Honnan tudhatom mi a helyes?

Mi Isten akarata az életemmel? Sok olyan fiatal van, aki szeretne igazodni Isten akaratához, de csak küszködik, mert nem tudja hogyan ismerheti fel Isten akaratát konkrét kérdésekkel kapcsolatban. Az alábbiakban négy olyan alapelvet szeretnénk bemutatni Isten Igéjéből, ami segíthet abban, hogy felismerd, mi Isten akarata a te életedben.


Rabja vagyok?

A második alapelvet szintén ebben a szakaszban találhatjuk meg. „Minden szabad nekem, de nem minden használ. Minden szabad nekem, de ne legyek semminek a rabjává.” (1Kor 6:12) Valójában mi irányít? Gondolj csak bele, mennyi mindennek a rabjává válhatunk, például a cigarettának, az alkoholnak, különféle szórakoztató eszközöknek; a pornográfiának és még sorolhatnánk..

Megbotránkoztatok-e másokat?

A Bibliában találhatjuk a következő alapelvet is: Ne tegyél olyat, amin más megbotránkozik (kiakad). Pál apostol ismerte az egyetlen igaz Istent, erős hite volt. Tudta azt is, hogy Isten nem ítéli el őt azért, mert húst eszik, de ha azt látta, hogy valaki emiatt esik el, akkor inkább teljesen lemondott róla, és egyáltalán nem evett húst. (1 Kor 8:7-13)

Egyszer egy barátomtól a következő meglepő történetet hallottam:

Tisztán emlékszem arra, amikor először ittam sört megtérésem után. 25 éves voltam és a középiskolások között szolgáltam. Már négy éve nem ittam egy kortyot sem, amikor egy délután a szobatársam, aki egyébként a fiatalok közötti szolgálatban a vezetőm volt, megkinált sörrel. Éppen akkor értem vissza egy hat kilométeres futásból, és nagyon szomjas voltam. Kortyintottam egyet az üvegből, de nem ízlett. Gyorsan ittam egy kis vizet, hogy kiöblítsem a rossz ízt a számból.

Pár nappal később a középiskolában ebédeltem. Néhány diák, akik az ifjúsági csoportomba jártak, odajöttek hozzám, és elmesélték, hogy egyik barátunk nagyon berúgott a hétvégén.

Azt is elmondták, hogy a srác előző csütörtökön átjött hozzám, és éppen kopogni akart, amikor a szobába benézve meglátott engem egy üveg sörrel a kezemben. Csak egyetlen kortyot ittam négy év alatt, még csak nem is ízlett, és ez a srác miattam esett ebbe a dologba. Nagy lecke volt a számomra. Habár a törvények szerint elég idős vagyok ahhoz, hogy igyak, mégsem fogok, mert nem szeretném, ha egyetlen testvérem is emiatt esne el. Biztos tudsz mondani egyéb helyzeteket is, amikor nem az ivás miatt, hanem másért valaki lelkileg eshet el miattad, vagy egyszerűen csak megbotránkozik az alapján, amit teszel.

Istent dicsőíti, amit teszek?

Végül pedig érdemes elgondolkodni azon, hogy Isten áldását kérhetem-e az adott dologra. „Akár esztek, akár isztok vagy akármit is tesztek, mindent Isten dicsőségére tegyetek.” (1 Kor 10,31) Tehát dicsőíti-e Istent az amit teszek valamilyen módon?

E szempontok alapján könnyebben el tudod majd dönteni azt, hogy mi a helyes és mi nem. A Tízparancsolat egyértelműen elmondja, hogy mit vár el Tőlünk Isten; mely egyszerűen szólva Isten és emberek iránti szeretet és tisztelet. Azonban sok esetben segítségedre lesznek ezek a pontok is, hogy megvizsgálj egy adott helyzetet, vágyat, kérést.christiananswers.net
forrás: m.nicelife.hu/cikkek/mertekletesseg/-joesrossz.php