frissítve:
2022. január


Minden, amit a jogosítvány meghosszabbításáról tudni érdemes


A legfontosabb kérdések és válaszok a jogosítvány érvényességének meghosszabbításáról, egy helyen.

A vezetői engedély érvényességi ideje egy központi nyilvántartásban rögzül, amiről a számunkra kézbesített, hagyományosan jogosítványnak nevezett műanyag kártya adatai adnak tájékoztatást. A jogosítvány érvényességi határideje a kártya fényképes oldalán található (eddig a határidőig a vezetői engedély személyazonosításra is alkalmas, lakcímkártya felmutatásával), emellett a különböző kategóriákra érvényes határidők a kártya hátoldalán levő felsorolásból olvashatók le.

Értesülj a legfontosabb autós teendőidről és eseményeidről, regisztrálj a Carnotie autókezelő felületén!
De nem csak a jogosítványról tudhatjuk meg a lejárati határidőt, az Ügyfélkapun is ellenőrizhető, ahogyan a Kormányablakban is lehet tájékozódni a témával kapcsolatban. Ezen az úton a regisztráció során megadott e-mail címre figyelmeztető értesítést is küldenek a közelgő lejárati határidőről. Maga az Ügyfélkapu regisztráció egy rutinművelet, amit egyszerűen el lehet intézni egy Okmányirodában.

Mi az első lépés a jogosítvány megújításakor?

Az első tennivaló az egészségügyi alkalmassági vizsgálat. Általában véve is az egészségügyi alkalmasság a legfontosabb tényező a vezetői engedély meghosszabbítása tekintetében. Minden esetben az alkalmasság határidejéhez kötődik a jogosítvány érvényességi határideje is. Az általában a látás, színérzékelés vizsgálatából, valamint a vérnyomásmérésből álló kivizsgálás a háziorvosnál kérhető. A vizsgálat díjköteles.

A vezetői engedély megújításához kötődő orvosi vizsgálat díja.

Az alkalmassági vizsgálat díja korhatárok szerint tagozódik. A B kategóriás jogosítvány orvosi alkalmassági vizsgálat ára életkor szerint a cikk megjelenésének időpontjában az alábbiak szerint alakultak:
50 éves korig 7200 Ft
50-60 éves kor között 4800 Ft
60-70 éves kor között 2500 Ft 70 év felett pedig 1700 Ft
Ha netán egészségügyi szempontból a járművezetésre valaki alkalmatlannak bizonyul, felülvizsgálatot kérhet külön díjazás ellenében.

A felülvizsgálat díjai szintén a korhatárokhoz kötődően a következők:
50 éves kor alatt 10 év
50-60 év között 5 év
60-70 év között 3 év
70 év felett 2 év
C, valamint annál magasabb kategóriájú engedély esetén 60 éves korig 5 évenként kell alkalmassági vizsgálatra menni. Természetesen amennyiben az érvényességi időhatárok közben valamilyen, a járművezetéssel összefüggő egészségkárosodás lép fel, a vezetői engedély orvosi alkalmassági vizsgálatát a hatóság soron kívül is előírhatja.

A jogsi meghosszabbításának ügyintézése az alkalmassági vizsgálat után, hagyományos úton

Az ügyintézés 2021 februárja óta kétféleképpen is megoldható. A hagyományos út esetében személyesen kell megjelenni egy Okmányirodában az alábbi dokumentumokkal:
személyi igazolvány/útlevél és lakcímkártya,
a megújítandó jogosítvány,
a jogosítvány ügyintézési díjának befizetését igazoló csekk.
Csekket az Okmányirodában lehet kapni, az általános gyakorlat szerint a postai befizetés ideje alatt az ügyintéző mindent előkészít a hosszabbításhoz, de több Okmányirodában helyi befizetés is lehetséges. Amennyiben friss igazolványképre van szükség (3 évnél régebbi kép nem használható), azt is az Okmányirodában készítik el.

