Jézus tökéletes leckét ad a tizenéveseknek
(de igazából mindannyiunknak)
a közösségi média használatáról


Ez a 2000 éves üzenet ma is ugyanolyan erőteljes – különösen a tizenévesek számára.

Hunyadi Mátyást királlyá koronázzák

A minap egy mémbe botlottam. Arra gondoltam, jó lesz a fiataloknak, a közösségi média kapcsán. Egyszerűen így szólt:

A legnagyobb embernek, aki valaha is járt a földön, csak tizenkét követője volt. Ne a lájkok száma alapján ítéld meg a hatásodat.

A mém alatti felirat ez volt:

Amikor maga Isten járt a földön, csak tizenkét ember volt, akik kitartóan követték Őt. Tizenkét követő – ennyi. És még ők is szétszóródtak, és elmenekültek, amikor a helyzet eldurvult.

Úgy gondolom, hogy ez fontos lecke számunkra – ha azt tesszük, amire Isten elhív, nem mindig érezzük ezt hatásosnak vagy fontosnak, de soha ne felejtsük el, hogy hosszantartó hatás alakul ki. A nagy dolgok, az apróságok, a mindennapi dolgok, amelyeknek látszólag semmi értelme? Igenis számítanak az örökkévalóság tekintetében.

Ütős üzenetnek éreztem ezt a gyerekek számára, akik gyakran úgy gondolják, hogy fontosabb a barátok száma, mint a minősége.
Még sok felnőtt is bizonytalannak érzi magát, ha a közösségi médiában ismerőseinek száma nem emelkedik több százra, sőt több ezerre.

Ugyanakkor átgondoltam az Ő 12 „barátjának” jellemét is, ha már minőségről beszélünk. Nem mindig álltak ki mellette, és az együtt töltött idő alatt szembesülnie kellett az ő elutasításukkal is. Jézus azonban nem fordult el tőlük. Hitt bennük, és építette tovább Isten művét.

Valójában Jézus a 12 apostolán keresztül megmutatta, mit jelent barátnak lenni … mit kellene elvárjunk egy barátunktól, és ami a legfontosabb, hogyan kellene bánnunk velük.

Azonban, bár ez a mém egy nagyon ütős érvet mutat be, engem arra is indított, hogy megvizsgáljam az Ő távolabbi kapcsolatrendszerét. Nyilván általában a 12 apostolára gondolunk, ugyanakkor volt 72 átgondoltan kiválasztott tanítványa is, akiket elküldött falvakba és városokba, hogy terjesszék az Ő üzenetét. Ő aztán tényleg influenszer volt! És ez olyasvalami, amit érdemes megosztani a fiatalokkal, akik odavannak a közösségi médiáért!

Ugyanakkor fontos rámutatni arra is, hogy Jézus hogyan tett szert követőire. Azt az ötezer embert, akik Bethesda közelében gyűltek össze, hogy meghallgassák őt, nem hamis képek vagy a durva nyelv vonzotta. Azért jöttek hozzá, hogy meghallgassák szeretet üzenetét. Alapvető és létfontosságú üzenet azoknak a szívében, akik 2000 évvel ezelőtt hallgatták. Ugyanúgy viszont még nekünk is, még ma is hallanunk kell.

(És mellesleg, ha Jézus közzétette volna üzenetét a Facebookon, kétségkívül nagy számú lájkot és követőt szerzett volna, de a haragos vagy a kinevető ikonok sem kedvetlenítették volna el.)

Tehát amikor a gyerekeid őrületbe kergetnek a közösségi médiájukkal, és azt állítják, hogy „semmit sem tudsz” a modern kommunikációról, barátságosan emlékeztesd őket arra, hogy az ő Mennyei Atyjuk évekkel ezelőtt elküldte a Fiát egy olyan technikával felruházva, amely működött – meghozva számára a követők millióit, akik mind a mai napig továbbítják az Ő üzenetét.


fordította: Marek Éva
kép: Wikipedia
Aleteia
forrás: katolikus.ma/jezus-tokeletes-lecket-ad-a-tizeneveseknek-de-igazabol-mindannyiunknak-a-kozossegi-media-hasznalatarol/
impike