Rövidesen jön hát Ferenc pápa!
– Tomka Ferenc atya a pápalátogatásról

Sokan ott voltunk Szentatyánk előző villámlátogatásán 2021-ben az Eucharisztikus Kongresszuson, és sokakkal együtt megfogalmaztuk, hogy a Hősök Tere eddigi szépségei mellett mától kezdve egy új fénnyel is fog ragyogni. Valóban, azóta ahányszor arra járok, eszembe jut ő, és az a légkör, az ujjongás, melyet ittlétekor a Szentlélek teremtett.


Bizonyára minden elfogulatlan ember csak csodálni tudja a pápát, aki járja a világot a maga 87 évével. Elképzelhetetlen frissességgel tart napi 2-3 beszédet, találkozik állam- és egyházfőkkel, idősekkel, fiatalokkal, hívőkkel és nem hívőkkel, látogat meg börtönöket és nehéz helyzetben élő embereket. Hazautazásain pedig adja csodálatos interjúit a repülőben (még ha olykor nem is sikerül oly pontosan fogalmaznia, mint ahogyan egy íróasztalnál előkészített beszédben szokás).

Szentatyánk, úgy tűnik, kevés helyzettől riad vissza. Megszólítja, meglátogatja a legkiélezettebb helyzetben élő országokat, államokat, mint Dél-Szudánt, és csodálatos párbeszédeket kezd, mint az iszlám vezetőkkel tette, vagy csak megkísérel ilyeneket, mint Oroszország vagy Kína esetében. Mindeközben elsőséget ad annak, hogy mélységes szeretettel hajoljon le a legkitaszítottabb, legmélyebbre került rétegek felé, példájával és szavával is kiáltva az érdekükben.

Ha a pápa útjait követni akarjuk, kapkodni kell a fejünket. Járt Afrikától Észak- és Dél-Amerikáig, s Európa különböző országai mellett az ázsiai Szentföldön vagy Jordániában. Az indiai látogatás lehetősége még csak fel-felmerül.

Eszünkbe jut, hogy csupán néhány évtizede annak, hogy egy pápa külföldre látogatott. VI. Pál szentföldi zarándoklata volt az első 1964-ben, melyet II. János pápa útjai követtek. Ezek már érintették a világ legtöbb országát. XVI. Benedek pápa után mostani pápánk arra törekszik, hogy olyan országokat is felkeressen, ahová eddig egyik elődje sem jutott el.

Mindezek után ma már szinte természetesnek vesszük, hogy Ferenc pápánk másodszor jön hozzánk. – Hallottuk, hogy mostani hazánkba látogatása hivatalos lesz, a miniszterelnök, majd az államelnök meghívására.

Végtelen hálával tartozunk a jóságos Istennek, hogy bő kétszáz éve csodálatosabbnál csodálatosabb vezetői voltak egyházunknak, akik képesek voltak meghallani a kor hangját, és válaszolni annak kérdéseire.

A szent negyven napba léptünk. Ez az idő megújulásra hív. Használjuk fel lemondásainkat, böjtjeinket, egyéni vagy közös családi imáinkat, hogy Szentatyánk jó erőben érkezzen, és hasonlóan kegyelmi módon tudjon megvalósulni a látogatás, amint azok világszerte zajlottak, és nálunk is két évvel ezelőtt.


Ferenc pápa magyarországi látogatásának programja


április 28. péntek

RÓMA – BUDAPEST

08:10 Indulás repülővel a Róma–Fiumicino Nemzetközi Repülőtérről Budapestre
10:00 Érkezés a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre
10:00 HIVATALOS FOGADTATÁS
11:00 ÜNNEPÉLYES FOGADTATÁS a Sándor-palota előtti téren
11:30 UDVARIASSÁGI LÁTOGATÁS A KÖZTÁRSASÁGI ELNÖKNÉL a Sándor-palotában
11:55 TALÁLKOZÁS A MINISZTERELNÖKKEL
12:20 TALÁLKOZÁS AZ ÁLLAMI HATÓSÁGOK, TÁRSADALMI ÉLET ÉS A DIPLOMÁCIAI TESTÜLET KÉPVISELŐIVEL a Kármelita Kolostor épületében a Szentatya beszédet mond
17:00 TALÁLKOZÁS A PÜSPÖKÖKKEL, PAPOKKAL, DIAKÓNUSOKKAL, SZERZETESEKKEL, PAPNÖVENDÉKEKKEL ÉS LELKIPÁSZTORI
MUNKATÁRSAKKAL a Szent István Bazilikában a Szentatya beszédet mond

április 29. szombat

BUDAPEST

08:45 MAGÁNLÁTOGATÁS A BOLDOG BATTHYÁNY-STRATTMANN LÁSZLÓ OTTHONBAN
10:15 TALÁLKOZÁS SZEGÉNYEKKEL ÉS MENEKÜLTEKKEL az Árpád-házi Szent Erzsébet-templomban a Szentatya beszédet mond
16:30 TALÁLKOZÁS A FIATALOKKAL a Papp László Sportarénában a Szentatya beszédet mond
18:00 MAGÁNTALÁLKOZÓ A JÉZUS TÁRSASÁGA TAGJAIVAL az Apostoli Nunciatúrán

április 30. vasárnap

BUDAPEST – RÓMA

09:30 SZENTMISE a Kossuth Lajos téren a Szentatya homíliája Regina Caeli imádság
16:00 TALÁLKOZÓ AZ EGYETEMI ÉS KULTURÁLIS ÉLET KÉPVISELŐIVEL a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológiai és Bionikai Karán a Szentatya beszédet mond
17:30 HIVATALOS BÚCSÚZTATÁS a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren
18:00 Indulás repülővel Rómába a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről
19:55 Érkezés a Róma–Fiumicino Nemzetközi RepülőtérreTomka Ferenc
fotók: Koszticsák Szilárd / MTI
forrás: katolikus.ma/ferenc-papa-magyarorszagi-latogatasanak-programja/


Imádság Ferenc pápa magyarországi látogatására készülve


Mennyei Atyánk, gondviselő Istenünk!

Köszönjük, hogy Te kísértél minket történelmünk során. Vétkeinket megvallva kérjük, hogy egyre jobban megismerjük Fiadat, Jézus Krisztust! Ő a mi biztos jövőnk. Azért jött, hogy életünk legyen békében és önzetlen szeretetben.

Bizalommal kérjük, hogy Nagyasszonyunk, a Boldogságos Szűz Mária, valamint a magyar szentek és boldogok közbenjárására Szentatyánk, Ferenc pápa közelgő látogatása legyen kegyelem és erő forrása, hogy hitünkben növekedve egymással és a többi nemzettel békességben éljünk, reménnyel építsük földi hazánkat, és parancsaidat teljesítve eljussunk az örök hazába.
Ámen