Megérkezett Budapestre az új amerikai nagykövet

A nagykövetet a kormány nevében Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára fogadta a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren 2015. január 19-én.


Colleen Bradley Bell, az Egyesült Államok új budapesti nagykövete, miután megérkezett
a Liszt Ferenc-repülőtérre. Jobbra Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára, hátul André Goodfriend, az Egyesült Államok
budapesti nagykövetségének követtanácsosa.

Megérkezett hétfő délután állomáshelyére az Egyesült Államok új budapesti nagykövete, Colleen Bradley Bell. Colleen Bell - akinek nagyköveti kinevezését tavaly decemberben szavazta meg az amerikai szenátus - nem nyilatkozott a sajtónak.

Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára rövid sajtónyilatkozatában hangsúlyozta, hogy a magyar kormány a legnagyobb nyitottsággal és szeretettel fogadja a nagykövetet, „a legnagyobb optimizmussal nézünk a közös munka elé”.


Colleen Bradley Bell, az Egyesült Államok új budapesti nagykövete autóba ül, miután
megérkezett a Liszt Ferenc-repülőtérre. Balra André Goodfriend, az Egyesült Államok
budapesti nagykövetségének ideiglenes ügyvivője.

Az államtitkár kifejtette: a kormány meggyőződése, hogy hamarosan sikerül olyan párbeszédet kialakítani az amerikai féllel, amely - a korábbi hónapoktól eltérően - előremutató, konstruktív irányba viszi a dialógust. Ennek az alapja szerinte „mindenképpen megvan, amennyiben a gazdasági és katonai együttműködésünk soha nem volt olyan kiváló és erős, mint ma”.

Magyar Levente úgy fogalmazott, hogy a nagykövet akkor érkezett Budapestre, amikor „Közép-Európa olyan időket él, mint évtizedek óta soha, rendkívül sok minden történik Magyarországon és a világban”. Azt mondta, Colleen Bell megérkezésével végre helyreállt az Egyesült Államok legmagasabb szintű diplomáciai képviselete Magyarországon, tekintve, hogy lassan két éve nagykövet nélkül működik a nagykövetség.

A KKM sajtóosztálya úgy tájékoztatta az MTI-t, hogy az amerikai diplomáciai képviselet vezetője szerdán adja át megbízólevelét a köztársasági elnöknek, Szijjártó Péter külügyminiszter csütörtök este fogadja vacsorán.


Colleen Bradley Bell, az Egyesült Államok új budapesti nagykövete autóba ül, miután
megérkezett a Liszt Ferenc-repülőtérre.

A korábban egyebek mellett a Gazdagok és szépek című szappanopera producereként tevékenykedő Colleen Bradley Bell nagyköveti kinevezését a jelölt felkészültségével kapcsolatos kisebb botrányok után szavazta meg az amerikai szenátus. Bell nem karrierdiplomata, hanem úgynevezett politikai kinevezett. Azután nyerte el a nagyköveti posztot, hogy korábban jelentős pénzösszegeket adományozott, illetve gyűjtött Barack Obama elnök választási kampányára.

Az előző budapesti amerikai nagykövet, Eleni Tsakopoulos Kounalakis 2013. július végén távozott posztjáról, a külképviseletet 2013. augusztus óta ideiglenes ügyvivői minőségben M. André Goodfriend vezeti.

Colleen Bell a rendszerváltás utáni negyedik amerikai női nagykövet Budapesten. A 46 éves misszióvezető négy gyermek anyja. Férjével, a televíziós forgatókönyvíró és producer Bradley Bell-lel együtt eddig Los Angelesben élt. Colleen Bell 2014. januárjában az amerikai szenátus külügyi bizottságában tartott meghallgatáson arról beszélt, hogy az Egyesült Államok nem könnyű, de szükséges párbeszédet fog folytatni Magyarországgal a demokráciáról.

Az amerikai nagykövetség hétfőn úgy tájékoztatta az MTI-t, hogy a nagykövet férjével és három gyerekével érkezett Budapestre. Az új budapesti nagykövetnek négy gyermeke van.forrás: hirado.hu/2015/01/19/megerkezett-budapestre-az-uj-amerikai-nagykovet/#
MTI fotó: Illyés Tibor