Az ügyintézés díja a hagyományos eljárásban

Az ügyintézési díj:
65 éves korig 4000 Ft,
65 éves kortól 1500 Ft,
illetve minden olyan esetben, amikor egészségügyi probléma miatt évenként (vagy sűrűbben) kiadandó orvosi alkalmassági igazolásra van szükség, szintén 1500 Ft.
Ingyenes az eljárás, ha a családi név módosulása családi állapot megváltozása miatt történik (pl. házasságkötés esetén).
A meghosszabbítás ügyintézése az alkalmassági vizsgálat után, elektronikus úton

2021 februárjától az Ügyfélkapu regisztrációval rendelkezők már elektronikus úton, a Személyreszabott Ügyintézési Felület (SZÜF)új szolgáltatása révén is kérhetik a jogosítvány megújítását. Az elektronikus szolgáltatást minden magyar állampolgár, ill. tartózkodási engedéllyel rendelkező személy igénybe veheti, amennyiben regisztrált az Ügyfélkapun.

A hagyományos ügyintézéssel szemben a vezetői engedély érvényességének elektronikus úton történő meghosszabbításakor nem kell ügyintézési díjat fizetni. Az egészségügyi alkalmassági vizsgálat díját viszont természetesen az elektronikus eljáráshoz kapcsolódóan is be kell fizetni.

A tennivaló az elektronikus ügyintézés esetében mindössze annyi, hogy a SZÜF-ben található Nyilatkozatot kell kitölteni és jóváhagyni, amelyben felhatalmazzuk a Belügyminisztériumot, hogy elkészítse az új jogosítványt. A jóváhagyás egyetlen hosszabbításra érvényes.

Az új jogosítványhoz természetesen új igazolványképre is szükség van, amennyiben a rendszerben csak 3 évnél régebbi kép található. Ez szintén elkészíthető az Ügyfélkapun keresztül egy videochat felületen keresztül. Emellett továbbra is lehetőség van arra, hogy az Okmányirodában készítsék el az igazolványképet, az eljárás ebben az esetben is elektronikusan folyhat tovább és marad ingyenes.

Nagyon fontos, hogy egészségügyi alkalmassági vizsgálatra az elektronikus ügyintézéskor is szükség van! Az egészségügyi alkalmasságról szóló igazolást feltöltik a központi rendszerbe és amint ez megtörtént, 8 napon belül megkapjuk a meghosszabbított érvényességű vezetői engedélyünket.

A jogosítvány kiküldését a folyamat elején kitöltendő nyilatkozatban lehet kérni a lakcímre, a megadott értesítési címre, vagy bármely Kormányablakba, ahol szintén át lehet venni az okmányt. Az új jogosítvány hitelesítésekor a lejárt jogosítványt le kell adni az Okmányirodában.

Meddig érvényes a jogosítvány, ha egy új járműkategóriában is levizsgáztam?

A mérvadó mindig az orvosi alkalmasság érvényességi dátuma. Tehát ha már csak 1 év van az egészségügyi alkalmasság érvényességéből, és nem mész orvosi vizsgálatra, az új kategória friss megszerzése ellenére is csak 1 évig lesz érvényes az új jogosítvány. Ennek ellenére így is, tehát rövidebb időre is lehet kérni az új jogosítványt.

Úgy is lehet csinálni, hogy megszerzed a friss egészségügyi alkalmassági igazolást, ebben az esetben természetesen az életkornak megfelelő maximális időre adják meg a jogosítványt. Nem lehet viszont választani a családi név megváltozása (pl. házasságkötés) esetén. Ekkor addig lesz érvényes az új jogosítvány, ameddig az előző orvosi vizsgálat érvényessége szólt.

Meddig lehet kérni egy lejárt jogsi cseréjét?

Erre nézve nincsen korlátozás. Tehát ha valakinek már régen lejárt a jogosítványa és ismét szüksége lenne rá, a fent leírt ügyintézés mentén kérheti a régi vezetői engedélye meghosszabbítását. Természetesen ilyen esetekben nagyon fontos az érvényben levő KRESZ alapos tanulmányozása, esetleg néhány gyakorlati óra megszervezése egy autós oktatóval. Járművezetői vizsgát ebben az esetben sem kell tenni, mint ahogyan a „sima” megújítás esetében sem.

Milyen büntetés vár arra, aki lejárt jogosítvánnyal vezet?

2021 májusától bűncselekménynek minősül az érvényes jogosítvány nélküli vezetés.

Az érvényes vezetői engedély nélküli vezetés 45 000 Ft helyszíni bírság kiszabásával jár. Ha nincs elfogadva (és akár ki is fizetve) a helyszínen a bírság (és később csekken sem fizeti be az illető), akkor szabálysértési eljárás indul. Ennek végén a helyszíni bírság összegének kétszeresét kell fizetni, tehát 90 000 forintot.

