Mi is pontosan Halloween ünnepe? - a történet és a hagyomány

Az angol Halloween szó szerinti fordításban a Mindenszentek (All Hallows) előtti estét jelenti. Ősi kelta ünnep, az Írországban és Skóciában élő törzsek ezen a napon ünnepelték az újévet - a Samhain-t, vagyis "a nyár végét" és ilyenkor egyszerre hódoltak a Napisten és a holtak Ura előtt.


A legtöbb országban ismerik a Halloween ünnepét. Éjjel rémisztő jelmezekbe bújnak, kísértet történeteket mesélnek, mulatnak és természetesen töklámpásokat faragnak.

Egy máig fennmaradt hiedelem szerint október utolsó napján a legvékonyabb a választóvonal az élők és a holtak világa között. Az eltávozott lelkek ilyenkor útra kelnek, addig barangolnak, amíg meg nem találják egykori lakhelyüket, és ezen az éjszakán megpróbálnak visszatérni a világba. Már a kelták is védekeztek a biztonságukat veszélyeztető esemény ellen: házaikban eloltották a tüzet, hogy a hideg és barátságtalan tűzhely ne vonzza a hazalátogató szellemeket, és a tökéletes megtévesztés érdekében szellemnek öltözve parádéztak az utcákon, hogy a Gonoszt a végsőkig megzavarják, hogy aztán könnyebben elűzhessék.

Október 31-én, miután a termést betakarították és elraktározták a hosszú, hideg télre, megkezdődött az ünnepség. A kelta papok a hegytetőn, a szent tölgyfák alatt gyülekeztek, új tüzeket gyújtottak, termény- és állatáldozatokat mutattak be, tűz körüli táncuk jelezte a nap-szezon végét és a sötétség kezdetét. Mikor eljött a reggel, a papok szétosztották a parazsat a családok között, hogy azzal új tüzeket gyújthassanak. Ezek tartották távol az ártó szellemeket, és űzték el a hideget.

Jack, vagyis a lámpás története:

Halloween szimbóluma, hosszú évszázadok óta a kivájt töklámpás, az ún. Jack-lámpa, amely eredetileg kettős célt szolgált: egyrészt távol tartotta a gonosz szellemeket, másrészt pedig így világítottak a halottak szellemeinek, hogy azok hazatalálhassanak.

Jack a hiedelem szerint egy részeges, ám tréfás és leleményes kovács volt. Olyannyira, hogy még az ördögöt is megviccelte; mikor az eljött érte, hogy elvigye, Jack felzavarta őt egy hatalmas fa tetejére, aztán keresztet rajzolt a fa törzsére. Mivel az ördög köztudottan irtózik a kereszt érintésétől, nem tudott lejönni a fáról. Jack csak azután engedte le az alvilági figurát a fáról, miután az megígérte, hogy nem kísérti őt többé. Amikor Jack meghalt, a mennyországba nem engedték be iszákossága és csínytevései miatt, ám a pokolban sem találhatott otthonra, mert az ördög is haragudott rá, amiért korábban túljárt az eszén. Ezért csak odadobott Jacknek egy izzó fadarabot a pokol tüzéből, hogy legalább vak sötétben ne kelljen kóborolnia az idők végezetéig. Jack beletette a mécsest egy kivájt fekete retekbe (más források szerint répába) és azóta bolyong lámpásával a mennyország és a pokol között. A kelta retket (répát) az amerikaiak időközben tökre változtatták, (állítólag azért, mert abból több volt nekik) és a világító sárga gömb lassan Halloween szimbólumává vált.


Napjainkra már itthon is egyre inkább divatos lett a Mindenszenteket megelőző nap bulizós, játékos hangulata. Főleg a gyermekek kapnak előszeretettel az alkalmon, hogy boszorkányos és ijesztő ruhákat öltsenek, kivájt tökökből lámpásokat készítsenek. De a szeretteinkért való gyertyagyújtás november elsején meghitt és családi esemény, ahol az emlékezés és a lélek halhatatlanságába vetett hit a legfontosabb. És a külföldről átvett vidám szokások nem tudják ezt megváltoztatni.

edenkert.hu
A Halloween eredete és jelentősége

IV. Gergely pápa a IX. században a pogány hagyományok átreformálása érdekében kinevezte november 1-et, a Mindenszentek napjának. Innen ered a mindannyiunk által ismert "Halloween"-szó, amely eredeti formájában "All hallows evening"-ként szerepelt és "Minden szentek estéjét" jelentette. A keresztény keretek mögött azonban megmaradtak a pogány jelképek és szokások, amelyek egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a világ minden táján.


A kelták az újévet november elsején a Samhain-fesztivál keretében ünnepelték. Pogány hagyományok szerint több istent imádtak, ám ezek közül is kimagaslott a számukra legfontosabb istenalak, a napisten (Samhain). Ő jelképezte az emberek számára a termékenységet, a munka szeretetét és a bőséget. Az újév a napos időszak lezárását, a termés betakarítását és a hideg, téli napok kezdetét jelentette. Szimbolikusan azt jelképezte, hogy Samhain a hideg fogságába került. A kelták hite szerint a halottak istene az óév utolsó napján, október 31-én megengedte az elhunyt lelkeknek, hogy családjaikhoz hazalátogassanak.

