Ötleteink arra, hogy a gyermekek ne feledkezzenek meg Jézusról a nyári szünidő alatt sem

Nehéz helyet szorítani Jézusnak az életünkben a vakáció idején, pláne gyermekkorban. Néhány ötlettel szeretnénk segíteni, hogy a gyermekek a szünidő alatt is szép, imádságos életet élhessenek.


...ne feledkezzenek meg Jézusról...

A nyaralás idején különleges alkalom nyílik arra, hogy a család több időt töltsön együtt és Istennel. Íme néhány ötlet, amelyek lehetővé teszik, hogy gyermekeivel Jézusról beszélgessen és együtt imádkozzanak.

1. Vegyenek részt a vasárnapi szentmisén!

A vasárnapi szentmise egy meghívó, amely Isten küld minden barátjának, legyenek akár gyerekek vagy felnőttek. Ez az Ön és gyermekeinek heti lelki tápláléka. Sőt, ha egy új plébániára megyünk szentmisére, az alkalmat ad új hívekkel való találkozásra és új szokásokkal való megismerkedésre, különösen külföldön. A pap is örül, ha a szentmisén új arcokat fedezhet fel a hívek között. Ne felejtsen el előre tájékozódni a nyaralóhelyhez legközelebb eső templom miserendjéről!

2. Imádkozzon minden nap együtt a család!

A szünidő kiváló alkalom arra, hogy hálát adjunk az elmúlt tanévért, az együtt töltött idő örömteli pillanataiért és Isten kezébe helyezzük a következő tanévet, minden bizonytalanságával együtt. Javasolja gyermekeinek, hogy a nyaralóhelyen alakítsanak ki egy imasarkot a mindennapi családi imaalkalmak idejére! Bátorítsa gyermekeit, hogy hozzanak magukkal egy kis feszületet és gyertyát!

3. Mondjanak köszönetet a körülöttük lévőknek!

A nyaralás alatt új emberekkel találkozhatunk. Például az étteremben. Bátorítsa a gyermekeit, hogy mondjanak köszönetet a felszolgálónak, a fagylaltárusnak vagy az úszómesternek. Adjanak hálát a nekik köszönhetően eltöltött kellemes időért.

4. A teremtés szemlélése

A vakáció a hosszú vízparti séták és a kirándulások ideje is. Séta közben álljunk meg a gyermekeinkkel, hogy dicsérjük Istent, aki ilyen gazdag és bőséges földet teremtett. Annak érdekében, hogy gyermekei jobban megértsék az őket körülvevő teremtett világot, szánjon időt arra, hogy megtanítsa gyermekeinek a fák vagy a madarak nevét, az árapály mozgását vagy a rovarok szerepét. Csak azt szerethetjük, amit ismerünk.

5. Gyönyörködjenek a műalkotásokban!

Egy múzeumban, vagy egy történelmi műemlékeknél tanítsa meg gyermekeit értékelni a műalkotások szépségét. Javasolhatja például a gyermekeinek, hogy írják be egy kis füzetbe a meglátogatott helyek és a műemlékek nevét, azon város védőszentjének a nevét, amelyen átutaztak, és akinek a szobra biztosan megtalálható a helyi templomban.

6. Látogassák meg az Oltáriszentségben jelenvaló Jézust!

Amikor egy templom előtt mennek el, álljanak meg egy pillanatra az Oltáriszentség előtt. Magyarázza el gyermekeinek, hogy amikor egy kis piros lámpa ég a tabernákulum mellett, az azt jelenti, hogy Jézus jelen van. Kérdezze meg gyermekeit, hogy van-e imaszándék a szívükben.

7. Tanítsa meg gyermekeinek, hogy ne hajszolják a programokat!

Ha nincs idő minden tevékenységre és látnivalóra, amelyeket a vakáció kezdetén elterveztek, tanítsa meg gyermekeinek, hogy a családdal együtt töltött idő a legfontosabb. Kérdezze meg a gyermekeitől, hogy melyik tevékenység a legkedvesebb számukra (és azt valósítsák meg). Ha versengenek gyerekek, törekedjen arra, hogy igazságosan döntsön.

8. Legyen példa a gyermekei számára!

A nyaralás a pihenés ideje, amely arról szól, hogy kivételes pillanatokat töltünk együtt a családdal és minden egyes gyermekünkkel. Isten jelenlétét mutatja az együtt töltött idő minősége. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy ha két gyermeke között konfliktus alakul ki, tanítsa meg őket arra, hogy megbocsássanak egymásnak és javasoljon nekik olyan tevékenységet, amelyben együtt vehetnek részt.

9. Gondoljon a szenvedőkre!

Nyáron számos programot szerveznek a leginkább rászorulók támogatására. Miért ne venne részt Ön is a gyermekeivel egy napra vagy egy délutánra a nyaralóhelyén található jótékonysági munkában?

10. Inspiráló hanganyagok hallgatása

Számos CD és podcast készült katolikus hallgatóságnak. Egy hosszú autóút remek alkalom arra, hogy meghallgassuk egy szent életét vagy az Evangélium egy-egy szakaszát. Tájékozódhatunk például a Katolikus Rádió podcast kínálatáról itt, de más forrásokból is, például a 777blog.hu podcastjai vagy a Mária Rádió anyagai is ajánlatosak.2022. augusztus 20.
közzétéve: 2022-07-28
Az Aleteia cikke nyomán, fordította és szerkesztette: Ujvári Szonja
fotó: Unsplash
forrás: katolikus.ma/otleteink-arra-hogy-a-gyermekek-ne-feledkezzenek-meg-jezusrol-a-nyari-szunido-alatt-sem/