A vészhelyzetben lejáró vezetői engedély érvényessége

A kormányzat döntése értelmében a veszélyhelyzet idején lejárt vezetői engedélyek érvényességi idejéről ebben a cikkben tájékozódhatsz.


forrás: alapjarat.hu/cikk/hasznos-infok/minden-amit-jogositvany-meghosszabbitasarol-tudni-erdemes/19665

Minden, a jogosítványról

A 2017-es évtől, már nem az orvosi vizsgálat napja határozza meg a jogosítványok érvényességét, hanem a sofőr születési dátuma.

Meglepő változással szembesültek azok, ak, akik idén év elején újították meg jogosítványukat. Míg eddig az orvosi vizsgálat, egészen pontosan az igazolás kiállításának napja határozta meg, hogy meddig lesz érvényes a jogosítvány, mostantól az egyszerűség kedvéért minden friss, illetve megújított jogosítvány a delikvens születésnapján jár le. Amennyiben valaki egy héttel a születésnapja előtt újítja meg jogosítványát, akkor egy hét híján egy évet el is veszít jogosítványa érvényességéből.

Életkor, illetve egészségi állapot függvénye, hogy mennyi időre kaphatunk hosszabbítást, 50 éves korunkig akár 10, felette már csak 5, 60 felett 3, míg 70 felett csupán 2 évre szólhat a jogosítvány hosszabbítása. De ugyebár az a 70 év feletti, aki egy héttel születésnapja előtt újít, az ugyanúgy csak „két születésnapnyi”, jelen esetben 53 hétnyi hosszabbítást kap, mint az, aki akár a születésnapja utáni napon, így valóban két évig, kétszer annyi ideig élvezheti jogosítványát. Kivétel, hogy a 2 évnél rövidebb egészségügyi alkalmasság esetén továbbra sem a születési dátumhoz kötik a jogosítvány érvényességét.

Mibe kerül?

2021. februárjától az első jogosítvány kiállítása ingyenes, a hosszabbításkor kiadott új plasztikkártyáért azonban 4000, illetve 62 éves kor felett már csak 2300 forint fizetendő. Nincs ingyen az orvosi vizsgálat sem, az 50 éves kor alattiak 7200 forintot kell fizessenek, az 50-60 év közöttiek 4800, a 60-70 közöttiek 2500, míg a 70 év felettiek 1700 forintot. 2015 óta az alvászavart is figyelik az orvosi vizsgálaton, aki gyanús, az hónapokig tartó részletes vizsgálatra számíthat. Ajánlott tehát nem az utolsó pillanatra hagyni a jogosítvány megújítását, a legjobban akkor járunk, ha nem sokkal szülinapunk után megyünk orvoshoz, majd remélhetőleg mihamarabb az okmányirodába, jogosítványunk úgyis csak addig a napig fog élni.

Ovasd még: Ingyenes lett a jogosítvány meghosszabbítása: csak ezt kell tenni hozzá

Amit a jogsiról tudni érdemes:4.(a): Az okmány igénylésének időpontja
4.(b): Az okmány személyazonosításra alkalmas időpontja


10: Adott kategória megszerzésének időpontja
11: Járművezetésre jogosító időpont (nap, hónap, év)

Az új formátumú jogosítvány mindkét oldalán találunk érvényességi időpontot. Nap mint nap tapasztaljuk, szembesülünk azzal, hogy az emberek nincsenek tisztában plasztik kártyás jogosítványuk vezetésre jogosító érvényességi idejével.

Az első oldalon, ahol a fényképünk is található, a személyi adataink érvényességi ideje került feltüntetésre. Ez azonban nem tévesztendő össze a hátoldalon az egyes kategóriákhoz tartozó érvényességi időponttal.

Ha a jogosítványunk érvényességéről akarunk meggyőződni, ehhez mindig a hátoldalon, a 11. pontban szereplő időpontot kell figyelnünk, hiába szerepel az első oldalon ettől hosszabb érvényességi idő. Jogosítványuk cseréjét annak orvosi érvényességi idejének lejárta előtt kezdeményezzék az okmányirodában, mivel a központi hivatal továbbra is csak 30 napon belül garantálja az okmányok elkészítésének idejét. Amennyiben jármű vezetésére még jogosít az okmány, azt visszaadjuk, s érvényességi idején belül az általunk adott adatlappal együtt vezetésre használható az új jogosítvány megérkezéséig.