Az emberek féltek a rossz szellemektől és a démonoktól, ezért az ünnepség kezdetén hatalmas máglyákat gyújtottak, áldozatokkal kedveskedtek isteneiknek. Hasonló célt szolgálhatott, hogy állatjelmezekbe öltöztek, mivel ezzel akarták elijeszteni falvaikból az ártó lelkeket. Hajnalig tartó, tűz körüli táncukkal elbúcsúztatták a napsugaras időszakot. Reggel a vallási vezető kőedényekben egy-egy maroknyi parazsat adott minden családnak, hogy otthonukba beköltözzön a fény és a melegség. Így üldözték el a rossz szellemeket, akik esetleg az éjszaka folyamán nem tértek meg a másvilágra.

Ez volt az első "Halloween" ünnep
, amely már az első évszázadban létezett az Angliát elfoglaló római- (akik a Pomona-nap keretében a gyümölcsök és kertek istennőjét ünnepelték) és a katolikus tradíciókban is.

Halloween buli

Halloween ünnepi szokásai egyre jobban összemosódnak, sok más európai országhoz hasonlóan nálunk is egyre nagyobb népszerűségnek örvendnek az úgynevezett halloween bulik. Ezeken a partikon a résztvevők fekete ruhás, seprűn lovagló boszorkánynak, fehér hajú varázslónak, véres szájú vámpírnak, horror filmekbe illő zombinak, fehér lepedőbe bugyolált huhogó szellemnek vagy akár kaszát lóbáló halálnak öltöznek, és fergeteges bulit csapnak. A sok esetben rémisztő és sokak szerint borzalmas látványt nyújtó jelmezek és sminkek valójában ugyanazt a célt szolgálják, mint sok száz évvel ezelőtt: ezen a mágikusnak tartott éjszakán elűzik a rossz szellemeket, negatív gondolatokat és a szomorúságot az emberek életéből.

Hangulatos töklámpások

A töklámpás faragása kellemes és látványos időtöltés, amelyben fiatalok és idősebbek is kedvüket lelhetik. Nem kell hozzá más, csak egy nagyobb, kemény héjú, mély narancsszínű sütőtök. Vágjuk le a tök tetejét - mintha csak megskalpolnánk -, majd kaparjuk ki a tök belsejét és a magokat. Ha kész vagyunk, háromszög alakú szemeket és orrokat, majd nevető vagy kissé ijesztő, cikcakk alakú szájat vághatunk neki. (Kör alakú formát nehezebb kivágni, mert a kemény tökhéjban a kés hirtelen megszaladhat, így fáradozásunk kárba veszhet). Célszerű először kisebb lyukakat vágni, amelyet fokozatosan szélesítünk, ha pedig mégis valamiért elrontottuk, ne keseredjünk el: apró gyufaszálakkal, fogpiszkálóval, drótdarabokkal ügyesen visszailleszthetjük a kiszakadt darabokat. Végül helyezzük bele a kivájt tökökbe a mécseseket és gyújtsukmeg őket. Vigyázzunk, a tök "kalapja" gyúlékony, és ne tegyük túlságosan szeles helyre, mert a kivágott részeken keresztül a láng könnyen elaludhat!

Engedhetjük, hogy a halloween-i sütőtökünk saját maga is elkészítse magát, ahogy az a következő videón is látható (CSAK ERŐS IDEGZETŰEKNEK):


Halloween dekorációk

Hazánkban is egyre gyakrabbandíszítik az emberek sütőtökökkel a lépcsőket, verandákat, és a bejárati ajtókat. Népszerűek az ablakra ragasztható, áttetsző sütőtököket ábrázoló üvegmatrica képek csakúgy, mint az asztaldíszként szolgáló madárijesztős-sütőtökös figurák, amelyek nemcsak hangulatossá, de roppant egyedivé varázsolják az ünnepi terítéket.

Gyertyagyújtás elhunyt szeretteinkért

A Mindszentek- és a Halottak napja a holtakért való megemlékezés és a kegyelet ünnepe. Az emberek meglátogatják elvesztett családtagjaik-, rokonaik- és barátaik sírját, gyertyát gyújtanak és lelki üdvükért imádkoznak. Egyes hagyományok szerint ilyenkor a holtak hazalátogatnak családjukhoz, ezért régen megterítettek nekik, friss kenyeret, sót és vizet tettek az asztalokra. Ezekben a napokban tilos dolgozni, ellenkező esetben a szellemek megharagudnak és bajt hoznak a ház népére.

A sütőtökből készült ételek is egyre elterjedtebbek, mivel egészségesek, ízletesek és esztétikusan tálalhatók. A Mexikóból származó növény mintegy 800 „rokonát" ismerik és termesztik a világon. Vízhajtó- és gyulladáscsökkentő hatása miatt kedvelt zöldségfajta, magas vitamin és tápanyagtartalma mellett telítetlen zsírsavakat tartalmaz, melyek a rákmegelőző táplálkozás és a reforméletmód alapjai.


2014. október 30.
forrás: edenkert.hu/vilagos-zold/idezetek-tortenetek/halloween-unnep-szo-eredete/2303/