Másodpercekig tartó hatékony imák

Meg kell győződnünk arról, hogy Isten mindig közel áll hozzánk. Úgy élünk, mintha távol lenne, és elfelejtjük, hogy ő is folyamatosan a mi oldalunkon áll.


Elengedhetetlen, hogy minden nap külön figyelmet szenteljünk az imádságnak, fontos védened a spirituális életedet napi 15 vagy 20 perc imaidővel. Jó, ha nem listaszerűen imádkozol „ez is kipipálva, az is kipipálva” és akkor most foglalkozhatom a „való élettel”.

Ahogyan a kapcsolataink igényelnek törődést, odafigyelést, folyamatos kommunikációt, naponta minimum 15 percet, úgy az Isten és a Vele való kapcsolatunk is igényel spontán „szia”, „hogy vagy ma” és „szeretlek” imákat.

Szent Josemaria Escriva a maga módján így fogalmaz:
Meg kell győződnünk arról, hogy Isten mindig közel áll hozzánk. Úgy élünk, mintha messze lenne, a fenti magasságban lévő mennyekben, és elfelejtjük, hogy ő is folyamatosan a mi oldalunkon áll.

Ott van, mint egy szerető Atya. Ő közülünk bármelyikünket szereti, jobban, mint az összes édesanya, ahogyan gyermekeit szereti – segít minket, inspirál minket, áld ... és megbocsájt.
Amikor Istenben élő hitünk van, akkor természetes, hogy szavakkal vagy mondatokkal és kifejezésekkel fordulunk Hozzá, vagy Édesanyjához, amik kevesebb, mint egy másodpercig tartanak. Gondolatban imádkozunk! Pont úgy, mint ahogy a fiatal szerelmesek mindig egymás elméjében vannak, és a nap folyamán sms-en és telefonon tartják a kapcsolatot. Ezek a törekvések szerelmük életben tartásához, vagy újra felélesztéséhez járul hozzá, ha éppen elhidegült.

Íme néhány „sms üzenet”, melyeket naponta „elküldhetsz” Istennek:
 1. Jézus, bízom benned. (St. Faustina nővér)
 2. Ó, bűn nélkül fogantatott Szűz Mária, könyörögj érettünk, kik hozzád menekülünk.
 3. Jézus, emlékezzél meg rólam országodban. (Lk 23,42 – a jobb lator)
 4. Isten majd gondoskodik bárányáról. (Ter 22,8 – Ábrahám Izsáknak mondott felelete alapján, amikor megkérdezte, hogy milyen állatot fognak feláldozni)
 5. Engedd meg, hogy dicsérjelek Téged, Szent Szűz; adj erőt a Te ellenségeid ellen. (a boldog Duns Scotustól)
 6. Jézus, Mária és József, a családom a tiéd. Őrizd őket a szívedben.
 7. Jézusom, köszönöm.
 8. Jézus az oltár Szentségében, neked adom a szívemet.
 9. Jézusom, Te az enyém vagy és én a Tiéd.
 10. Várni fogom az Uramat és Megváltómat.
 11. Uram, neked felemelem a szívemet.
Az egyik módja annak, hogy elmélyedjünk a liturgiában az, hogy egy kifejezést használjunk a Collecta könyörgésből, vagy egy másik imát a szentmiséből a hétre. Az Imaórák Liturgiájának a zsolozsmának számos antifónája is gyönyörű példaként tud szolgálni.

De nagyon fontos, hogy ne feladatszerűen kezeld ezeket az imákat napjaid során, hanem szívből fakadóan mondd.

Talán a legfontosabb dolog nem pusztán valamiféle képletet követni az imamódban, mert azt a veszélyt hordozza magában, hogy egy “ellenőrző, listaszerű” spiritualitásba eshetsz. Engedd, hogy az ima tartalmára való vágy a szívedből fakadjon, olyan röviden és édesen, ahogyan szeretnéd.

És végül újra egy idézet Szent Josemaria Escrivatól:

Gyakorold a szíved felemelését Istennek, hálaadással, naponta többször.
Mert megadja neked ezt és azt.
Mert megvetették.
Mert nincs szüksége arra, vagy mert van.
Mert olyan gyönyörűvé tette Anyját, az Anyját, aki a te Anyád is.
Mert teremtette a napot és a holdat, ezt az állatot és azt a növényt.
Mert ő az embert ékesszólóvá tette, és ő elhagyta a nyelvét.
Köszönök mindent, mert minden jó.


Harasztovics Arnold
forrás: katolikus.ma/masodpercekig-tarto-hatekony-imak/