Ferenc pápa lezártnak tekinti a nők pappá szentelésének kérdését

Ferenc pápa: A cölibátus ajándék és kegyelem!

Ferenc pápa új könyvben veszi védelmébe a cölibátust, s hangsúlyozza, hogy nem folyhat több vita a nők katolikus pappá szenteléséről. A genderelmélet gonosz és támadás Isten kreativitása ellen.

Meg vagyok győződve arról, hogy a cölibátus ajándék és kegyelem. VI. Pál, II. János Pál és XVI. Benedek nyomdokait követve kifejezetten kötelességemnek érzem, hogy a latin egyházra jellemző, döntő kegyelemként gondoljak a cölibátusra. Ismétlem: kegyelem.
– hangsúlyozta Ferenc pápa a februárban megjelent „A nagy Szent II. János Pál pápa” című könyvben, amelyet Olaszországban mutattak be, és a lengyel pápa 100. születésnapja alkalmából került kiadásra. Szerzője, P. Luigi Maria Epicoco több ízben is beszélt Ferenccel a témáról.


Arra vonatkozóan, hogy a katolikus egyházban nők nem szentelhetők pappá, Ferenc hangsúlyozta, hogy a kérdés már nem nyitott, nem lehet vitatkozni róla.
„A kérdésről már nem folyhat vita, mert II. János Pál végleges érvénnyel nyilatkozott”,
hangsúlyozta Ferenc.
A pápa emlékeztetett arra is, hogy a kérdés egyrészt rámutat egy a papság szerepével kapcsolatos félreértésre, másrészt pusztán az emberek által az egyházban betöltött funkcióra irányul, nem pedig annak fontosságára.

Máriához hasonlóan a nők azok az egyházban, akiktől az egyház megtanulhatja, hogyan haladjon végig az éjszakán, míg el nem érkezik a nappali fény – akkor is, ha e fény még messze van.
„Csak egy nő képes megtanítani bennünket arra a szeretetre, amely egyben remény is.”
P. Epicoco azt is megemlíti könyvében, hogy a pápa igen gyakran beszél a gonoszról. A kérdésre, hogy hol látja napjainkban megjelenni a gonoszt, Ferenc pápa így nyilatkozott:
„Egyik helye a genderelmélet.
Veszélyes kulturális cél, amely a férfiak és nők között fennálló minden különbség eltörlésére irányul. Ezzel gyökereiben rombolja szét Isten alapvető tervét.
„Mindenkit egyformává, semlegessé tenne. Támadás a különbözőség, Isten kreativitása, valamint a férfiak és nők ellen.”

2020. február 18.
fordította: Vágyi Vata Mihály
katolikus.ma/ferenc-papa-lezartnak-tekinti-a-nok-pappa-szentelesenek-kerdeset/
forrás: Kath.net