Ha folyamatosan figyeljük az érvényességi időpontot, elkerülhetjük, hogy lejárt jogosítvánnyal (vezetői engedéllyel) közlekedjünk.

Bajban vagy ha ez van a jogosítványodban!
– Nézz bele a jogsidba, van benne 110-es kód?

Kártya alakú jogosítványunkban rejtélyes számkódokat lehet találni. Például szinte minden sorban ott látható a 102-és szám. De gyakori a 186-os, 182-és illetve a 01.01. vagy 01.02. kód is.

Azt persze elvileg mindenki tudja, hogy az orvos a vezetéshez előírt-e szemüveg használatát. Főleg, ha enélkül nem látunk jól. Egy időben viszont az orvosok rendszeresen ráírták az orvosi alkalmassági papírra, hogy „Tartalék szemüveg készenlétben kötelező”. Főleg a kontaktlencsék elterjedése idején.

Ezt jelenti a 110-es kód!

Ebből következik, ha valaki közúti ellenőrzésnél kontaktlencsében vezet – vagy akár szemüvegben -, de a jogosítványában megtalálható ez a 110-es kód, akkor ez azt jelenti, hogy fel kell tudnia mutatni egy tartalék szemüveget. És, ha ez nem sikerül, akkor jókora adag büntetésre is számíthatunk!

Tehát:

110-es kód: Tartalék szemüveg tartása kötelező

Ezek a kódok vannak még a jogsikban:

A kártya formátumú vezetői engedélybe bejegyezhető kódok jegyzéke:

01        Látásképesség korrekciója és/vagy védelme

01. 01. szemüveg

01. 02. kontaktlencse/kontaktlencsék

01. 03. védőszemüveg

01. 04. homályos lencse

01. 05. szemtakaró

01. 06. szemüveg vagy kontaktlencse

02        Hallókészülék, beszédjavító/segítő eszközök

02. 01. hallókészülék egy fülben

02. 02. hallókészülék mindkét fülben

03        Művégtagok

03. 01. felső művégtag(ok)

03. 02. alsó művégtag(ok)

04        

05        Gépjárművezetés korlátozása egészségi okok miatt (kötelező alkódok)

05. 01. csak nappali vezetésre korlátozva (pl. napkelte után 1 óra és naplemente előtt 1 óra közötti időszakban)

05. 02. gépjármű-vezetési korlátozás a vezető lakásától meghatározott távolságig vagy városon, egy adott településen belül

05. 03. gépjárművezetés utasok nélkül

05. 04. gépjárművezetés sebességkorlátozással

05. 05. gépjárművezetés kizárólag egy vezetői engedéllyel rendelkező személy jelenlétében

05. 06. pótkocsi vontatása nem engedélyezett

05. 07. a gépjárművezetés autópályán nem engedélyezett

05. 08. szeszesital-fogyasztás tilalma

10        Erőátvitel átalakítása

10. 01. kézi működtetésű erőátvitel

10. 02. tengelykapcsoló-pedál (vagy A és A1 kategória esetében kézzel működtetett sebességváltókar) nélküli járművek

10. 03. elektronikus vezérlésű erőátvitel

10. 04. átalakított sebességváltókar

10. 05. szekunder sebességváltómű nélkül

15        Tengelykapcsoló átalakítása

15. 01. átalakított tengelykapcsoló-pedál

15. 02. kézi működtetésű tengelykapcsoló

15. 03. automata tengelykapcsoló

15. 04. kiiktatható/lehajtható tengelykapcsoló-pedál

20        Fékrendszer átalakítása

20. 01. átalakított fékpedál

20. 02. megnagyobbított fékpedál

20. 03. bal lábbal működtethető fékpedál

20. 04. cipőtalphoz illeszthető fékpedál

20. 05. megdöntött fékpedál

20. 06. kézi működtetésű szervofék (átalakított)

