Hiperrealista Krisztus szobor készült a Torinói Lepel alapján

Titokzatos Ember címet viselő kiállítás hat teremben mutat be a szobron kívül olyan tárgyakat, dokumentumokat, videókat, amelyek Krisztus kínszenvedésével kapcsolatosak.


Krisztus teste a torinói lepel szerint

A bibliai hagyományok szerint Jézus megkínzott, sebes, meztelen testét kereszthalála után csak Arimateai József és néhány asszony látta. Ma azonban már mi is alkothatunk róla elképzelést, hiszen a spanyolországi Salamancában október 13-án a katedrálisban olyan kiállítás nyílt, amelynek fő látványossága egy életnagyságú és élethű Krisztus szobor, olyan, amilyen Jézus a keresztről történt levétel után lehetett.

A kiállítás decemberig tekinthető meg Salamancában, majd világkörüli útra indul. Öt földrészen mutatják majd be, a 2023-as Világifjúsági Napok alatt Lisszabonban, 2025-ben pedig a Jubileumi Év ünnepségein Rómában lesz látható. A bemutatások térképe a kiállítás fentebbi linkjén szintén megtekinthető.

A spanyol alkotók a Krisztus-szobor elkészítéséhez 15 éven keresztül tanulmányozták a torinói leplet, azt a több mint 4 méter hosszú lenvászon anyagot, amely egy feltehetően keresztre feszített ember fényképészeti negatív képét hordozza, és amelynek eredetét számtalan vizsgálat kutatta és vitatta.

A latexből és szilikonból készült hiperrealista szobor egy 179 cm magas és 75 kilogramm súlyú fekvő embert ábrázol. A testtartás érzékelteti a hullamerevséget, a lábak kissé meghajolnak, a kezeket a has alján keresztbe vetve helyezték el. A hát kissé megemelkedik, a tarkón kis fonatban fogták össze a hajat. A férfi egész teste látható, semmilyen részlet sem maradt ki, ideértve a körülmetélést is.

Jézus testén jól láthatók a vágott és zúzott sebek, az ostorcsapások okozta sérülések, a kezén és lábán levő szögek helye. A megemelt fejen láthatóvá váltak a töviskorona okozta sebek, a vállakon pedig a kereszt cipelése miatt keletkezett zúzódások. Az orr eltört, a jobb szem pedig zúzódásokat szenvedett.

Közelről jól megfigyelhetők a bőr pórusai, a szeplők, bőrfoltok, a szempillák, a tökéletesen kidolgozott szemöldök. A felhasznált haj és szőrzet a test minden részén emberi eredetű és valósághű. Nem művészi alkotásnak készült, hanem egy multidiszciplináris tudományos adatok alapján készült emberi minőségű testet akartak bemutatni.

Alvaro Blanco, a kiállítás kurátora elmondta, hogy az alkotók „olyan alakot akartak létrehozni, amely a lehető leghívebben követi azt, amit a torinói lepel ábrázol”. Az elkészült szobor láttán „meggyőződött” arról, hogy a názáreti Jézus testének képe előtt áll.

José Luis Retana atya, a salamancai egyházmegye püspöke elmondta, hogy a kiállítás nagyon erős benyomást tett rá. Azt gondolja, hogy a rendezvény nem csak a hívőkben erősítheti a hitet, hanem a nem hívőkben is felébresztheti. Azt is elmondta, hogy a szobor láttán mély megdöbbenést érzett és nagy vágy ébredt benne az imádkozásra.közzétéve: 2022-11-07
szerző: Solymosi Judit
fotó: Nicolás de Cárdenas / ACI Prensa
forrás: katolikus.ma/hiperrealista-krisztus-szobor-keszult-a-torinoi-lepel-alapjan/