5 mód arra, hogyan készüljön fel egy katolikus iskola tanára a tanévre

A katolikus iskola tanára arra hivatott, hogy elültesse és táplálja a magvakat, amelyek majd a tanév során gyümölcsöt hoznak. Ma 5 gondolatot osztanék meg Önökkel arról, hogyan lehet felkészülni a következő tanévre. Ezeket a dolgokat különösen hasznosnak találtam azokban az időkben, amikor tanítottam.


Győződjenek meg arról, hogy jól felkészültek

1. Törődjenek a saját lelki életükkel.

Menjenek el egy lelkigyakorlatra. Töltsenek időt naponta imádsággal. Olvassák a Szentírást. Olvassanak el egy lelki könyvet. Járjanak naponta misére. Használják ki az időt arra, hogy lelküket felfrissítsék, s ezáltal a következő évben hatékonyabban tudják közvetíteni Isten szeretetét.

2. Imádkozzanak diákjaikért és azok családjáért.

Szánjanak időt arra, hogy imádkoznak minden egyes diákért, akit tanítani fognak, és a családjaikért is. Kérjék, hogy a Szentlélek nyissa meg a szívüket mindarra, amit számukra tartogat ebben az évben. Imájukban kérjék, hogy a Szentlélek használja fel Önöket arra, hogy hatékonyan tanúskodhassanak az Ő szeretetéről. Az új tanév kezdete előtt az volt az egyik kedvenc teendőm, hogy minden osztályom tanulói névsorát elvittem a templomba, és minden új diákomért név szerint imádkoztam.

3. Serkentsék az elméjüket.

Szánjanak időt szakmai fejlődésükre. Olvassanak el olyan könyveket, amelyek segítik tanári fejlődésüket. Vegyenek részt egy jó szakmai műhelyen, amely nem az iskolai szabályokra vagy folyamatokra összpontosít, hanem az önök által tanított szakterületre.

4. Élvezzék szabadidejüket!

Pihenjenek egy medence mellett, olvassanak jó könyveket, töltsenek időt a barátaikkal és a családjukkal, és ha lehet, menjenek el vakációzni. Találjanak a hét folyamán egy kis időt arra, hogy teljesen elszakadjanak minden iskolai dologtól.

5. A tanmenetet tudatosan tervezzék meg.

Hívják a Szentlelket ehhez a munkához, és komolyan gondolják át és tervezzék meg az óráikat. Vegyék komolyan azt az elhivatottságukat, hogy terjesztik az evangéliumot a diákjaik között. Keressék a módját annak, hogy óráik hogyan válhatnak vonzó alkalmakká, hogy a diákok találkozzanak Krisztussal. Ne támaszkodjanak ebben csupán a tankönyvekre, mert azok nem alkalmasak erre. Bízzanak abban, hogy Isten ezt a szerepet Önökre bízta, és használni fogja Önöket, ha engedik.

Egy új tanév kezdete izgalmas, de ugyanakkor megterhelő is lehet. Győződjenek meg arról, hogy jól felkészültek. Urunknak nagy tervei vannak önökkel és az önök tanulóival a következő tanévben. Bízzanak ebben, és adják át magukat teljesen az Ő gondviselésének. Tudom, hogy sok gyümölcsöt teremnek majd az Ő Királysága számára.
közzétéve: 2022-08-22
írta: Jose Gonzalez a Sophia Tanárok Intézetének tagja
fordította: S. J.
catholic-link.org
fotó: Pixabay
forrás: katolikus.ma/5-mod-arra-hogyan-keszuljon-fel-egy-katolikus-iskola-tanara-a-tanevre/