20. 07. megnövelt hatásfokú szervofék használata

20. 08. szervofékbe épített megnövelt hatásfokú vészfék használata

20. 09. átalakított kézifék

20. 10. elektromos működtetésű kézifék

20. 11. lábbal működtethető (átalakított) kézifék

20. 12. kiiktatható/lehajtható fékpedál

20. 13. térddel működtethető fék

20. 14. elektromos működtetésű szervofék

25        Átalakított gázpedál

25. 01. átalakított gázpedál

25. 02. a cipőtalphoz illeszthető gázpedál

25. 03. megdöntött gázpedál

25. 04. kézi működtetésű gázadagoló (gázkar)

25. 05. térddel működtethető gázpedál

25. 06. szervo rásegítéses gázpedál

25. 07. a fékpedáltól balra elhelyezett gázpedál

25. 08. baloldalt elhelyezett gázpedál

25. 09. kiiktatható/lehajtható gázpedál

30        Átalakított kombinált fék-gázpedál

30. 01. párhuzamos pedálok

30. 02. azonos (vagy majdnem azonos) síkban elhelyezett pedálok

30. 03. síkban elcsúsztatható gáz- és fékpedál

30. 04. síkban elcsúsztatható, magasított gáz- és fékpedál

30. 05. kiiktatható/lehajtható gáz- és fékpedál

30. 06. megemelt padlózat

30. 07. fékpedál mellett megfelelő távolság hagyása

30. 08. fékpedál mellett a művégtagnak megfelelő távolság hagyása

30. 09. fék- és gázpedál előtt távolság hagyása

30. 10. sarok- vagy lábfejtartó

30. 11. elektromos működtetésű fék- és gázpedál

35        Átalakított kezelőgombok (világításkapcsoló, ablaktörlő-mosó, kürt, irányjelző stb.)

35. 01. vezetést és ellenőrzést nem akadályozó kezelőgombok

35. 02. a kormánykerék elengedése nélkül működtethető kezelőgombok

35. 03. bal kézzel a kormány elengedése nélkül működtethető kezelőgombok

35. 04. jobb kézzel a kormány elengedése nélkül működtethető kezelőgombok

35. 05. a kormány, a kombinált fék- és gázpedál mechanizmusok kezelése mellett működtethető kezelőgombok

40        Átalakított kormányszerkezet

40. 01. hagyományos szervokormány

40. 02. megnövelt hatásfokú szervokormány

40. 03. kormányszerkezet működtetése speciális biztonsági rásegítő rendszerrel

40. 04. meghosszabbított kormányszerkezet működtetése speciális biztonsági rásegítő rendszerrel

40. 05. átalakított kormánykerék

40. 06. megdöntött kormánykerék

40. 07. függőleges kormánykerék

40. 08. vízszintes kormánykerék

40. 09. lábbal működtetett kormány

40. 10. alternatív átalakított kormányzás (pl. joystick stb.)

40. 11. markolat a kormánykeréken

40. 12. kéztámasszal ellátott kormánykerék

40. 13. állítható kéztámasszal ellátott kormánykerék

42        Átalakított visszapillantó tükör

42. 01. külső (jobb vagy bal oldali) visszapillantó tükör

42. 02. a sárvédőre szerelt külső visszapillantó tükör

42. 03. belső kiegészítő visszapillantó tükör a forgalom megfigyelésére

42. 04. belső panoráma tükör

42. 05. holttér ellenőrzésére felszerelt visszapillantó tükör

42. 06. elektromos működtetésű külső visszapillantó tükör

43        Átalakított vezetőülés

43. 01. a megfelelő kilátáshoz szükséges magasságú, a kormánytól és pedáloktól megfelelő távolságban elhelyezett vezetőülés

43. 02. testre szabott vezetőülés

43. 03. vezetőülés oldalsó támaszokkal az ülőhelyzet stabilitásának biztosítására

43. 04. kartámlával felszerelt vezetőülés

43. 05. megnövelt mértékben előre-hátra csúsztatható vezetőülés

43. 06. átalakított biztonsági övek

43. 07. négy ponton rögzített biztonsági öv

44        Átalakított motorkerékpárok

44. 01. egyesített kézzel/lábbal működtethető fékrendszer

44. 02. átalakított, kézi működtetésű fék (első kerék)

44. 03. átalakított, lábbal működtethető fék (hátsó kerék)

44. 04. átalakított, kézi működtetésű gázadagoló

44. 05. kézi működtetésű sebességváltó és tengelykapcsoló (átalakított)

44. 06. átalakított visszapillantó tükör

44. 07. átalakított kapcsolók (irányjelzők, féklámpa stb.)

