Orosz bombázók a La Manche csatorna felett,
és új NATO-egységek Európában


Vlagyimir Putyin orosz elnök nem arról ismert, hogy meghátrálna az országának gazdasága ellen életbe léptetett szankciók elől. Ehelyett inkább retorikáján és katonai lépésein változtatott.


Ennek egyik legújabb példája egy pénteki incidens, amellyel sokak szerint azt kívánta jelezni a nyugat felé, hogy bármire készen áll saját érdekeinek védelmében:
Két orosz bombázó húzott el a La Manche csatorna fölött szerdán, úgy, hogy eközben jeladóikat kikapcsolták. A brit légierő elfogó vadászgépei kísérték a brit légtér határáig a két orosz gépet. Az eset miatt London bekérette az orosz nagykövetet, aki később azt mondta: nem sértették meg Nagy-Britannia légterét, és a két gép rendszeres őrjáratot teljesített.

Polgári repülőgépek útvonalát is módosítani kellett a berepülés miatt. Az orosz vadászbombázók transzponderek, vagyis automata válaszjeladókat kikapcsolva repültek, így a katonai radarral nem vették észre őket. Tavaly a NATO több mint 100 esetet rögzített, amikor orosz katonai gépeket észleltek, háromszor többet, mint 2013-ban. (forrás)
Egy tavalyi eset során hasonló berepülés történt az Egyesült Államok nyugati partja mentén, amikor is az orosz gépek Alaszkától egészen Kalifornia vonaláig repültek. Egyesek szerint Oroszország egy olyan új fegyvert tesztelhet, ami képes működésképtelenné tenni az amerikai légiirányító rendszereket.

Pontosan a pénteki incidens napján Mihail Gorbacsov, volt szovjet vezető arról beszélt, hogy Oroszország és az Egyesült Államok között egy új hidegháború zajlik, ami azonban bármikor forróvá válhat, amennyiben a két ország közötti feszültségek tovább mérgesednek.

Vlagyimir Putyin hasonló megjegyzéseket tett tavaly októberben:

Azzal vádolta Barack Obamát, hogy „ellenséges” hozzáállásra helyezkedett, amikor Oroszországot a világ veszélyforrásának nevezte az Egyesült Nemzetek szeptember 24-i összejövetelén.
„Reméljük, hogy partnereink rájönnek, mennyire hiábavaló erőfeszítés Oroszország zsarolása és emlékezni fognak, milyen következményekkel járhat a stratégiai stabilitás számára a legnagyobb atomhatalmak közötti viszálykodás.”

Putyin felidézte, hogy Barack Obama szerint az Európában tapasztalható orosz agresszió az „emberiségre leselkedő három legnagyobb veszélyek egyike” az Ebola vírus és az Iszlám Állam mellett.

„Az orosz gazdaság egész ágazatait sújtó szankciók és ezek a megjegyzések kimerítik az ellenséges hozzáállás fogalmát,” mondta Putyin.
Az Oroszország egyik nyugatellenes szövetségesének számító Kína is bátor lépéseket tesz. A Nanji szigetekről készült legújabb műholdfelvételek szerint egy új töltőállomás komplexum épül ott, amelynek elrendezése és helyszíne arra enged következtetni, hogy Kína egy Japán elleni konfliktusra készülhet. Egy Kalifornia partjai mentén 2010-ben észlelt rakétakilövést is Kínának tulajdonítanak, ami egyes megfigyelők szerint azt jelzi, hogy Kína is elszánta magát egy globális konfliktusra, amennyiben az szükségessé válik.

Miközben a gazdaság helyzete az óceán mindkét partján romokban hever, Oroszország és az Egyesült Államok is európai pozíciójának erősítésén dolgozik. Egy néhány napja felbukkant felvétel szerint Ukrajnában már amerikai katonák is jelen vannak, egy tegnapi hír szerint (2015. 02. 01.) pedig a NATO új állandó egységeket tervez telepíteni Lengyelországba, Romániába, Bulgáriába és Magyarországra:
A NATO több térségbeli tagállam mellett Magyarországon is új állandó egységet telepíthet egy tervezet szerint, amelyet február elején vitatnak meg az észak-atlanti szövetség védelmi miniszterei – írta a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung című vasárnapi német lap.
A beszámoló szerint a balti államokban, Lengyelországban, Romániában, Bulgáriában és Magyarországon egy-egy kisebb, nagyjából 40 fős egységet telepítenek, fele-fele arányban a fogadó állam és a NATO katonáiból.

A NATO-csapatok integrációs egysége (NATO Force Integration Unit) nevű alakulatok feladata a szövetség lándzsahegyének nevezett (Spearhead Force) új közös harci egység fellépésének szervezése lesz a szövetség keleti határvidékén. A Spearhead Force létrehozásáról a tavalyi NATO-csúcstalálkozón döntöttek.
Az úgynevezett nagyon magas készültségi szintű, több ezer fős egység 2016-tól működik majd és akár két napon belül bevethető lesz bárhol a világon kollektív védelmi, illetve válságkezelő feladatok végrehajtására a walesi Newportban tartott csúcson elfogadott terv szerint.
Nem tudni, hogy az erőfitogtatás megmarad-e ezen a szinten, mindenesetre aggasztó, hogy az atomfegyverek témája is a lehetőségek közé került, főleg, ha megnézzük, hogy kiknek áll hatalmában ezek bevetése.2015. február 2.
forrás: idokjelei.hu/2015/02/orosz-bombazok-a-la-manche-csatorna-felett-es-uj-nato-egysegek-europaban/