A PayPal is megcsippelné az ügyfeleket

A PayPal a beültethető, befecskendezhető vagy lenyelhető azonosítóeszközök új generációján dolgozik, hogy ezek idővel átvehessék a hagyományos jelszavak szerepét.


A glükózszintet érzékelő tabletta az ember testét használja azonosításra
Fotó: Jonathan LeBlanc

A PayPal a beültethető, befecskendezhető vagy lenyelhető azonosítóeszközök új generációján dolgozik, hogy ezek idővel átvehessék a hagyományos jelszavak szerepét.

Jonathan LeBlanc, a PayPal globális fejlesztési igazgatója elmondta, hogy az eszközök között szerepelnek agyimplantátumok, bőrre vagy bőrbe ültethető papírvékony szilikon chipek és lenyelhető, a gyomorsav által működtetett azonosítók is.

LeBlanc szerint ezek az eszközök, az emberi testet, illetve annak különböző funkcióit, például a szívverést, a glükóz szintet vagy az erek rajzolatát kihasználva, amolyan „természetes” alternatívaként szolgálhatnak az azonosításban.

A fejlesztők úgy gondolják, hogy idővel az ilyen módszerek veszik majd át nemcsak a hagyományos jelszavak, de egyéb, egyesek szerint biztonságosabb, mások szerint disztópikus és kifejezetten nem biztonságos módszerek, mint például az ujjlenyomatok vagy a helymeghatározás alapú azonosítók szerepét.

„Amíg a hagyományos jelszavak használatban vannak, a többség mindig megmarad az „engedjbe” vagy a „jelszó123” jellegű, (könnyen megjegyezhető, így könnyen feltörhető) jelszavak mellett és a fiókjaik így mindig veszélyben lesznek,” mondta LeBlanc.

A PayPal több partnerrel is együttműködik az érleolvasáson alapuló technológiák, a szívritmus felismerő karkötők és egyéb futurisztikus technológiák bevezetésén.

Kiemelte, hogy a PayPal nem feltétlenül fogja ezeket bevezetni, de mindenképpen élen akar járni a fejlesztésben.

„Nem tudom, hogy a PayPal mit tervez a jövőre nézve, de megvizsgáljuk az új módszereket, például jelenleg az ujjlenyomat leolvasáson dolgozunk, hogy átlássuk a személyazonosítási piacot.”

„Nem tudom megjósolni, hogy melyik módszer lesz a nyertes. Beültethető, lenyelhető, injekcióval bejuttatott vagy egyéb. Az a lényeg, hogy kulturálisan mi válik elfogadottá. Ami elnyeri a tömegek tetszését… és nem akasztja ki az embereket, tehát olyasmi, ami lehet, hogy most furcsa vagy kiakasztó, de idővel elfogadottá válik, az lesz a nyertes.

LeBlanc megemlítette azt a svéd irodaházat is, ahol a bérlők, egyelőre opcionálisan, a kezükbe ültetett mikrochippel jutnak be az épületbe és nyitják az épületen belüli ajtókat vagy működtetik az irodai fénymásolót.

Az ilyen fajta azonosítás társadalmi elfogadtatása, mint leküzdendő probléma, kísértetiesen hasonlít Regina Dugan, a Google mérnök részlegének elnökhelyettese, a DARPA korábbi program menedzsere által több fórumon is tett megjegyzéseire. Amikor egy interjúban a jelszótabletta és az elektromos tetoválás előnyeiről kérdezték az esemény moderátora megkérdezte tőle, hogy „a Google valóban mindent tud-e rólunk, akárhol vagyunk.” A műsorvezető megjegyzésére, miszerint Dugan végtére is a Google embere, tehát nyilván ismeri a választ, Dugan nevetve annyit mondott, hogy csak nyugodtan vegye be a tablettát.

Az új hitelesítési módszereket népszerűsítő cikkek nem mulasztják el megemlíteni, milyen gyenge védelmet nyújtanak a felhasználók által leggyakrabban használt jelszavak, az „123456”-tal az élen, ami vezette a 2014-es toplistát. Az új módszerek sokkal komolyabb veszélyeiről persze kevés szó esik.

Egyelőre azért még sokan gondolják tolakodónak és feleslegesnek ezeket az újításokat, de azok tábora is egyre nő, akik szerint az ilyen technológiáké a jövő. Egyesek meglepődve értesülnek arról, hogy a Biblia bizonyos próféciái több ezer évvel ezelőtt megjósolták azt, ami a szemünk előtt történik, és persze akadnak olyanok is bőven, akik kinevetik az aggodalmaskodókat, illetve azokat, akik a Bibliát idézve hívják fel a figyelmet a chipbeültetés és hasonló újítások veszélyeire.

A Jelenések könyvében olvasható próféciából (Jelenések 13:16-18) tudjuk, hogy ez lesz a társadalom feletti irányítás végső formája, ahol a rendszeren belül megszűnnek a kiskapuk és minden ember döntés elé kényszerül.forrás: idokjelei.hu/2015/04/a-paypal-is-megcsippelne-az-ugyfeleket/