44. 08. átalakított ülésmagasság, amely lehetővé teszi, hogy ülőhelyzetben a vezető két lába egyidejűleg leérjen a földre

45        Kizárólag oldalkocsis motorkerékpárok

50        Meghatározott járműre/alvázszámra vonatkozó korlátozás

51        Meghatározott járműre/forgalmi rendszámra vonatkozó korlátozás

55        Kombinált járműmódosítások

70        Másik ország által kibocsátott vezetői engedély cseréje

71        A vezetői engedély másodpéldánya

72        „A” kategóriás, legfeljebb 125 cm3 hengerűrtartalmú és legfeljebb 11 kW teljesítményű hajtómotorral ellátott motorkerékpárokra korlátozva (A1)

73        „B” kategóriás három- vagy négykerekű járművekre korlátozva (B1)

74        „C” kategóriás, legfeljebb 7500 kg megengedett legnagyobb össztömegű járművekre korlátozva (C1)

75        „D” kategóriás, a vezető ülésén kívül legfeljebb 16 üléssel rendelkező járművekre korlátozva (D1)

76        „C1” alkategóriába tartozó gépkocsiból és nehéz pótkocsiból álló járműszerelvény, feltéve, hogy a járműszerelvény megengedett legnagyobb együttes össztömege nem haladja meg a 12 000 kg-ot, és a pótkocsi megengedett legnagyobb össztömege nem haladja meg a vonó jármű saját tömegét (C1+E)

77        a „D1” alkategóriába tartozó gépkocsiból és nehéz pótkocsiból álló járműszerelvény megengedett legnagyobb együttes össztömege nem haladja meg a 12 000 kg-ot, és a pótkocsi megengedett legnagyobb össztömege nem haladja meg a vonó jármű saját tömegét, továbbá a pótkocsit nem személyszállításra használják. (D1+E)

78        csak tengelykapcsoló-pedál (vagy A és A1 kategória esetében kézzel működtetett sebességváltókar) nélküli járművekre érvényes

79        A zárójelben megjelölt tulajdonságokkal rendelkező járművekre korlátozva (a direktíva szerint)

95        A 2003/59/EK irányelvben előírt szakmai alkalmassági kötelezettségnek megfelelő szakmai alkalmassági bizonyítvánnyal (Gépjárművezető Képesítési Igazolvánnyal) rendelkező gépjárművezető

96        A 3500 kg megengedett legnagyobb össztömegű gépkocsiból és 750 kg megengedett legnagyobb össztömeget meg nem haladó (könnyű) pótkocsiból álló járműszerelvény (amelynek megengedett legnagyobb együttes össztömege legfeljebb 4250 kg) vezetésére jogosító jártassági és magatartási vizsgát letevő gépjárművezető.

 

100     Gépjárművezetésre egészségügyi szempontból alkalmatlan

101 1. egészségügyi csoportban alkalmas

102 2. egészségügyi csoportban alkalmas

103 2. egészségügyi csoportban alkalmatlan

104     Csoportos személyszállítást nem végezhet

105     Megkülönböztető jelzést használó járművet nem vezethet

110     Tartalék szemüveg tartása kötelező

111     Kétoldali visszapillantó tükör kötelező

130     Mozgásszervi okok miatt csak a vezetői engedély részét képező mellékletben meghatározott feltételekkel vezethet

131     Csak a vezetői engedély részét képező mellékletben megjelölt típusú járművet vezethet

132     Csak a vezetői engedély részét képező mellékletben meghatározott módon átalakított járművet vezethet

133     Csak a vezetői engedély részét képező mellékletben meghatározott segédberendezéssel ellátott járművet vezethet

181     Kezdő vezetői engedély minősítés meghosszabbítása

182     „A” korlátozott kategória

183     Nemzetközi kategóriától eltiltva

184     Járműfajtától eltiltva

185     „T” kategóriába tartozó mezőgazdasági vontató könnyű pótkocsival

186     „K” kategóriában meghatározott járműveken kívül lassú járművet és pótkocsiját is vezetheti

187     „T” kategóriába tartozó mezőgazdasági vontató pótkocsival

270     A Magyar Honvédség kezelésében lévő autóbusz vezetéséhez külön jogszabály alapján megszerzett vezetési jogosultság, a 21. életév betöltését követően egyéb autóbuszok vezetésére is jogosít