereked „nehéz” gyerek, te legyél az, aki rámutat a jó tulajdonságaira, amikor megfeneklik az élete. Ne feledd, ő különleges és egyedi. Ezt mondd el neki is. Isten mindnyájunknak különleges ajándékot és tehetséget ad, ami csak a miénk. Segítsd, hogy meglássa és kamatoztassa ezeket az ajándékokat.

6. Add tudtára, hogy örömmel vagy a keresztszülője!

Ha keresztszülőként örömet sugárzol, akkor megérti, hogy nem csak kötelességtudatból csinálod, vagy azért, mert ez az elvárás. Láthatja, hogy ő igazán fontos számodra, sőt, nagy megtiszteltetés, hogy keresztgyermekednek nevezheted. Mosolyogva idézd fel, mit mondtál helyette a keresztelőn, amikor a pap megkérdezte:
„Megígéritek-e, hogy támogatjátok a gyermek szüleit vállalt keresztényi szülői kötelességük teljesítésében?” Amire a keresztszülők így válaszolnak: „Megígérjük.”
Továbbra is ugyanezt a választ add.

7. Mindig Istenre mutass!

Ez nem azt jelenti, hogy minden második szavad ’Isten’ vagy ’Jézus’ legyen, de szeretettel mutasd meg neki közös mennyei Atyátokat.

Mindegy, hány éves, emlékeztesd, hogy ő a te keresztgyermeked, ezért gyermekes és ártatlan lehet. Ha elveszettnek érzi magát, emlékeztesd őt Isten világosságára, és arra, hogy Istennek terve van az életével.
Te Isten előtt a keresztszülője vagy, ahogyan ezt az angol GODparent szó is kifejezi.
Ne felejtsd el, az elsődleges feladatod az, hogy Istenhez vezesd őt, minden eszközzel, ami rendelkezésedre áll. Ez lehet egy telefonhívás, látogatás, üdvözlő lap, történet mesélése, támogatás, de legfőképpen imádság. A keresztgyermek ajándék, nem szabad róla megfeledkezni, szóval ne tűnj el az életéből!

Ez a feladat áldás, és ha mindent megteszel, te leszel keresztgyermeked számára a legjobb keresztszülő.
Ha most leszel keresztszülő, vagy már évek óta az vagy, sosem késő elmondani keresztgyermekednek, hogy szereted őt, és azt kívánod, hogy majd a mennyországba jusson.


catholic-link.org
fordította: Eiben Ingeborg
fotó: Krieg Barrie / world.wng.org
forrás: zarandok.ma/hogyan-legyunk-jo-keresztszulok-7-jo-tanacs/